Port Tarragona s’adhereix a la xarxa RESCAT de Catalunya

Port Tarragona s’adhereix a la xarxa RESCAT de Catalunya
03 febrer
2022

El Port lliura un camió de salvament al parc de Bombers de Tarragona

El Conseller d’Interior , Joan Ignasi Elena, i el president del Port Tarragona, Josep M. Cruset, signen l’entrada del Port en el sistema de comunicacions d’emergències de la Generalitat de Catalunya

El lliurament del camió de bombers és una acció prevista en el conveni de 2019 de col·laboració per a la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments al Port de Tarragona

Aquest dijous, 3 de febrer, en el marc d’una visita institucional al Port de Tarragona, ha tingut lloc la signatura del conveni d’adhesió del Port a la Xarxa RESCAT, per part del Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, i el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep M. Cruset, a la seu de la Policia Portuària del Port de Tarragona, situada a prop del Barri Mariner del Serrallo.

A la firma hi ha assistit també, Josep Lluís Díez i Besora, director de Domini Públic i Protecció Portuària, i Manel Porro Ramos, intendent cap de la Policia Portuària de Tarragona, a més a més de responsables com Marta Cassany i Virgili, directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona; Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments; Pere Ferrer, director general de la Policia; Irene Fornós, directora del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya; i Xavier Rius, director de l’Oficina de Coordinació de la Xarxa RESCAT.

Hi han participat també responsables directius i tècnics dels cossos de seguretat i d’emergències del territori: Albert Castellet, cap de la Regió d’Emergències de Tarragona (RET); Carles Font, cap de l'Àrea de Prevenció i Gestió de la RET; Josep Maria Aubets, cap del Parc de Bombers de Tarragona; Vicenç Lleonart, cap de la Regió Policial del Camp de Tarragona PCT Intendent; Ramon Franquès, cap de l’Àrea Bàsica Policial Tarragonès Inspector, Íñigo Landeta, cap de l’Àrea Centre de Salvament Marítim; i Àngel Lozano, director de Parcs Químics de Seguretat.

La formalització del conveni amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya per a l’adhesió del Port de Tarragona a la Xarxa RESCAT de radiocomunicacions i d’emergències i seguretat de Catalunya, representa una millora en la connectivitat en casos d’emergències amb els equips intervinents de la Generalitat de Catalunya. El Port Tarragona invertirà 250.000 euros i s’integrarà així en el sistema de comunicacions d’emergències emprat per les administracions de tota Catalunya i millora així la interlocució i la coordinació amb els cossos de seguretat i emergències dependents del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que “la xarxa Rescat és imprescindible en la gestió de la seguretat i les emergències a Catalunya, perquè proporciona cobertura a nuclis de població, entorns rurals o infraestructures clau, i el Port de Tarragona n’és un bon exemple. Amb aquesta adhesió, el Port millora la seva coordinació en la gestió de situacions d’emergència amb els mateixos canals que tots els cossos de seguretat i emergències del país”.

Per la seva part, Josep M Cruset, ha declarat que “amb l’adhesió a la Xarxa RESCAT assolim un nou objectiu d’alt interès públic que contribuirà a una major coordinació per a la resolució de les situacions d’emergències que es puguin produir en el Port”. Cruset també ha agraït “l’esforç de totes les persones implicades en fer realitat una col·laboració que permetrà reforçar un factor clau en la gestió d’emergències, com és la necessitat de comunicacions àgils i directes entre tots els agents implicats en la seva resolució”.

La Xarxa Rescat és la xarxa de radiotelecomunicacions d'emergència i seguretat, propietat de la Generalitat de Catalunya, que aplega els cossos de seguretat, els serveis d’emergències i diversos gestors d'infraestructures de Catalunya: Mossos d'Esquadra, Policies Locals, Bombers de la Generalitat, Bombers i Guàrdia Urbana de Tarragona, Protecció Civil, Servei d'Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Departament de Territori i Sostenibilitat, Agència Catalana de l'Aigua i Servei Català de Trànsit, entre d'altres.

El propòsit de la Xarxa Rescat és el de servir a tots i cadascun dels col·lectius implicats en la seguretat, les emergències i serveis i subministraments bàsics amb la finalitat de millorar el rendiment, l’eficàcia i l’operativa de tots els recursos del país que treballen en aquests àmbits.

Lliurament d’un camió de bombers

Per altra banda, la visita del conseller Elena al Port de Tarragona ha estat també ocasió per fer el lliurament oficial d’un Furgó de Salvaments Varis (FSV) que estarà ubicat al Parc de Bombers de Tarragona. El lliurament del camió de bombers és una acció prevista en el conveni de col·laboració per a la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments al Port de Tarragona, signat a l’agost de 2019, per valor d'1,6 milions d'euros per un període de quatre anys.

Aquest camió actuarà en casos de rescat, salvament i suport tècnic en intervencions en incendis i operacions de salvament en entorns urbans, industrials i portuaris, ha explicat Carmel Expósito, cap de l’Àrea d’Operacions de la Regió d’Emergències de Tarragona, durant la presentació del vehicle als mitjans de comunicació.

“És un vehicle que permetrà realitzar amb major eficiència el servei general de prevenció i control d’emergències dins de l’àmbit portuari, ja que compta amb equipaments com generador elèctric propi, pal d'il·luminació, cabestrant i dispositiu de remolc i arrossegament”, tal i com ha explicat el tècnic de seguretat del Port de Tarragona, Jesús Teva. A més, disposa d’equips de telecomunicacions i sistema d’aigua a pressió per a petits incendis. Però destaquen sobretot els compartiments destinats a material específic, com per exemple, claus normalitzades de serveis, eines generals, elements per a elevació i moviment de càrregues, eines d'excarceració, equips lleugers d'extinció, sistema d'il·luminació, material sanitari, equips de protecció respiratòria, roba i material de protecció, equips especialitzats per al risc elèctric, equips de tall i perforació, equipament per a treball en vertical i elements de ventilació auxiliar, entre d’altres.

Aquest furgó de salvament es va adjudicar per un import de 419.900 €, iva exclòs, a l’empresa Flomeyca, SA i permet complir un dels punts més importants del conveni de col·laboració per a la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments, signat amb Bombers de la Generalitat amb l’objectiu d’actuar en cas d’activació del Pla d’Autoprotecció del Port (PAU) i altres Plans de Protecció Civil o d’àmbit superior que afectin la zona portuària.

El conveni, a més a més d’incloure la compra de material especialitzat, protocolaritza la intervenció dels Bombers de la Generalitat, coordinada amb els equips d’intervenció propis del Port, en cas de qualsevol tipus de salvament i rescat de persones, en zona terra o en vaixell, en accidents de trànsit amb atrapats, en extinció d’incendis em edificis, recintes confinats i vaixells a la zona de servei del Port i en intervenció amb matèries perilloses. Per tal de poder aplicar aquests objectius, la cooperació amb Bombers de la Generalitat de Catalunya s’ha materialitzat durant aquets darrers anys en forma de simulacres, exercicis i pràctiques d’emergències, així com formacions específiques per tal d’aconseguir un millor disseny en resolució de les emergències i per a l’adquisició de coneixements i la pràctica a l’entorn portuari.

Visita institucional

La signatura del conveni d’adhesió a la Xarxa RESCAT i el lliurament del camió de bombers s’han produït en el marc d’una visita institucional del Conseller Joan Ignasi Elena al Port de Tarragona, Elena, després de signar en el Llibre d’Honor del Port a la seu de l'Autoritat Portuària de Tarragona, s’ha desplaçat per visitar l'Oficina de Suport de la Policia Portuària (Centre de Control i Vigilància-CCV) que, al mateix temps, ha estat l’escenari de la signatura del conveni i de l’acte de lliurament del vehicle de Bombers.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors