El Port Tarragona i la comunitat portuària es reuneixen, en el ‘Grup de Medi Ambient’, per treballar en una transició verda i sostenible

El Port Tarragona i la comunitat portuària es reuneixen, en el ‘Grup de Medi Ambient’, per treballar en una transició verda i sostenible
29 Abr
2021

Està format per empreses que desenvolupen la seva activitat al recinte portuari tarragoní i per representants de la ‘Direcció de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat’ del Port de Tarragona

L’objectiu d’aquesta reunió ha estat establir mesures per a la reducció de l’impacte mediambiental i, de manera especial, en la disminució del CO2.

Aquest dimecres, 28 d’abril, el Port de Tarragona i una trentena de representants d’empreses de la comunitat portuària s’han reunit, telemàticament, en el ‘Grup de Medi Ambient’ per compartir idees i temes d’interès comú per reduir la petjada de carboni al Port.

Aquest grup de treball està format per empreses que desenvolupen la seva activitat al recinte portuari tarragoní, així com per persones responsables de la Direcció de Desenvolupament corporatiu i sostenibilitat del Port.

Aquest espai de treball vol facilitar l’adaptació i el treball de la comunitat portuària cap a un Port més sostenible, compartir temes d’interès comú i establir sinèrgies per avançar conjuntament cap al desenvolupament sostenible, la transició energètica i la descarbonització.

El Grup de Medi Ambient, que es reuneix de forma periòdica, és un òrgan participatiu transversal i transparent on es treballa conjuntament en la reducció de l’impacte mediambiental i, de manera especial, en la reducció del CO2.

Aquest tipus de trobades s’emmarquen dins del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 en el què el Port hi treballa desplegant, dia rere dia, accions amb la finalitat de reduir la petjada de carboni a l’horitzó 2030.

Càlcul de la petjada de carboni

En la sessió celebrada avui, els representants dels diferents sectors ha estat compartint criteris per establir una col·laboració que permeti calcular la petjada de carboni del conjunt de la comunitat portuària i poder establir més accions per reduir a zero la petjada per a l’any 2030. A la reunió també hi ha participat experts de la Universitat Rovira i Virgili per prestar assessorament metodològic al grup de Medi Ambient.

L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) s’ha compromès a reduir la petjada de carboni en un 99 % per a l’any 2030, tal i com estableix el Pla de Sostenibilitat aprovat al mes de juliol de 2020, i recentment actualitzat, que inclou mesures com estalviar energia, comprar i generar energia verda i compensar emissions amb vegetació autòctona, entre d’altres.

El grup de Medi Ambient aspira a coordinar una resposta conjunta per a la transició ecològica i el creixement sostenible, sumant-se així a l’aposta mundial per una ‘Indústria 5.0’, un concepte que advoca per una reindustrialització orientada a la transició ‘verda i digital’.

Metes i objectius al Pla Sostenibilitat per reduir CO2

El segon eix del Pla de Sostenibilitat, ‘Creixement Sostenible’, inclou un seguit d’objectius en els quals poden participar les empreses de la comunitat portuària. Per exemple el fet de fomentar el vehicle elèctric, l’estalvi d’energia, la generació d’energia verda, el foment del transport de mercaderies per ferrocarril, etc.

Un exemple tangible d'aquest tipus de la col·laboració de l’APT amb les empreses de la comunitat portuària és la posada en marxa del Sistema d'Entregues d’Agroalimentaris (SEA) que aquest mes d’abril compleix 6 mesos en funcionament amb gairebé dos milions de tones mogudes. Aquest innovador sistema ha permès reduir el temps d’espera dels camions en 50 minuts de mitjana i, per tant, també ha contribuït a la disminució d’emissions de CO2.

El Pla de Sostenibilitat vol aprofundir en el capítol de les aliances i de les accions comunes i recull també l’aposta per l’augment de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables, amb accions com la renovació d’enllumenat amb la instal·lació de LED’s, la compra de vehicles elèctrics i la contractació d’energia verda.

Actualment el Port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en el sostre de l’edifici administratiu, a l’edifici del nou Punt d’Inspecció Fronterer (PIF), a les dependències de Duanes, a la Confraria de Pescadors i a l’edifici de la Policia Portuària. En curt termini s’hi afegirà la imminent instal·lació de plaques fotovoltaiques en el sostre del renovat Museu (389 Mwh/any per autoconsum instantani). Aquest darrer fet produirà amb energia solar el 26% del consum elèctric del Moll de Costa. D’igual forma, tota l’energia que es consumeix actualment prové de fonts renovables amb certificat de garantia d’origen.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona