El Port de Tarragona acull el vaixell d’investigació científica JOIDES Resolution

El Port de Tarragona acull el vaixell d’investigació científica JOIDES Resolution
19 Des
2022

Es tracta d’una de les embarcacions més avançades que ha viscut missions científiques a llocs com l’Antàrtida o l’Àrtic

El vaixell extreu mostres del subsol marí per analitzar-ne la seva composició

Tot i la complexitat de l’operativa ha estat un èxit i s’espera un altra escala el proper any

El vaixell d'investigació JOIDES Resolution és un vaixell científic que es dedica a la investigació del fons marí. El vaixell va visitar les aigües del Port de Tarragona per realitzar tasques d’avituallament per posteriorment prosseguir el seu trajectòria.

El vaixell va estar de l’onze al setze de desembre per realitzar una escala tècnica entre les campanyes que estava realitzant entre Ponta Delgada i Heraklion. Aquesta escala ha involucrat un enorme moviment de proveïments i equipaments del vaixell que han arribat per via marítima, aèria i carretera així com també la descàrrega de diversos equips i les mostres que el vaixell recull a les seves expedicions, que han estat enviades a diferents parts del món per l’empresa Alfaship.

El Port de Tarragona ha estat escollit per diversos factors davant d’altres ports gràcies a la seva gestió de la logística que ha permès rebre i enviar material i equipaments per via marítima i terrestre a tot Europa, per la proximitat a grans nodes de comunicació terrestres, marítims i aeris, i, disponibilitat, gràcies la col·laboració de l'Autoritat Portuària que va ser en tot moment clau per poder assegurar una posició per al projecte malgrat l'escassetat de molls.

Així mateix, el vaixell ha fet un canvi de tripulació complet. Va sortir de Tarragona amb 117 persones entre tripulants i científics i tots van ser reemplaçaments dels seus homolègs arribats a Tarragona. La operativa va ser un èxit tal que la propera parada tècnica programada per al febrer i amb una durada, aquesta vegada més gran, d'un mes i mig, pretén fer-la un altre cop a Tarragona.

JOIDES Resolution, un laboratori sobre l’aigua

El vaixell va ser construït el 1976 i és propietat de la International Ocean Discovery Program, una organització internacional que promou la investigació científica en els oceans. Des del 1985, el JOIDES Resolution, és un vaixell perforador de posicionament dinàmic amb un laboratori científic d'última generació, investiga l'origen i l'evolució de la Terra mitjançant l'extracció científica de testimonis oceànics a tot el món. El vaixell va ser objecte d'una important remodelació i conversió el 2009.

El Joides Resolution és un dels vaixells més avançats del món en matèria de ciència marina. Té una plataforma de recerca de 6.500 metres quadrats que li permet investigar el fons marí amb precisió i detall. A més, està equipat amb instruments científics d'última generació.

El vaixell ha participat en nombroses missions científiques en tot el món, des de l'Antàrtida fins a l'Àrtic, passant pel Pacífic i l'Atlàntic. Les seves investigacions han contribuït a descobrir nous fenòmens marins i han ajudat a millorar la nostra comprensió dels oceans.

Un programa internacional

El Joides Resolution és un vaixell exclusivament dedicat al programa de perforació oceànica, en anglès ODP (Ocean Drilling Program) un projecte internacional i cooperatiu amb l’objectiu d'explorar i estudiar les composicions i estructures del fons oceànic.

L'ODP s'inicià l'any 1985 com a projecte successor del Deep Sea Drilling Project començat l'any 1968. El programa utilitzà la perforadora Joides Resolution (JOIDES=Joint Oceanographic Institutions for Deep Earth Sampling) per recollir mostres del subsòl marí en les accidents geològics més grans del món.

El projecte IODP va començar el 2013 i es basa en la investigació de quatre programes científics de perforació oceànica anteriors: Projecte Mohole, Projecte de Perforació en Aigües Profundes, Programa de Perforació Oceànica i Programa Integrat de Perforació Oceànica. En conjunt, aquests programes representen la col·laboració internacional en ciències de la Terra de més durada i èxit.

Les investigacions que permeten les mostres i les dades de l'IODP millora la comprensió científica dels canvis en condicions climàtiques i oceàniques, els orígens de la vida, els riscos que plantegen els perills geològics i l'estructura i els processos de les plaques tectòniques i el mantell superior de la Terra.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!