Port Tarragona participa en l’acte de col·locació de la primera pedra de la terminal intermodal de Tamarit de Llitera

Port Tarragona participa en l’acte de col·locació de la primera pedra de la terminal intermodal de Tamarit de Llitera
21 Set
2022

L’Autoritat Portuària de Tarragona forma part del capital de la societat adjudicatària SAMCA-TIM Monzón

La transformació d’aquesta plataforma suposa una inversió de prop de 3,5 milions d’euros

El Port s’apropa al seus clients, aposta pel tren i per la descarbonització de la cadena logística.

El Port Tarragona ha estat present avui en l’acte de col·locació de la primera pedra de la nova terminal intermodal de Tamarit de Llitera (Osca). La societat Terminal Intermodal Montsó TIM està formada pel Grup SAMCA, el Port de Tarragona i el de Barcelona i RENFE a través de l’empresa LogiRAIL està prevista que entri en funcionament a finals del primer trimestre del 2023.

A l'acte de col·locació de la primera pedra del complex logístic celebrat avui hi han participat el president del Port de Tarragona, Josep M Cruset i, el del Port de Barcelona, Damià Calvet; el president del Grup SAMCA, Javier Luengo; el seu director general i conseller delegat de TIM, Rubén Orera; el director de RENFE Mercaderies, Joaquín del Moral i el subdirector de serveis logístics per a la zona nord-oest d'ADIF, Ramón Moraleda.

L'acte ha estat presidit pel president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, acompanyat per la consellera d'Economia, Planificació i Ocupació, Marta Gastón; la delegada del Govern a Aragó, Rosa María Serrano; i l'alcalde de Tamarit de Llitera, Francisco Mateo, entre altres representants institucionals, així com els màxims responsables de les principals empreses agroalimentàries del hinterland.

Una terminal 24/7

La transformació d’aquesta plataforma intermodal suposa una inversió de prop de 3,5 milions d’euros. La terminal tindrà una capacitat operativa de 6.000 trens a l'any i més de 36.000 UTI. LliteraTIM podrà operar 24 hores al dia durant els 7 dies de la setmana, per la qual cosa se' l dotarà d' una capacitat operativa màxima d'entre 7 i 8 trens diaris per a uns moviments estimats de 15.000 contenidors a l'any, així com amb facultat d'emmagatzematge per a equips refrigerats i frigorífics amb 60 connexions elèctriques en la nova terminal ferroviària. A més, es dotarà d'un ambiciós sistema de digitalització de processos i optimització d'accessos i trànsits que suposaran una important incorporació de tecnologia i automatismes per a guanyar eficiència i sostenibilitat.

Una nova terminal més a prop dels clients

La terminal intermodal permetrà l'intercanvi de mercaderies entre el transport ferroviari i la carretera, així com l'emmagatzematge temporal de contenidors buits, plens i també contenidors frigorífics. Es tracta d’una infraestructura logística i d'agroalimentació clau en el desenvolupament de negoci del Port de Tarragona enfocada en potenciar els agroalimentaris i la càrrega general. “Amb aquesta terminal –ha explicat Cruset- el Port de Tarragona s’apropa als seus clients finals, aposta pel mitjà de transport del futur, el tren, i contribueix a la descarbonització de la cadena logística”. La nova terminal contribuirà a implantar una mobilitat més sostenible mitjançant la descarbonització del transport de mercaderies perquè evitarà que anualment circulin més de 30.000 camions i es deixaran d’emetre 4.300 tones de CO2. El president del Port de Tarragona, també ha declarat que “l’activitat portuària i logística van de la mà de la lluita contra el canvi climàtic, tal i com la nostra societat ho reclama, i per tant, cada nova inversió, cada nova infraestructura, ha de complir un doble objectiu: Unir el progrés econòmic i social amb el respecte pel nostre entorn natural”.

Port Tarragona a l’Aragó

El Port de Tarragona va signar la seva participació en la societat de la Terminal Intermodal de Montsó el passat 21 d’octubre l’entrada al capital de l’empresa aragonesa amb l’objectiu millorar els serveis que dóna als clients del seu hinterland.

Si TIM Montsó ja era una infraestructura clau en el desenvolupament empresarial del Port de Tarragona, LliteraTIM encara reforçarà la capacitat i volum de trànsit del Port, especialment en el sector agroalimentari i de càrrega general. Aquesta unió també té com a objectiu millorar les ja bones relacions comercials entre el Port de Tarragona i Aragó. El Port Tarragona és la porta d'entrada de productes agroalimentaris que serveixen per a fabricar pinsos destinats a alimentar anualment més de 140 milions d'animals de les empreses ramaderes aragoneses i catalanes.

“L’aposta per l’aliança amb el grup SAMCA permet millorar la cadena logística del Port amb la participació en unes noves instal·lacions que augmenten la presència i competitivitat en la seva zona d’influència, millora l’eficiència energètica del transport de mercaderies i reforcen el paper del Port com a operador logístic intermodal”, explica Josep M Cruset.

Aquesta aposta pel ferrocarril s’emmarca dins de l’”Hortizó 2023”, un any en el que conflueixen en el temps la posada en funcionament d’infraestructures clau per al creixement del Port de Tarragona com són la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, l’ampliació i millora de la PortTarragona Terminal La Boella de la mà de CTC-Combi Terminal Catalonia (joint venture liderada per BASF), la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) i, a més a més, el salt endavant que suposarà la posada en marxa de les dues connexions terrestres com són el Corredor del Mediterrani i el túnel del coll de Lilla de l’A-27.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors