Primers resultats del projecte d’immersió de biòtops impulsat per la URV i el Port de Tarragona

Primers resultats del projecte d’immersió de biòtops impulsat per la URV i el Port de Tarragona
08 Nov
2022

Després d’un any de les immersions el grup professional ha observat que, al voltant de tots els biòtops submergits es produeix un increment de la diversitat d'espècies marines

El projecte, amb l’objectiu de regenerar la vida marina, va estar impulsat per la Universitat Rovira i Virgili amb la col·laboració de Port Tarragona

El setembre i el desembre de 2021 es van fer les tres immersions en tres localitzacions seleccionades

El Port Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili presenten els primers resultats de la iniciativa mediambiental en submergir biòtops a les aigües del Port durant el 2021. Es tracta d’una iniciativa recollida dins de l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental’ del Pla de Sostenibilitat del Port Tarragona- Agenda 2030.

El grup de professionals encarregat de la iniciativa afirma que al voltant de tots els biòtops submergits es produeix un increment de la diversitat d'espècies marines.

Després de gairebé un any, el projecte culmina amb la presentació dels primers resultats fruit de les tres immersions realitzades al setembre i desembre de 2021 en tres ubicacions diferents; Punta de la Platja del Miracle, en l’espai anomenat ‘Illa’ davant de l’Escullera o dic de Llevant i en un altre indret conegut com ‘Corba’.

Els resultats mostren que tots els biòtops mostren un dens recobriment per algues i fauna invertebrada macroscòpica, amb diversitat d'espècies. Es pot destacar la presència de pops, peixos diversos i postes d'ous de calamar.

Per altra banda, les estructures submergides a la Punta del Miracle son les que millor han resistit els embats dels corrents i les tempestes. Les ubicades a prop de l'escullera han estat parcialment soterrades.

Continuïtat del projecte

Durant aquest període d’immersió dels biòtops, un grup de professionals van fixar exemplars d'ostra plana a les estructures submergides per millorar la qualitat de l'aigua.

Després d'un any, s'ha vist que no s'han aconseguit bons resultats amb la supervivència de Posidonia oceanica. No obstant això, en el cas de la Cymodocea nodosa els resultats són esperançadors, ja que s'ha produït una proliferació espontània de rizomes al voltant dels biòtops gràcies a la fixació del fons sorrenc que causen les estructures. Els responsables de l’acció mediambiental asseguren que, tenint en compte el nombre de biòtops submergits i l’impacte que han ocasionat, es podria plantejar la continuïtat del projecte duent a terme noves immersions.

Resum del projecte

El projecte d’immersió de biòtops amb un pressupost de 15.000 euros més IVA va ser finançat pel Port de Tarragona, impulsat i supervisat per la URV, i desenvolupat per les empreses TecnaTox i DeepSea Numerical.

L’acció, presentada públicament, el setembre de 2021 tenia com a objectiu principal recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidònia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa. La forma, dimensions i disposició de les àmfores i biòtops era adient perquè les espècies poguessin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.

Van ser tres les immersions que es van dur a terme en aquests darrers 12 mesos. En la primera immersió es van submergir un total de 7 palets de biòtops, amb un pes mitjà de 250 kg aproximadament cadascun. Aquests elements, construïts amb materials naturals biodegradables, es van col·locar el passat 17 de setembre de 2021 a una profunditat d’entre 10 i 14 metres en els punts escollits a la zona la Punta de la Platja del Miracle.

La segona i tercera immersió de biòtops van ser el passat 10 de desembre 2021 i en aquella ocasió va tenir lloc en l’espai anomenat ‘Illa’ situat entre 15 i 18 metres de profunditat davant de l’Escullera o dic de Llevant, i en un altre indret anomenat ‘Corba’, situat entre 13 i 18 metres de profunditat.

Aquestes tres ubicacions van ser seleccionades per l’equip d’investigació de la URV, en funció de les condicions òptimes per instal·lar aquestes estructures i en funció de la detecció d’espais on les comunitats marines no estan plenament desenvolupades o han sofert problemes de degradació ambiental.

 

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona