El Port de Tarragona presenta els bons resultats de la plataforma SEA en l’ ‘Smart Digital Ports of the Future’

El Port de Tarragona presenta els bons resultats de la plataforma SEA en l’ ‘Smart Digital Ports of the Future’
30 Mar
2021

Del 29 de març a l’1 d’abril se celebra un dels esdeveniments més importants on es reuneixen el nombre més gran de ports del món

La Direcció de Sistemes d’Informació presenta l’èxit de la implementació del Sistema d’Entrega d’Agroalimentaris (SEA)

En gairebé 6 mesos SEA ha gestionat un total de 36.166 encàrrecs que han representat un total de quasi 60.000 lliuraments efectius

SEA ha suposat una reducció 2,5 milions d’euros mensuals en cost d’oportunitat per les empreses

El temps d’espera s’ha reduït en 50 minuts de mitjana el temps d’espera i ha contribuït a la disminució d’emissions de CO2

Del 29 de març a l’1 d’abril se celebra un dels esdeveniments sobre digitalització dels Ports més importants del 2021 on es reuniran el nombre més gran de ports de tot el món i tota la cadena de subministrament per debatre, connectar en xarxa i compartir les millors pràctiques sobre els darrers desenvolupaments en matèria d’automatització, sostenibilitat i connexió.

L'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), representada per la Direcció de Sistemes d'Informació, participa el dia 30 de març amb una conferència sota el títol ‘SEA – Information transparency in Agri-food’, un nou servei del Port Community System del Port de Tarragona que es va posar en marxa el passat 6 d’octubre.

Anna Navarro, membre de l’equip de Sistemes d’Informació de l’APT és l’encarregada d’explicar la repercussió positiva del Sistema d’Entrega d’Agroalimentaris (SEA) per al Port de Tarragona i per a altres agents de la cadena logística, i com ha incrementat l’eficiència de gestió i lliurament de mercaderies d’una forma més sostenible, segura i amb més qualitat. Un sistema que millora la transparència de la informació en la cadena de subministrament i facilita que la informació flueixi.

Des del passat 6 d’octubre fins al 22 de març la plataforma ha gestionat un total de 36.166 encàrrecs de càrrega de cereals o altres productes agroalimentaris que han representat gairebé un total de 60.000 lliuraments efectius.

Aquest sistema pioner ha suposat una reducció 2,5 milions d’euros mensuals en cost d’oportunitat per a les empreses i, de forma directa ha reduït en 50 minuts de mitjana el temps d’espera per als aproximadament 2.000 camions diaris que operen en el Port. A més, la eficiència més gran del sistema contribueix a estalviar 30.000 hores mensuals estalviades per a les empreses transportistes i, de retruc, la consegüent disminució d’emissions de CO2.

Aquests resultats són el reflex dels múltiples avantatges que ha significat la implementació de la plataforma SEA.

Descàrregues d’agroalimentaris al Port

SEA ha capgirat la manera de funcionar la logística de la mercaderia agroalimentària en el Port. El nou sistema ha estat acollit de manera positiva de forma unànime per part de tots els agents de la cadena logística i ha rebut bones crítiques per part de tots els actors implicats. Tot i que l’APT ha liderat el procés de creació, disseny i implantació del sistema, el SEA ha estat possible gràcies a la col·laboració i al procés de canvi de totes les parts implicades en la millora d’aquests processos. La implantació del sistema ha estat relativament ràpid des de la seva posada en funcionament al mes d’octubre de 2020 gràcies, un gran esforç divulgatiu i informatiu per part del Port de Tarragona per a implicar el nombre més gran possible d’operadors logístics en agroalimentaris per tal d’augmentar la confiança vers el nou sistema SEA.

El sistema ha operat de forma eficient des del primer dia de la seva entrada en funcionament i els bons resultats no es van fer esperar gràcies a l’esforç efectuat per tota la cadena logística en adoptar el nou sistema entre octubre de l’any passat i febrer d’aquest any.

Per entendre el perquè del naixement de SEA s’ha de tenir en compte que el Port de Tarragona mou una mitjana anual de 32Mt (milions de tones) on el 18% són mercaderies agroalimentàries. Aquest tràfic es realitza en 4 terminals i rep una mitjana de 2.000 camions/dia.

El SEA ha aconseguit acabar amb els principals problemes de trànsit i de congestió en el Port de Tarragona. En el moviment d’agroalimentaris, el Port patia llargues cues de camions esperant torn per fer les càrregues. Llargues cues que es produïen a primera hora del matí, quan els conductors dels camions, per tal d’evitar les cues, arribaven cada vegada més aviat al port tarragoní. A més d’aquest problema, cal afegir-li el denominat ‘itinerari’, fruit de la desorientació o de la manca de precisió en les indicacions de destí i que produïa una quantitat significativa de circulacions innecessàries dins del recinte portuari per buscar la càrrega i recollir-la, amb grans dosis d’ineficiència, incomoditats, esperes i emissions de CO2. L’anàlisi de dades, abans de la implementació del SEA, mostra que la mitjana de temps d’espera d’un conductor per fer la seva càrrega era de fins a 130 minuts. A hores d’ara, amb la implementació del SEA, s’ha aconseguit reduir en 50 minuts, de mitjana, aquesta espera.

SEA, un gran encert

SEA permet un lliurament dels agroalimentaris més ràpid, eficient i econòmic assegurant al 100% la traçabilitat de tota la mercaderia i facilitant, sobretot al transportista, la recollida de la mercaderia a la terminal portuària tarragonina. SEA facilita, enormement, el treball del transportista perquè té la mercaderia localitzada en tot moment, l’hora i el punt de recollida i, com mostren les dades anteriors això implica una reducció molt significativa en temps d’estada a les instal·lacions portuàries.

Per altra banda, amb la digitalització, la terminal pot saber la demanda existent en un període de temps determinat i, per tant, disposar dels recursos necessaris per planificar els lliuraments de mercaderies.

Un altre punt fort és la informació que facilita SEA. Amb les dades emmagatzemades es poden detectar de forma molt més fàcil les incidències recurrents i, per tant permet establir mecanismes per solucionar-les, a la vegada que es redueix el nombre de visites a les oficines i, com a conseqüència molt positiva, el camió pot desplaçar-se directament al seu punt de càrrega o bàscula.

Des del passat 1 de març, SEA és l’única i exclusiva eina per a poder operar i fer els lliuraments d’agroalimentaris al Port de Tarragona. Un benefici per tota la cadena de subministrament i resultat d’una bona feina de gestió.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona