El Port Tarragona presenta els seus projectes tecnològics al Clúster TIC Catalunya Sud

El Port Tarragona presenta els seus projectes tecnològics al Clúster TIC Catalunya Sud
12 Maig
2021

La Direcció de Sistemes de la Informació del Port ha fet un recorregut dels reptes tecnològics més importants per a una transformació en ‘Smartport’

Una transformació orientada a millorar l’eficiència operacional i energètica i basada en la sostenibilitat ambiental

L’objectiu del Clúster és fomentar, promoure i contribuir a la competitivitat del sector de les Tecnologies de la Informació i Comunicació

Aquest dimecres, 12 de maig, a la sala d’actes del Port de Tarragona, el president del Port, Josep Maria Cruset i el Director de Sistemes d’Informació, David González han presentat els reptes tecnològics més importants de l’organisme al Clúster TIC Catalunya Sud.

Més d’una trentena de professionals han estat testimonis del recorregut, present i futur, dels reptes tecnològics més importants des del port tarragoní per convertir-se en smartport.

Per començar la trobada, el grup ha pogut gaudir d’un passeig des de l’embarcació de la Golondrina, on el president, Cruset, ha volgut agrair l’interès i la participació, de totes les persones assistents, emfasitzant la gran aposta del Port com una infraestructura immersa en un procés de digitalització per tal d’adaptar-se als reptes que planteja la revolució tecnològica en la logística i el món portuari. Ha remarcat com, el Port actua per una innovació i una digitalització responsable en el concepte ’Indústria 5.0’. Un concepte que advoca per una reindustrialització orientada a la transició ‘verda i digital’. En definitiva un concepte que es recolza, no tan sols en criteris de competitivitat, sinó també de sostenibilitat ambiental i social.

El president del Clúster TIC i CEO de Movertis, Pablo Mazón ha destacat els grans reptes de creixement que té el Port, així com, la seva transformació digital per una major eficiència. Mazón també ha volgut remarcar la importància del port tarragoní com a motor econòmic del territori, un factor que el país ha d’aprofitar per créixer.

El director de Sistemes d’Informació del Port, David González, ha sigut el responsable de dibuixar els pilars estratègics que està duent a terme el Port per consolidar els seus objectius tecnològics. González ha volgut constatar que tots els projectes digitals del Port tenen un denominador comú; la millora de l’eficiència operacional i energètica basada en la sostenibilitat ambiental.

González , per una banda ha destacat la rellevància de la captura de dades en temps real, el desenvolupament i la implementació de sistemes que permetin compartir informació i compartir les dades. Aquests sistemes analitzen i recullen dades que són emmagatzemades i tractades de forma immediata, aplicant intel·ligència artificial per a prendre decisions basades en informació i, no únicament en dades i instint.

Per altra banda, González també ha volgut subratllar la importància en la digitalització de les persones i en els processos de l’organització, un canvi cultural per implementar eines de treball col·laboratiu. Una gran oportunitat de canvi per a tothom.

La trajectòria del Port es constata, avui dia, en una transformació digital global en el conjunt de l’organització i que permet avançar en l’agilitat, en l’eficiència, en els fluxos d’informació i en el treball en xarxa.

Exemples d’èxit al Port Tarragona

Durant els darrers anys, el Port ha estat treballant, i treballa, en la digitalització de molts dels seus processos.

Destaca la modernització de Port Community System, eina cabdal per donar una resposta àgil i eficient als clients, i el desenvolupament d’un sistema propi per a la gestió del temps en el circuit logístic de les mercaderies agroalimentàries, el sistema SEA. Un sistema que permet agilitzar les operatives i estalviar costos de transport. En els primers quatre mesos de funcionament s’han gestionat gairebé 36.300 encàrrecs que s'han traduït en més de 81.000 camions que han fet la recollida de la mercaderia a les Terminals Agroalimentàries del Port de Tarragona.

El Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030 aprovat pel Port de Tarragona el passat mes de juliol, és un altre clar exemple de digitalització sostenible on el Port preveu una reducció de la petjada de CO2 del 99% per al 2030. Un pla que vol garantir les necessitats de les generacions actuals sense posar en perill les necessitats de les generacions futures.

Cal afegir, també, que la idea World Friendly/Port presentada al fons d’innovació oberta Ports 4.0 ha estat seleccionada. Una idea emprenedora al sector portuari basada en solucions de darrera tecnologia amb l’objectiu d’ajudar a desenvolupar un nou model de port sostenible, digital i humanitari que serveixi de marc comú per unificar criteris i analitzar els ports a escala global.

Tot plegat, una ferma aposta per convertir el Port de Tarragona en una infraestructura intel·ligent dins d’un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents.

Clúster TIC Catalunya Sud

El Clúster TIC Catalunya Sud (TICSUD.CAT) és una associació impulsada pel sector públic i liderada pel sector privat, amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili, que té com a objectiu fonamental promoure i contribuir a la competitivitat en la cadena de valor del sector de les Tecnologies de la Informació i Comunicació al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. En l’actualitat el TICSUD.CAT està format per 44 empreses.

El Clúster té definides diverses estratègies per aconseguir els seus objectius. Per una banda impulsar la cooperació d’empreses i organismes per tal d’afavorir la generació d’ idees i sinergies amb polítiques i interessos comuns. Per altra, impulsar la innovació i potenciar els intercanvis de coneixements. Cal destacar, també, que TICSUD.CAT fomenta projectes comuns amb altres regions d’Europa i del món, projectes amb distintiu de qualitat i de prestigi. Finalment, altra línia és la creació d’una networking que promogui la investigació en l’àmbit tecnològic per afavorir els intercanvis de cooperació.

Port Tarragona és present i futur

El Port de Tarragona fa una aposta de futur, un repte global amb l’objectiu fonamental d’una Europa que dibuixa les línies estratègiques de la futura ‘Indústria 5.0’.

El Port pretén ser un port automatitzat amb tecnologies emergents basades en tecnologia intel·ligent per millorar el rendiment i la competitivitat econòmica del Port i de les empreses amb què treballa. Aquesta aplicació de sistemes intel·ligents permet optimitzar temps i recursos. Les xarxes 5G seran més sostenibles que les seves antecessores. La implementació d'aquestes xarxes reduirà el consum d'energia per bit i disminuirà les emissions de diòxid de carboni (CO₂) pel fet que el seu ús només requerirà menys energia que la que necessiten les xarxes actuals.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona