Les havaneres del Port de Tarragona arriben a la seva 30a edició

Les havaneres del Port de Tarragona arriben a la seva 30a edició
28 Jun
2022

El Serrallo acollirà actuacions musicals dels principals grups d’havaneres cada nit dels dissabtes del mes de juliol i hi haurà novetats en el festival

Un any més arriba al barri del Serrallo el festival ‘Havaneres del Port de Tarragona’, que aquest estiu de 2022 celebra la seva trentena edició amb un cartell musical ple de qualitat i algunes novetats que el Port de Tarragona ha programat amb la voluntat de contribuir a difondre la cultura popular catalana i la tradició marinera entre la ciutadania. El certamen, com és tradició, omplirà d’havaneres la pèrgola del Serrallo les nits de tots els dissabtes de juliol a partir de les 22 hores, essent la primera actuació el dissabte 2 de juliol i l’última el dissabte 30 de juliol. Aquest estiu, en total s’han programat cinc cantades d’havaneres, com sempre amb entrada gratuïta i amb un aforament màxim de 500 persones per sessió.

XATÓ (2 de juliol)

Format per Joan Parellada (tenor ), Josep Vila, (acordió ), Jordi González (baríton i director musical ) i Ramon Sol ( veu baixa i guitarra ), és un grup de quatre amics als qui bàsicament, i per damunt de tot, els uneix la passió per la música i pel cant de taverna. Xató neix a Vilafranca del Penedès la primavera de l'any 2000.

Sense ser professionals del gènere, al llarg de la seva trajectòria han anat desenvolupant un estil propi amb unes veus i una sonoritat característiques i diferenciades d'altres grups, sense deixar de beure, però de les principals fonts del món de l'havanera. Xató ha tingut sempre com a prioritat la tasca de cultivar i difondre aquest gènere amb el rigor i la qualitat que es mereixen totes les tradicions.

Actualment, el grup disposa d'un extens i variat repertori d'havaneres, valsos, balades, boleros i sardanes, i avui dia ha enregistrat i editat cinc treballs en format CD: el primer, l'estiu de 2001 (Xató i Rom); el segon, l'estiu de 2004 (Més Xató); el tercer, l'estiu de 2008 (Lluna, foc i rom); el quart, a l’estiu de 2016 (Al to que toca ) i el cinquè, a l’estiu de 2020 (Un mar de vinyes).

SONS DEL MAR (9 de juliol)

És un grup que va néixer a Reus amb la il·lusió de compartir, des del Baix Camp, un gènere molt especial dins de la música popular: les havaneres. Els integrants del grup actualment són la Rosa i el Gerard a les veus i el Roberto amb la guitarra i el Joan amb l'acordió. Quatre músics enamorats de les havaneres i de la màgia que les envolta. Sons de Mar ofereix un espectacle de cultura musical popular, marinant les més conegudes havaneres i cançons d'anada i tornada amb nous ritmes i noves cançons.

Les seves cantades tenen el sabor d'abans: fetes a mà, amb música i veu en directe. Han actuat a més de 90 poblacions del nostre territori i han protagonitzat més de 260 cantades. L’any 2021 van ser convidats a la cantada “Barcelona cara al mar”, on van compartir escenari amb tres dels grups més mediàtics del món de les havaneres. Aquest mateix any 2021, el seu acordionista Joan Martínez va ser guanyador el 2021 d’un premi al concurs de composició d’havaneres de Catalunya “Josep Bastons” i el grup va ser convidat a presentar-la al Festival d’Havaneres de Sant Pol de Mar.

LES ANXOVETES (16 de juliol)

Les Anxovetes, el grup d’havaneres en femení, ja no només duen a terme les cantades d’havaneres estivals sinó que ara, a més, ens presenten un nou espectacle més íntim i recollit, de caràcter genuïnament mediterrani, compost majoritàriament per temes propis creats i cantats en clau de dona. El grup gironí pren el gènere tradicional de l’havanera com a punt de partida per anar molt més enllà, i fins i tot allunyar-se’n, oferint un espectacle que reforça, revisa i amplia el repertori de cançons marineres i combina cançons pròpies i inèdites amb cançons populars de tota la vida, totes elles lligades amb un fil conductor que explica històries de la mar amb veu de dona. Amb influències que beuen del pop, el rock, el bolero, el joropo i, per descomptat, de l’havanera, (d)ones compta amb arranjaments que parteixen dels sabors de casa nostra, però que s’obren a les essències de diferents racons del món. (d)ones no només és un espectacle en directe, sinó que també s’ha materialitzat en un disc compost per les deu cançons pròpies que els diferents membres del grup han creat, sota l’assessorament musical del productor Joan Díaz.

NEUS MAR (23 de juliol)

Neus Mar s’inicia en el món de l’havanera de la mà de Càstor Pérez, amb el qual va crear l’espectacle “L’essència de l’havanera”, i que juntament amb el percussionista Enric Canada van estrenar el setembre de 2008 a l’ermita de Sant Sebastià com a concert cloenda del Cicle d’Estiu de Joventuts Musicals de Palafrugell.

Aquest espectacle, del qual es va enregistrar un CD l’any 2009, és un recull d’havaneres cubanes del s. XIX fins a la Vieja Trova, moltes d’elles pensades per ser cantades per una veu de dona.

L’any 2009 Neus Mar dirigeix, juntament amb el Bloc Havanerus, la Cantada d’Havaneres per a la Marató. Neus Mar, ja en solitari, enregistra l’any 2011 un nou treball discogràfic dedicat a l’obra del compositor Josep Bastons. El músic Joan Nito Figueras hi versiona algunes de les seves composicions més conegudes amb tocs de jazz.

ELS CREMATS (30 de juliol)

Banda formada el 1996 al voltant de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell, que ha trencat molts tòpics sobre el tractament del gènere.

Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular. Una formació amb un llarg i consolidat bagatge, considerats per molts els “enfants terribles” de l’havanera per la seva voluntat d’innovació i de fusió amb altres gèneres com la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cúmbia.

Són referents en els principals escenaris del món de l’havanera, però amb tres ingredients bàsics: la qualitat musical i vocal, el dinamisme del seu espectacle i la sensació que no són una proposta més d’havaneres, sinó una proposta amb personalitat. Les seves actuacions provoquen sorpresa i entusiasme.

‘CONEIX L’HAVANERA DES DEL MAR’, NOVETAT PELS 30 ANYS

Aquest estiu el Port de Tarragona ha volgut introduir algunes novetats amb motiu de la celebració del 30è aniversari del festival d’havaneres. La primera és la posada en marxa ‘CONEIX L’HAVANERA DES DEL MAR’, activitat paral·lela a les cantades dels dissabtes que permetrà apropar-se a l’origen i la història de les havaneres des del mar.

Els dijous 14, 21 i 28 de juliol, a les 19 hores, fins a un màxim de 30 persones podran pujar a la barca de la golondrina al Serrallo i, un cop a bord, de la mà del personatge en Quimet el Romesquet -músic i cantant d’havaneres-, coneixeran com ha evolucionat el gènere, quines històries s’amaguen en les seves lletres o quins són els seus principals instruments, entre altres curiositats.

La segona novetat és l’estrena d’un decorat especial i innovador sobre l’escenari instal·lat a la pèrgola del Serrallo, on actuaran els diferents grups cada nit dels dissabtes de juliol a partir de les 22 hores.

Les invitacions estaran disponibles a partir del dia 1 de juliol a les 12:00h a través de la plataforma ENTRADIUM.

Voleu assistir a algun acte?

Presentació a premsa 'Les havaneres del Port'

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!