El Port de Tarragona oferirà un nou servei regular ro-ro de short sea shipping amb Turquia

El Port de Tarragona oferirà un nou servei regular ro-ro de short sea shipping amb Turquia
10 febrer
2021

Un nou servei setmanal amb el port d’Izmir (Alsançak) operat per l’empresa Ekol Logistics, la naviliera DFDS, la terminal Euroports i la consignatària Arola

La nova ruta és una oportunitat per a créixer en diversificació i intermodalitat 

El president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, i el president de l'empresa logística EKOL Logistics, Ahmet Musul, han presentat en roda de premsa una nova ruta comercial ro-ro amb el port d’Izmir (Turquia) al Tinglado 1 del Moll de Costa. Aquest nou servei de caràcter setmanal tindrà capacitat per a moure unes 210 unitats de transport (UTI) de càrrega rodada, incloent-hi tant camions i semiremolcs com la possibilitat de carregar contenidors, maquinària pesant o càrregues especials. La trobada amb la premsa ha coincidit amb el viatge inaugural d'aquesta nova ruta: el vaixell Super-Fast Balears que va entrar ahir a la nit a les 22 h al Port i té previst salpar aquesta nit a les 23 hores.

La ruta inicia les seves operacions amb una càrrega IMPORT formada per uns 150 camions per al transport de mercaderies per compte d'una important multinacional tèxtil. L'operativa s'iniciarà amb la sortida del vaixell des de Turquia els diumenges i la seva arribada a Tarragona dos dies i mig després, dimarts a la nit, possibilitant que els camions arribin a les instal·lacions logístiques a l'interior de la Península el dimecres a primera hora, on la mercaderia es processarà i des d'on es distribuirà a escala mundial el mateix dimecres o el dijous.

L'empresa EKOL Logistics lidera aquesta nova ruta amb la participació de la naviliera DFDS, Grup Arola i la terminal Euroports. El president d’Ekol Logistics, Ahmet Musul, afirma que “la nova operativa suposarà que Tarragona sigui el port peninsular amb la connexió més ràpida amb Turquia, per sota dels 3 dies, i atès que es tracta d'una connexió ro-ro, permet aconseguir uns temps porta a porta extremadament competitius i àgils”.

Aquest nou servei, destaca Ahmet Musul, “ofereix serveis complets i té capacitat d'arribar de manera àgil i ràpida, competint amb la carretera, a qualsevol punt de la península Ibèrica, fins i tot el cap de setmana, ja que som OEA (operador econòmic autoritzat) podem despatxar la mercaderia de manera àgil”.

El servei de logística global d’Ekol Logistics uneix Tarragona i Izmir en 60 hores i pot realitzar lliuraments en 96 a Espanya. Realitza recollides en qualsevol punt de l'Estat fins als dimecres a la tarda i lliurament a qualsevol punt de Turquia els dilluns. I, en sentit contrari, realitza recollides en qualsevol punt de Turquia fins als dissabtes a la tarda i lliuraments a qualsevol punt d'Espanya els dimecres.

 

Ekol Logístics també ofereix aquest mateix servei en 144 hores amb Portugal. Realitza recollides en qualsevol punt de Portugal fins als dimarts a la tarda i lliuraments a qualsevol punt de Turquia el dilluns següent. I, en sentit contrari, efectua recollides en qualsevol punt de Turquia fins als dissabtes a la tarda i lliurament la mercaderia en qualsevol punt de Portugal els divendres.

Una oportunitat de futur

Ahmet Musul considera que “Tarragona té el potencial per a convertir-se en un node logístic clau per a EKOL Logistics, com ho són Trieste a Itàlia o Sète a França”, en referència a dos ports on aquesta empresa treballa des de fa anys i des d'on connecta amb destinacions en el centre i nord d'Europa. L'empresa ofereix un servei intermodal similar des de Sète a través del servei ferroviari de VIIA (de la companyia de trens francesa SCNF Logistics) cap al Benelux i de Trieste a Alemanya, Hongria i altres països d'Europa central i orienta

EKOL Logistics és una empresa amb una gran experiència en el transport intermodal.  Ha convertit aquest servei en el seu avantatge competitiu i amb aquesta nova ruta fa una aposta clara i decidida per potenciar la intermodalitat anticipant-se a l'entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani. Una infraestructura logística ferroviària que al costat dels ports espanyols -i en aquest cas Tarragona- està cridada a ser una gran alternativa d'entrada i sortida de mercaderies a Europa i cap a la resta del món. Un potencial que encara serà més gran amb l'adaptació de la xarxa ferroviària per als P400 (vagons de tren per a transport de semiremolcs), per a aconseguir la plena operativitat i competitivitat d'aquesta mena de serveis intermodals porta a porta amb capacitat de suplir el transport multimodal terrestre i reduir així la petjada de carboni.

Ahmet Musul va expressar “la necessitat l'entrada en servei del Corredor del Mediterrani al més aviat possible per a poder aprofitar l'enorme potencial del Port de Tarragona per a introduir càrrega general en el cor d'Europa per ferrocarril sense oblidar unes bones infraestructures ferroviàries ibèriques que permetin transportar els P400”.

El president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, ha declarat que “la ruta i les possibilitats que obre són una important millora en el tràfic de la càrrega general i un pas endavant per al Port i per al territori”. Cruset ha afirmat que tant ell com els responsables tècnics de l'Autoritat Portuària estan “convençuts que aquesta nova ruta beneficiarà els plans de diversificació de tràfics del Port, l'impuls de la intermodalitat i, al mateix temps, la potenciació de les inversions que està realitzant el port tarragoní: la construcció de la nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) i la Terminal intermodal de Guadalajara”.

Per al president del Port de Tarragona “l'arribada d'aquest nou tràfic reforça les relacions i les rutes comercials amb un mercat molt interessant per al Port i per al territori, com és Turquia”. Cruset creu que “es tracta d'una gran oportunitat, ja que obre la porta a altres empreses interessades a exportar amb destinació a Turquia”.

En aquest sentit, el president d’EKOL Logistics, va destacar “les oportunitats que ofereix la col·laboració entre la seva empresa i el Port de Tarragona, ja que aquest servei de short sea shipping podria suposar un important augment dels tràfics del Port de Tarragona a mitjà termini, a través d'un servei logístic molt sostenible que millora en tots els aspectes l'intercanvi comercial entre Espanya i Turquia com a més rapidesa, més eficiència i més reducció de la petjada de carboni”.

Ekol Logistics, una empresa present en 13 països

Ekol Logistics és una empresa de logística integrada fundada el 1990 i amb més de 7.500 empleats, que ofereix serveis internacionals de càrrega, emmagatzematge, distribució nacional, comerç exterior, duanes i gestió de la cadena de subministrament en 13 països. És un dels principals proveïdors logístics d'Europa, amb centres de distribució amb 1.000.000 de metres quadrats d'espai interior total a Turquia, Alemanya, Itàlia, Grècia, França, Ucraïna, Romania, Hongria, Espanya, Polònia, Txèquia, Suècia i Eslovènia. Opera 52 trens per setmana i 6.000 vehicles per al transport intermodal.

L'empresa destaca pel seu enfocament innovador en el disseny i en la implementació de la cadena logística al servei de la indústria. Utilitza serveis de transport intermodal prestats per vaixells ro-ro i inversions portuàries significatives per a aconseguir serveis de major qualitat, més ràpids i eficaços per als seus clients. Els vaixells de ro-ro que Ekol Logistics utilitza en les seves rutes de transport intermodal connecten els ports de Trieste (Itàlia) i Sète (França), entre altres, per citar els més pròxims al Port de Tarragona.

En aquest sentit, Ekol Logistics és propietària d'una participació del 65% a Europa Multipurpose Terminals (EMT), l'operador del port que utilitza per als seus serveis de ro-ro i trens unitaris a Trieste (Itàlia). L'adquisició és un actiu per a la moderna terminal ro-ro de la regió que la companyia va construir a Yalova (Turquia). El port de Trieste està situat en una ubicació estratègica, arribant a tot Europa a través de les seves connexions ferroviàries. El port de Trieste és capaç d'operar dos vaixells ro-ro simultàniament. En 2017, va participar en 140.000 vaixells ro-ro i 100.000 viatges amb tren.

 

Un servei mediambientalment eficient

El disseny eficient dels serveis logístics Ro-Ro d'EKOL entre l’Estat espanyol i Turquia redueix significativament els costos per a fabricants i operadors, i també redueix les emissions de diòxid de carboni en 10.800 tones i redueix el consum de gasoil en 7,32 milions de litres anuals.

DFDS

L'empresa naviliera responsable de la nova ruta és DFDS. DFDS són les sigles de Det Forenede Dampskibs-Selskab i és una empresa de transport i logística internacional danesa. És la companyia naviliera més activa del seu tipus en el nord d'Europa i una de les més actives d'Europa. Es va fundar en 1866, a partir de la fusió de les tres majors companyies navilieres daneses de llavors.

DFDS és propietària també de la naviliera lituana LISCO. En 2005, DFDS va adquirir Lys-Line Rederi AS i Lys-Line AS i va comprar el 66% de l'empresa de transport de remolcs Halléns a Bèlgica. També és propietària de l'empresa de transport de contenidors Norfolk Line Contenidors.

El vaixell rolón Super-Fast Balears és l'encarregat d'unir els ports de Tarragona i Izmir (Turquia). La setmana passada, SF Balears va realitzar una prova amb èxit al Port de Tarragona, juntament amb la resta d'empreses implicades, per a posar a punt l'operativa per a aquest primer viatge de la ruta Izmir-Tarragona. L'arribada a Tarragona del viatge inaugural d'aquesta ruta es va produir el 9 de febrer a les 22.00 h i el retorn serà avui dimecres cap a les 23.00 h marcant ja la rotació setmanal que disposarà la nova ruta.

L'assaig general és una mostra de la regularitat que tindrà la ruta. El vaixell recalarà a Tarragona cada setmana (els dimarts) amb garantia de complir horaris. Dues de les característiques imprescindibles per a poder oferir un servei short sea shipping de qualitat.

El SF Balears és una construcció de Navantia Puerto Real per a Trasmediterránea. Té 209 metres d'eslora per 26,5 de mànega amb capacitat per a 3.400 metres lineals de celler, i pot aconseguir els 26 nusos.

Euroports

L'empresa Euroports és l'operador logístic que gestionarà la terminal en la qual es duran a terme les càrregues i descàrrega de vehicles. L'empresa també durà a terme serveis de duanes i transport a les diferents destinacions internes on es transferiran les mercaderies.

Pablo García, director general d'Euroports a la Mediterrània, considera que "aquesta nova ruta Izmir-Tarragona té el potencial de convertir-se en un dels trànsits més importants del Port de Tarragona". Amb aquesta finalitat, Euroports inaugura a Tarragona una nova terminal especialitzada en el trànsit per carretera, "amb una superfície de 30.000 metres quadrats dedicada a la qual creiem que es convertirà en un enclavament de referència a la Mediterrània".

El responsable d’Euroports també ha afegit que aquesta nova ruta "és un pas més en el compromís del Grup Euroports amb Tarragona com a motor de la nostra estratègia al sud d'Europa. La gestió de les terminals d'Itàlia, Turquia i el sud de França s'ha centralitzat a Tarragona amb l'objectiu d'augmentar el trànsit entre terminals i enfortir la relació amb els nostres clients convertint-se en el seu referent per satisfer les seves necessitats logístiques en qualsevol ubicació de l'arc mediterrani. La incorporació de la nova instal·lació Ro-Ro a Tarragona encaixa a la perfecció amb aquesta visió, obrint un ventall de sinergies i noves possibilitats logístiques per als nostres clients".

Euroports és avui una de les majors empreses d'infraestructures d'Europa, amb més de 60 milions de tones gestionades a l'any en productes a granel, convencionals, laminats, líquids i envasos. El grup gestiona més de 32 terminals entre Europa i la Xina, amb 5 terminals especialitzades en trànsit per carretera, entre les quals destaquen, a més de Tarragona, les terminals de Venècia (Itàlia), Anvers (Bèlgica), Rostock (Alemanya) i Rauma (Finlàndia).

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors