L’Arxiu del Port impulsa una conferència sobre els deportats tarragonins del nazisme

L’Arxiu del Port impulsa una conferència sobre els deportats tarragonins del nazisme
25 Abr
2022

L’acte es farà dijous 28 d’abril a les 19 hores a la sala d’actes de l’Arxiu del Port

La conferència s’emmarca dins del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona

Sota el títol “Els deportats tarragonins als camps nazis”, l’Arxiu del Port participa, un any més, en el Programa de Memòria Democràtica de Tarragona. Amb aquesta conferència l’Arxiu acollirà la dissertació de Lluís Balart Boïgues, historiador i exdirector del Museu d’Història de Tarragona sobre els tarragonins que varen ser víctimes dels camps d’extermini nazis.

La conferència es farà del dijous 28 d’abril, a les 19 hores, a la sala d’actes de l'Arxiu. Aquest acte s’emmarca dins el Programa de Memòria Democràtica de Tarragona que enguany posa el focus d’atenció en els 42 tarragonins que entre 1940 i 1945 van ser deportats als camps de concentració i d'extermini nazis. Per retre aquest homenatge, diferents institucions i entitats culturals de la ciutat han programat tot un seguit d'activitats per reconèixer el patiment de les víctimes i també per divulgar què va significar el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista a Tarragona.

El Programa de Memòria Democràtica de Tarragona en aquests actes homenatja els deportats tarragonins durant la Segona Guerra Mundial perquè la recuperació dels fets del passat té com a objectiu difondre la nostra història i serveix com a record a qui va perdre la vida o llibertat defensant la democràcia.

Els deportats tarragonins

Entre 1940 i 1945 hi va haver aproximadament 9.370 presoners republicans espanyols en els diferents camps que va establir el règim de l’Alemanya nazi. Bàsicament, foren reclosos a Mauthausen, Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen. Tots s’havien vist forçats a marxar a l’exili l’any 1939 i foren detinguts pels alemanys un any més tard.

Van ser considerats i tractats com apàtrides atès que la dictadura franquista no va acceptar el seu retorn i més de 5.000, és a dir un 53%, foren assassinats en els camps. Actualment, es pot conèixer que 42 veïns de Tarragona, tots homes, van patir confinament, una xifra considerable perquè la població de Tarragona era de 30.000 habitants. De fet, la demarcació de Tarragona va ser la sisena més afectada de tot l'Estat espanyol, amb 209 deportats d'arreu de les comarques tarragonines.

A més de conferències, actes institucionals, exposicions, projeccions o rutes guiades, també es preveu la col·locació de 24 stolpersteine (pedres, llambordes de memòria) davant de l'últim domicili de Tarragona on van residir els 24 deportats dels quals es coneix l'adreça.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors