El president del Port de Tarragona defensa l’impuls del transport intermodal a la 7a Trobada del Corredor Ferroviari del Mediterrani

El president del Port de Tarragona defensa l’impuls del transport intermodal a la 7a Trobada del Corredor Ferroviari del Mediterrani
15 Oct
2020

“La feina feta ja està donant bons resultats amb un increment de tràfics ferroviaris”

“Les inversions del Port a curt termini obren una finestra d’oportunitats per al territori”

“Ferrocarril i intermodalitat estan en la part central de l’estratègia empresarial del Port de Tarragona”

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha participat avui en la VII Trobada del Corredor Ferroviari del Mediterrani, organitzada pel diari econòmic EXPANSIÓN, en el qual s’han tractat tres grans temes relacionats amb el desenvolupament d’aquesta infraestructura estratègica: la compleció del corredor, la col·laboració Govern Central-CCAA i l’impuls del transport intermodal i la millora de les connexions ferroportuàries. La trobada ha reunit representants del Govern central i dels governs de Catalunya, País Valencià i Múrcia, els presidents dels ports de Tarragona i Barcelona, i representants de les entitats empresarials més importants de Catalunya, València i Múrcia.

El president del Port, Josep Maria Cruset, ha participat en la 3a taula rodona “Pròxims reptes: impulsar el transport multimodal i millorar les connexions ferroportuàries com a clau per millorar la competitivitat i enfortir la internacionalització dels emprenedors”, acompanyat del Sr. Ricard Font i Hereu, president de FGC; de la Sra. Mercè Conesa, presidenta el Port de Barcelona; del Sr. Diego Lorente, Secretari i Director General de l’Asociación Valenciana De Empresarios; del Sr. José María Albarracín, president de la Confederación Regional De Organizaciones Empresariales De Murcia; i del Sr. Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball.

Cruset ha destacat que el Port de Tarragona “ha situat el transport de mercaderies per ferrocarril, i la corresponent intermodalitat, en la part central de la seva estratègia”. I ha afegit que això s’ha vist reflectit en “un creixement del 150 % en trens d’agroalimentaris que operen en el port tarragoní”.

Segons el responsable del Port de Tarragona, aquesta aposta estratègica s’ha traduït a curt termini en “inversions dels terminalistes per facilitar la càrrega en trens en molls que fa uns mesos no era possible, en l’actualització de la xarxa ferroviària a l’interior del port -arribant als 47 km de vies i amb presència en tots els molls- desdoblant vies per fer més àgils les operatives de càrrega; en l’impuls comercial del tràfic de mercaderies per ferrocarril en front del tràfic per carretera, com per exemple amb l’organització de la jornada de debat ferroviari Rail Day”.

Inversions estratègiques per a la intermodalitat

Cruset també ha explicat les inversions que el Port de Tarragona ha posat en marxa per a l’impuls del transport intermodal que en els pròxims 2-3 anys que superarà els 40 milions d’euros. En primer lloc, la construcció de la terminal intermodal de Guadalajara, a les portes de Madrid, en el cor del Corredor de Henares, que -com ell mateix indica- “es el de major tràfic de mercaderies de la perifèria al centre de la península”. En segon lloc, el Port està desenvolupant “una nova Zona d’Activitats Logístiques amb més d’1 milió de metres quadrats i amb espai per naus de fins a 170.000 m2 cadascuna” que serà “un espai logístic que comptarà amb presència del tren de forma vertebral fins a l’interior, a peu de les mateixes naus o fins i tot podent entrar al seu interior”.

I en tercer lloc, el president del port ha explicat que està treballant en l’ampliació de la terminal intermodal de La Boella, situada a l’interior del port que “actualment compta amb 8 vies operatives de 750m, 5 de les actuals amb ample mixt, i a les que ara s’hi sumaran 2 més”.

Per concloure, Cruset ha afirmat que “la feina feta ja està donant bons resultats que es pot comprovar en un increment de tràfics ferroviaris del 150 % en productes agroalimentaris”. Aquesta és una tendència que junt amb els projectes i les importantíssimes inversions, que s’estan desenvolupant i implantaran a curt termini, sumada a la coordinació ferroportuària que estem treballant, “obre una finestra d’oportunitats enormes pel Port de Tarragona, per al territori i per al país per d’impulsar el transport multimodal i liderar la recuperació econòmica del Sud de Catalunya”.

 

Més inversions en el Corredor Mediterrani

La Ponència inaugural ha anat a càrrec del Sr. Pedro Saura, secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que entre d’altres temes, ha anunciat el compromís del Govern de l’Estat en triplicar la inversió pública en el Corredor Mediterrani. Segons Saura, “’invertir en el Corredor del Mediterrani és igual a fer una inversió pública contra-cíclica que ens ajudarà a passar aquesta crisi econòmica”. El Secretari d’Estat, també ha estimat que aquesta inversió en els propers 3 anys (2021-2023) “significarà un augment 7.000 milions d’euros, l’equivalent a 0,6 punts del PIB, més la creació de llocs de feina que porta aparellat”. Per a Saura, aquest esforç inversor serà possible a través dels fons europeus i servirà per convertir el Corredor del Mediterrani com a “alçaprem per rellançar el comerç intern europeu i per reindustralitzar el país”.

La segona taula rodona ha versat sobre “Col·laboració entre el Govern central i les comunitats autònomes per avançar en la consecució del projecte” i hi han participat el Sr. Josep Vicent Boira, comissari del Corredor Ferroviari Mediterrani del Ministeri de Foment; el Sr. Isidre Gavín i Valls, secretari d'Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Arcadi España, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana; i el Sr. José Ramón Díez de Revenga Albacete, conseller de Desenvolupament i Infraestructures del Govern de Múrcia.

L’esdeveniment, organitzat pel diari econòmic EXPANSIÓN, ha estat possible  gràcies a la col·laboració del Port de Tarragona, del Port de Barcelona i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors