El Tinglado 2 presenta l’exposició ‘Activistes per la vida’ del fotoperiodista Gervasio Sánchez

El Tinglado 2 presenta l’exposició ‘Activistes per la vida’  del fotoperiodista Gervasio Sánchez
16 Set
2021

Una mostra fotogràfica sobre la vida de 40 activistes pels drets humans i ambientals a l’Amèrica Central

L’exposició està organitzada per Entrepobles, una associació de solidaritat internacional independent, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

L’autor, Gervasio Sánchez, fotoperiodista de conflictes i crisis humanitàries, manté forts lligams amb Tarragona, ciutat on va viure i per la que sent una gran estima

La mostra fotogràfica es podrà visitar a partir del dia 16 de setembre fins al 9 de gener de 2022

Aquest dijous 16 de setembre, a les 18:00 h, el Tinglado 2 del Moll de Costa ha sigut testimoni de la presentació de l'exposició fotogràfica ‘Activistes per la vida’ del fotoperiodista de conflictes i crisis humanitàries, Gervasio Sánchez; organitzada per l’associació Entrepobles amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament.

L’exposició, d’accés lliure, estarà oberta al públic fins al 9 de gener de 2022. L’exposició ha estat presentada, als mitjans de comunicació, en un acte encapçalat pel president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, i per l’autor de l’obra, el reconegut fotoperiodista Gervasio Sánchez, que ha explicat els motius per impulsar aquesta exposició i les experiències que mostren les seves imatges. Aquest projecte fotogràfic reflecteix la vida quotidiana de persones que lluiten pels Drets Humans i en defensa de la natura que viuen sota l'amenaça permanent de ser assassinades en qualsevol moment. “Es tracta de persones perseguides pel seu compromís per la defensa de la integritat dels seus territoris i comunitats, persones que lluiten com a defensores de la terra, persones que s’enfronten a les grans empreses extractives, persones que lluiten per la naturalesa i la preservació dels rius... i periodistes que intenten denunciar el que passa a Guatemala i Hondures”, ha explicat Gervasio Sánchez.

Sánchez ha destacat que una de les coses que més el va sorprendre va ser “la valentia amb què els activistes, homes i dones, lluiten contra un món criminal ple de sicaris que maten sense pensar-s’ho dues vegades”. El fotògraf va treballar quatre mesos sobre el terreny a Guatemala i Hondures, entre el 2018 i el 2019, per fer aquesta exposició.

Cruset per la seva part ha volgut destacar “la importància d’exhibir, als espais culturals del Port, aquest tipus d’exposicions itinerants que reivindiquen i defensen aspectes tan importants com la consolidació dels drets humans i ambientals amenaçats arreu del món”. El president de l’APT també ha volgut destacar el compromís del Port amb la defensa de l’entorn natural a través del seu Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 on es recull la necessitat de portar a terme accions de sensibilització i d’informació, de les quals aquesta exposició n’és un exemple”.

Sinopsi de la mostra fotogràfica

La mostra ‘Activistes per la vida’ està organitzada per l’associació Entrepobles, una associació de solidaritat internacional independent feminista i amb base social activista que va néixer l’any 1988 dels comitès de solidaritat amb l’Amèrica Llatina. Cal afegir que aquesta exposició compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

A través de fotografies, textos i videoentrevistes, “Activistes per la vida” explica la història de 40 d’homes i dones que viuen amenaçats de mort per la defensa que fan del seu territori i la seva naturalesa, dels drets de les dones i de les llibertats ciutadanes. Aquesta defensa entra en conflicte amb els interessos de grans empreses o grups transnacionals que operen amb impunitat per a l’extracció dels recursos naturals i les matèries primeres —sobretot de mineria, hidroelèctriques i de monocultius— a Hondures i Guatemala, dos dels països més violents del món.

Com a novetat, l'exposició acaba d'estrenar www.activistesperlavida.cat, un lloc web que recull tots els testimonis -veu i foto- de l'exposició de Gervasio Sánchez, tot aportant informació extra del context amb l'objectiu de visibilitzar la criminalització que pateixen els activistes en el seu territori.

L'exposició compta també amb la publicació del llibre titulat Activistes per la vida (148 pàgines, doble edició en català i en castellà), editat per l’editorial Blume, que recull tots els testimonis.

Context a Hondures i Guatemala

Hondures, el tercer país més desigual del món, també té lleis fetes a mida perquè les empreses transnacionals extractives puguin desenvolupar el país. Des del 2009, s’han aprovat 384 projectes miners, 48 projectes de grans preses hidroelèctriques i 123 de petites, i el cultiu extensiu de palma africana ja ocupa més de 300.000 hectàrees. Els pobles camperols, indígenes i garifunes, amb les seves formes de vida ancestrals i sostenibles, viuen sota l’amenaça de les empreses estrangeres. El 2017 es van registrar 389 feminicidis i des del 2010 han mort més de 120 activistes ambientals.

Guatemala és un país que depèn de l’extractivisme —de l’exportació de matèries primeres— i té una legislació nacional que afavoreix les inversions privades i deixa sense protecció legal les comunitats camperoles, la natura i els drets individuals. En els últims quatre anys, s’han registrat 1.641 agressions en contra de persones defensores dels drets humans; un 61% va afectar les defensores del territori.

L’autor

Gervasio Sánchez (Còrdova, 1959) és fotoperiodista de conflictes i crisi humanitàries. Guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia el 2009, ha publicat més d’una dotzena de llibres fotogràfics i, com a periodista, professió que exerceix des del 1984, publica a l’Heraldo de Aragón i col·labora a la Cadena Ser i a la BBC. Des del 2001 dirigeix el Seminari de Fotografia i Periodisme d’Albarrasí.

És enviat especial per la pau de la UNESCO des del 1998. El 2004, el Govern d’Aragó li va lliurar la Medalla al Mèrit Professional i el 2011 el Govern d’Espanya li va concedir la Gran Creu de l’Ordre Civil de la Solidaritat Social.

Sánchez va viure a Tarragona, ciutat per la qual sent una gran estima i amb la que conserva un fort lligam.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona