El president del Port Tarragona visita les instal·lacions d’ASESA

El president del Port Tarragona visita les instal·lacions d’ASESA
17 Nov
2021

L’empresa de producció de betum asfàltic preveu assolir resultats prepandèmics

La capacitat de producció anual de betum asfàltic d’ASESA, al voltant d’1,2 milions de tones a l’any, representa el 46% de la producció total de l’Estat espanyol

El tràfic generat per ASESA al Port de Tarragona equival al 8% del total del moviment de mercaderies del port en un any

El president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, ha visitat les instal·lacions d’Asfaltos Españoles S.A. (ASESA) per celebrar una reunió de treball amb l’equip directiu de l’empresa productora de betum asfàltic. La trobada ha servit per tractar els plans de futur d’ambdues entitats i per parlar sobre desenvolupament de projectes comuns a curt i mitjà termini. El president ha visitat les instal·lacions, acompanyat d’alguns membres del seu equip directiu, de la mà de Montserrat Vallverdú, directora general d’ASESA, i del seu equip directiu.

La reunió de treball ha evidenciat la necessitat de compartir els plans d’ambdues organitzacions en àrees com la innovació, l’eficiència i la sostenibilitat. La trobada també ha posat de relleu la bona salut de les instal·lacions d’ASESA, tant terrestres (refinament de petroli) com marítimes (pantalà al Moll d’Andalusia), gràcies a la contínua actualització i modernització que realitza l’empresa.

La visita s’ha completat amb una visita a les instal·lacions de l’empresa. Els representants del Port de Tarragona han pogut conèixer de primera mà, la línia de producció de betum asfàltic, els sistemes de cogeneració d’energia, la zona de càrrega i expedició i els laboratoris d’ASESA. La delegació del Port ha visitat, en primer lloc, els diferents elements que composen la cadena de producció de betum asfàltic d’ASESA. Unes instal·lacions que l’any 2020 van produir més d’un milió de tones (1,061Mt) i que, enguany, preveu recuperar xifres prèvies a la pandèmia que podrien assolir el milió dos-centes mil tones a finals d’any.

La segona etapa de la visita ha estat la planta de cogeneració de cicle combinat d’alta eficiència de 14,25 MW de potència elèctrica. La planta de cogeneració de Cicle Combinat d’ASESA utilitza gas natural per produir les necessitats de vapor i energia elèctrica de la refineria i aporta a la xarxa de distribució 11 MW de potència elèctrica i és un referent en matèria d’eficiència energètica i sostenibilitat.

Seguidament la visita ha fet una parada en el carregador de camions cisterna. Una instal·lació amb capacitat de càrrega de 300.000 tones a l’any, que disposa de quatre plataformes de càrrega independents per al transport per carretera amb destinació a la resta de l’estat, França i altres països europeus com Portugal, Països Baixos i Alemanya.

Finalment, s´ha visitat el laboratori on han pogut veure les plantes pilots per a l’avaluació de les matèries primeres i algunes de les analítiques per la certificació de la qualitat del betum asfàltic.

ASESA, soci estratègic del Port de Tarragona

ASESA és una empresa dedicada al refinament del petroli, especialitzada en la producció de betum asfàltic, que opera en règim de maquila pels seus accionistes REPSOL i CEPSA, empreses  que tenen cada una el 50% de l’accionariat d’ASESA.

La refineria d’ASESA, situada al polígon petroquímic sud, a prop de l’esplanada d’Hidrocarburs el Port de Tarragona, processa crus de petroli pesats i extra pesants, a fi d’aconseguir destil·lats i betums asfàltics. La seva capacitat de refinament a Tarragona és de 1,8 milions de tones, amb una producció anual de més d’un milió de tones, el que representa el 46 % del total de la producció espanyola de betums asfàltics. El 75% de la producció d’ASESA es destina a l’exportació. Principalment, als Estats Units d’Amèrica, Europa, Àfrica de l’Oest, Marroc i Algèria. Mentre que el 25% restant es destina al mercat a destinats a abastir el mercat espanyol.

ASESA és un dels partners més importants del Port de Tarragona des de la seva creació l’any 1965. L’empresa productora de betum asfàltic genera actualment el 8% del tràfic total del Port, ja que genera un moviment més de 2 milions de tones a l’any. A través del pantalà, situat al Moll d’Andalusia, rep i expedeix la gran majoria de les seves matèries primeres i productes acabats. ASESA atén més de 200 vaixells a l’any i opera 3 plataformes en el pantalà del Port de Tarragona: la Plataforma 6, amb capacitat per a vaixells amb desplaçament màxim de 8.600 tm; la Plataforma 20, a vaixells amb desplaçament màxim de 26.000 tm; i la Plataforma 100, per a vaixells de màxim de 180.000 tm.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona