El Port de Tarragona instal·la 10 caixes nius per millorar el control biològic i proporcionar refugi a les aus

El Port de Tarragona instal·la 10 caixes nius per millorar el control biològic i proporcionar refugi a les aus
06 Abr
2021

L’acció s’emmarca dins de la ‘Recuperació de la biodiversitat autòctona i mitigació de les emissions’ inclosa al Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 del Port de Tarragona

La instal·lació de caixes niu, en una zona verda com la pedrera de Cap Salou, ajuda a augmentar la presència d’ocells i a més té un interès científic i pedagògic.

El Port de Tarragona ha instal·lat 10 caixes niu per millorar el control biològic i proporcionar refugi a les aus.

Les caixes, de fusta, s’han col·locat al bosc situat a la part de dalt de la pedrera del Cap Salou, on se solen dur a terme treballs de prevenció d’incendis i eliminació de la processionària de pins.

L’objectiu principal d’aquesta acció és fer incrementar la presència d’animals depredadors naturals de la processionària del pi, com són els ocells insectívors, especialment les mallerengues. Amb la col·locació d’aquestes caixes niu es proporciona refugi a aquest tipus d’aus i, a la vegada es millora el control biològic de la processionària per tal que no es descontroli i arribi a l’estat de plaga.

Les caixes niu són una estructura artificial que es col·loca a una altura variable i que pretén oferir una cavitat apta perquè puguin construir el seu niu algunes espècies d'ocells insectívors com la mallerenga, el raspinell, el pit-roig, etc. Les espècies d'ocells insectívors (protegides legalment a Catalunya, Espanya i Europa) crien sobretot en forats d'arbres i en parets naturals o murs artificials on encabeixen els seus nius.

L'actual model de gestió de boscos mediterranis a Catalunya prioritza els boscos joves, i això provoca que hi hagi menys orificis en els arbres, de manera que redueix la disponibilitat de punts òptims per a la nidificació dels ocells.

És per aquest motiu que la instal·lació de caixes niu en una zona verda, com és el cas de les caixes nius col·locades a la pedrera del Cap Salou, ajudarà a augmentar la presència d'ocells i a més tindrà un interès científic i pedagògic.

Les tasques han comptat amb la col·laboració de l’Associació Aurora, una associació sense ànim de lucre creada el 1987 per la iniciativa de familiars de persones afectades per alguna malaltia mental. L’associació, amb la que el Port col·labora habitualment, està especialitzada en projectes de recuperació d’espais naturals, treballs forestals i jardineria.

La recuperació de la biodiversitat autòctona és una de les metes incloses dins de l’eix Sostenibilitat ambiental i Biodiversitat del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona