Prop de tres mil persones han gaudit de la 30a edició del festival d’havaneres del Port de Tarragona

Prop de tres mil persones han gaudit de la 30a edició del festival d’havaneres del Port de Tarragona
01 Ago
2022

L’èxit del festival i ‘Coneix l’havanera des del mar’, amb golondrina, assegura la continuïtat del festival estiuenc portuari

La pèrgola del Serrallo ha estat el marc tradicional on han actuat els cinc grups d’havaneres durant el mes de juliol

El passat dissabte 30 de juliol amb el grup Els Cremats va cloure la 30a edició del festival ‘Havaneres del Port de Tarragona’, amb un cartell musical ple de qualitat i algunes novetats que el Port de Tarragona va programar amb la voluntat de contribuir a difondre la cultura popular catalana i la tradició marinera entre la ciutadania. El certamen va omplir, de gom a gom, la pèrgola del Serrallo les nits de tots els dissabtes de juliol a partir de les 22 hores.

Els grups que van actuar en el festival, com sempre a l’aire lliure i amb entrada gratuïta, van omplir l’aforament màxim cada sessió que era de cinc-centes persones a la pèrgola del Serrallo. Un èxit d’acollida per part de la ciutadania que ha assistit al barri mariner tarragoní, transformat, en un lloc màgic cobert de notes, ritmes i melodies tradicionals catalanes, amb un nou decorat especial i innovador sobre l’escenari dissenyat per a celebrar la trentena edició.

Durant aquests dies Tarragona ha pogut gaudir d’alguns dels millors grups reconeguts d’havaneres al Serrallo. L’esdeveniment és un acte musical força estimat pel veïnat del barri pescador del Serrallo, així com per tota la ciutadania de Tarragona. Enguany es compleixen els 30 anys de la primera edició de les ‘Havaneres del Port’ i, per tant, el Port de Tarragona ha introduït una novetat per a la celebració d’aquest esdeveniment: ‘Coneix l’havanera des del mar’, una activitat paral·lela a les cantades dels dissabtes que ha permès apropar-se a l’origen i la història de les havaneres des del mar.

Durant tres dijous, 14, 21 i 28 de juliol, a les 19 hores i a les 20 hores, les persones que havien fet reserva han pujat a la barca de la golondrina al Serrallo i, un cop a bord, de la mà del personatge en Quimet el Romesquet -músic i cantant d’havaneres-, han conegut com ha evolucionat el gènere, quines històries s’amaguen en les seves lletres o quins són els seus principals instruments, entre altres curiositats.

L’èxit de les dues activitats durant el mes de juliol, el festival d’havaneres i el recorregut amb la barca de la golondrina, ha suposat que gairebé tres mil persones celebressin l’aniversari de els havaneres al Port.

l La primera actuació, amb Xató, grup format per Joan Parellada, Josep Vila, Jordi González i Ramon So , va emocionar el públic assistent el dissabte 2 de juliol. Amb un variat i extens repertori, el grup de Vilafranca del Penedès, de llarga tradició en el cant de taverna, va cantar havaneres recollides en les seus enregistraments Xató i Rom, Més Xató, Lluna, foc i rom, Al to que toca, i del darrer, Un mar de vinyes, editat l’any passat.

El 9 de juliol, Sons de Mar, va delectar al públic marinant les més conegudes havaneres i cançons d'anada i tornada amb nous ritmes i cançons. Sons de Mar és un grup que va néixer a Reus amb la il·lusió de compartir, des del Baix Camp, un gènere molt especial dins de la música popular: les havaneres. Els integrants del grup actualment són la Rosa i el Gerard a les veus i el Roberto amb la guitarra i el Joan amb l'acordió. Quatre músics enamorats de les havaneres i de la màgia que les envolta. L’any 2021, l’acordionista Joan Martínez va ser guanyador d’un premi al concurs de composició d’havaneres de Catalunya “Josep Bastons”.

I el dissabte 16 de juliol, Les Anxovetes, el grup d’havaneres en femení, va presentar el seu nou espectacle més íntim i recollit, de caràcter genuïnament mediterrani, compost majoritàriament per temes propis creats i cantats en clau de dona. És un grup gironí que pren el gènere tradicional de l’havanera com a punt de partida per anar molt més enllà, i fins i tot allunyar-se’n, oferint un espectacle que reforça, revisa i amplia el repertori de cançons marineres i combina cançons pròpies i inèdites amb cançons populars de tota la vida, totes elles lligades amb un fil conductor que explica històries de la mar amb veu de dona.

Neus Mar, el 23 de juliol, creadora de l’espectacle ‘L’essència de l’havanera’ va entusiasmar els assistents a la pèrgola del Serrallo. Entusiasta de les havaneres cubanes del segle XIX, versiona alguna de les composicions de Joan Nito Figueras amb tocs de jazz.

I va cloure el festival, la banda Els Cremats, el dissabte 30 de juliol, un grup que té les seves arrels a Palafrugell i Calella de Palafrugell i que ha trencat molts tòpics sobre el tractament del gènere, provocant sorpresa i entusiasme. Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular. Una formació amb un llarg i consolidat bagatge, considerats per molts els “enfants terribles” de l’havanera per la seva voluntat d’innovació i de fusió amb altres gèneres com la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cúmbia.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors