Atrás

L'odissea del Winnipeg, 1939

L’odissea del Winnipeg, 1939. Vestíbul del Tinglado 4 del Moll de Costa (del 15 de setembre al 7 d'octubre de 2009)

A finals del mes de gener de 1939, milers de republicans espanyols travessaven la frontera francesa pels Pirineus, camí de l’exili, esquivant les tropes franquistes que avançaven implacablement cap a Catalunya.
 
Un cop a França, no tots van tenir la mateixa sort, especialment els combatents, que van ser conduïts a camps de refugiats provisionals on les condicions de vida eren molt precàries: Argelès–sur –Mer o Saint Cyprien en són un exemple. Uns quants centenars d’aquests refugiats van poder ser traslladats a països sud-americans com Mèxic o Xile on començaren una nova vida, lluny de la terra que els havia vist néixer.
 
Aquests viatges trans-oceànics comptaren amb el suport d’intel·lectuals, diplomàtics, artistes i polítics afins a la causa republicana. És el cas del poeta Pablo Neruda i la intensa tasca humanitària i diplomàtica que va dur a terme perquè el 3 de setembre de 1939 el vaixell Winnipeg pogués salpar del petit port de Paillac, prop de Burdeus, amb destinació a Xile.  
 
En col·laboració amb l'Associació Allende a Tarragona, l'Arxiu del Port tingué cura de la producció i el muntatge d'aquesta mostra amb l'objectiu de commemorar el 70è aniversari de la sortida del vaixell Winnipeg, fletat a instàncies del poeta xilè Pablo Neruda, amb més de 2.000 passatgers republicans espanyols que van tenir la gran sort de fugir d'una mort segura i començar una nova vida més enllà de l'Atlàntic.

Textos exposició

Descarrega

 

 

Vídeo exposició

 

Galeria fotogràfica de l'exposició

 

 

Programa d'actes per commemorar els 150 anys del Port Tarragona. Actes culturals, macro concerts, festivals infantils i moltes activitats...

Espai 150 anys

Vine al Port!
+ info