Atrás

El Port de Tarragona inaugura, al Refugi 1, l’exposició ‘‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”

El Port de Tarragona inaugura, al Refugi 1, l’exposició ‘‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”
26 Set
2022

L'acte es farà dimecres 28 de setembre, a les 19 hores, al Refugi 1 del Moll de Costa

La mostra forma part del Programa de Memòria Democràtica Tarragona 2022

Per primer cop a Tarragona la ciutadania té l’oportunitat de veure l’exposició que amb el títol ‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’ es pot veure a la sala 3 del Refugi 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona entre el 28 de setembre i el 30 d’octubre de 2022.

L’exposició gira entorn de tres eixos fonamentals. El primer, pretén mostrar la cruesa i la violència emprada pels colpistes contra tothom qui consideraven els seus enemics. El segon eix recupera la figura d’un mestre dels anys trenta, Antoni Benaiges, i el seu compromís amb les tècniques educatives més innovadores com la Freinet. Finalment, l’exposició incideix en mostrar el drama de les fosses comunes de la repressió franquista i la ingent tasca de recuperació i identificació dels cossos de les persones desaparegudes que s’ha estat fent els últims anys.

Trenta-dues fotografies, tres plafons explicatius sobre les fosses del franquisme, la repressió i la depuració dels mestres de la República, i la tècnica Freinet componen la mostra. La peça central del muntatge i més espectacular és una lona de 20 m2 que reprodueix fotogràficament la fossa comuna de La Pedraja exhumada el 2010. Així mateix, també incorpora un audiovisual que conté tot el procés de creació del projecte “Desenterrant el silenci”.

En el marc de l’exposició, que forma part del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona 2022 impulsat per l’Ajuntament de la ciutat, l’Arxiu del Port de Tarragona i Òmnium Cultural del Tarragonès han organitzat tres conferències que es faran al Refugi 1, la projecció del documental El retratista, que es podrà veure al Teatre Tarragona, i un taller d’impremta Freinet per a públic familiar destinat a donar a conèixer el mètode pedagògic que va aplicar Benaiges amb el seu alumnat.

El dijous 29 de setembre a les 19 hores, al Teatre Tarragona es projectarà el documental “El retratista” sobre el mestre Benaiges, d’Alberto Bougleux i Sergi Bernal. Dimarts 4 d’octubre a les 19 hores, Jordi Piqué Padró, arxiver municipal i historiador impartirà la xerrada titulada: “L’ensenyament a Tarragona durant la II República i la Guerra Civil”.

Diumenge 16 d’octubre a les 11 hores, al Refugi 1 del Moll de Costa tindrà lloc el Taller d’impremta Freinet que impartirà Sergi Bernal.

Dimarts 18 d’octubre també a les 19 hores, serà Meritxell Ferré Baldrich, historiadora i tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp qui parlarà d’“Educació i formació de les dones durant el franquisme”.

La darrera conferència serà el dimarts 25 d’octubre a les 19 hores i anirà a càrrec de Salomó Marquès Sureda, pedagog i professor de la Universitat de Girona, que versarà sobre “1939: l’exili del magisteri a Catalunya”.

Sergi Bernal (Barcelona, 1973) és fotògraf documental d’històries humanes i compromeses. És llicenciat en Geografia i especialitzat en el camp dels sistemes d’informació territorial. El reportatge “Desenterrant el silenci”, projecte que dignifica aquelles persones desaparegudes i assassinades pel feixisme, va guanyar una important beca al Fòrum Fotogràfic de Can Basté el 2010. Actualment treballa amb els darrers milicians del Partir Obrer d’Unificació Marxista (POUM) que queden amb vida.

L’exposició ‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’ es podrà veure al Refugi 1, sala 3 del Moll de Costa del Port de Tarragona del 28 de setembre al 30 d’octubre de 2022.

Antoni Benaiges

El mestre Antoni Benaiges Nogués (Mont-roig del Camp, 1903), entre 1934 i 1936 va exercir la seva tasca docent a Bañuelos de Bureba (Burgos) i fou seguidor de la pedagogia Freinet. Enmig d’un entorn rural i poc propici als canvis, Benaiges, va impulsar la participació activa i experimental de l’alumnat en la creació d’un periòdic amb una impremta escolar; les redaccions, reflectien la seva vida diària amb l’objectiu d’ajudar-los a aconseguir una veritable consciència ciutadana i a pensar per si mateixos.

Un cop esclatà la Guerra Civil el juliol de 1936, però, Antoni Benaiges, arran de les seves idees i la seva manera d’entendre l’educació, va ser considerat enemic del nou ordre que pretenien implantar els sectors més reaccionaris de la societat espanyola. El 19 de juliol, un escamot de falangistes el va detenir a la ciutat de Briviesca. Fou torturat i humiliat públicament per les seves idees polítiques i els seus mètodes educatius i afusellat el 25 de juliol. El mestre, tot i haver acabat el període lectiu del curs es trobava a la població perquè havia promès als seus alumnes portar-los a veure per primera vegada el mar a la costa de Tarragona. Aquesta promesa li va suposar la seva detenció i posterior assassinat.

Amb molta probabilitat, el seu cos fou enterrat a la fossa comuna de les muntanyes de la Pedraja, (Burgos) descoberta l’any 2010 amb més d’un centenar de cossos. L’obertura d’aquest enterrament fou, precisament, el desencadenant perquè Sergi Bernal, que es trobava documentant les tasques d’exhumació de la fossa, s’interessés per la figura de Benaiges.