El Port de Tarragona desmantella una fàbrica de ciment d’acord amb el seu Pla de sostenibilitat

El Port de Tarragona desmantella una fàbrica de ciment d’acord amb el seu Pla de sostenibilitat
29 Set
2020

El desmuntatge de la planta elimina l’emissió de fins a 7.300 tones anuals de CO2

La compravenda de la concessió permetrà augmentar la competitivitat del Port en productes agroalimentaris

Les instal·lacions de la fàbrica de ciment situada dins de les instal·lacions portuàries el Port de Tarragona, en el dic de Llevant, es desmantellaran per donar pas a una nova activitat relacionada amb l’emmagatzematge de cereals a granel i una nova nau destinada a project cargo. El Consell Administratiu del Port de Tarragona ha autoritzat la compravenda de la concessió entre dues companyies privades amb l’obligatorietat de desmuntar la cimentera sense cap cost per a l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT).

L’assoliment d’aquest acord i les conseqüències positives en matèria de protecció de l’entorn natural ha estat anunciat pel president de Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, en roda de premsa al passeig del KM0 del dic de Llevant, a tocar de les instal·lacions en procés de desmuntatge.

Cruset ha explicat que el Port dona així compliment a l’eix 2 del seu Pla de sostenibilitat que preveu que “el creixement del Port de Tarragona passa per la transició energètica, la digitalització dels processos i l’impuls d’infraestructures que afavoreixin la millora de l’eficiència, la competitivitat i la connectivitat entre les persones” i que pretén assolir l’eliminació del 99% de la petjada del CO2 l’any 2030.

La fàbrica construïda l’any 2008 va suposar en el seu dia una inversió privada de 10 milions d’euros i estava destinada a subministrar ciment al mercat espanyol i a diversos països de la Mediterrània, però fins ara no ha entrat mai en servei. L’empresa va haver d’anul·lar l’entrada en funcionament de la planta per la caiguda de consum a causa de la crisi econòmica i financera de l’any 2008 i, des de llavors, aquest equipament industrial ha romàs inoperatiu a l’espera de millors perspectives econòmiques, atès que la concessió no finalitzava fins a l’any 2028 amb possibilitats d’ampliació fins al 2040.

Avantatges mediambientals

La possibilitat que la fàbrica de ciment es posés en marxa xocava amb l’aposta per l’economia sostenible del Port de Tarragona i suposava una important amenaça per al compromís mediambiental del Port, ja que es calcula que aquesta instal·lació a ple rendiment podria haver emès fins a 7.287,84 tones de CO2 per any, essencialment per l’alt consum d’energia elèctrica.

Però, el seu desmantellament evita aquesta possibilitat i presenta altres avantatges mediambientals. La desaparició de la cimentera representa l’eliminació d’emissions de partícules a l’atmosfera PM10 i PM2,5. També elimina el risc d’emissió de gasos de combustió derivats del transport per via terrestre [comportaria un volum addicional de 35.200 camions anuals, tenint en compte un tràfic mínim 880.000 tones any, carregades en uns camions tipus de 25 tones]. La seva posada en servei representaria un creixement important de trànsit rodat en el Port i en el seu entorn, si tenim en compte que l'any 2019 es va registrar l’entrada de 90.000 camions en el Port.

Un altre avantatge és l’eliminació del que seria una font de contaminació acústica de fins a 60-70 dB, de producció de residus i d’abocaments d’aigües residuals.

Canvi al skyline de la ciutat

El president del Port ha destacat que “el desmuntatge de la infraestructura industrial tindrà un impacte positiu addicional: la reducció de l’impacte paisatgístic, tant des del mar com des d’una part important de la ciutat”. De fet, això és així degut a les importants dimensions de la fàbrica de ciment, un fet que implicava que es fes visible des de múltiples indrets de la ciutat, de la costa i mar endins. 

Millora de la competitivitat del Port

L’empresa terminalista que ha adquirit la concessió de 34.070 m2, Ership,  realitzarà una inversió de 2,45 milions d’euros. Dedicarà prop d’un milió a la millora de la nau existent d’11.567 m2 i, un milió i mig a la construcció d’una nova nau de 7.452 m2, per millorar la seva capacitat d’emmagatzematge de cereals a granel, contribuint d’aquesta manera a la millora de la competitivitat del Port de Tarragona en aquest segment de productes. Addicionalment aquesta concessió permetrà una major diversificació de productes dintre dels categoritzats com a cereals.

Les obres implicaran que es pugui incrementar el tràfic de cereals en aproximadament 200.000 tones anuals, la qual cosa contribuirà a augmentar el tràfic de vaixells i de productes agroalimentaris en els propers anys. D’aquest volum de tràfic, se n’assolirà una part  a curt termini mitjançant la remodelació de la nau ja existent, i una addicional amb la construcció de la nova.

Un altre tràfic que surt reforçat d’aquesta nova situació és el de project cargo. El nou terminalista renuncia a uns 6.000 m2 de superfície no construïda que permetrà que l’empresa Schwartz Haumont Puerto, situada a la vora, pugui optar a ampliar la seva activitat empresarial de fabricació i muntatge de grans estructures industrials, en el qual el Port de Tarragona està molt ben posicionat a la Mediterrània.

Acord del Consell d’Administració

El passat dia 29 de juliol el Consell d’Administració de l’APT va adoptar la decisió per autoritzar la transmissió de la titularitat de la concessió de Lafargeholcim España, SAU a favor d’Ership, SAU. L'empresa Lafarge va ser llicenciada per a la construcció d'aquestes instal·lacions industrials el desembre de 2003. La firma preveia la seva posada marxa de la fàbrica a finals de 2008. L'empresa informava el setembre d’aquell any que ja havia finalitzat les obres de la sitja de ciment i estava acabant la instal·lació de les estructures d'aigua, telecomunicacions i edificació auxiliar d’aquest molí de clínquer [una roca sintètica de 3 a 25 mm de diàmetre, a partir de la qual s'obté el ciment].

Finalment, aquestes instal·lacions mai no van entrar en funcionament, tot i que en qualsevol moment abans d’aquest acord es podien posar en servei.

Un acord molt transcendent

El president del Port de Tarragona ha conclòs la roda de premsa, ratificant que aquest és un acord molt transcendent: “un acord que acredita el compromís de l’Autoritat Portuària de Tarragona amb el desenvolupament sostenible i que ratifica el posicionament ferm d’aquesta institució en fer compatible l’activitat econòmica amb el respecte als ciutadans i l’entorn natural.”

Finalment ha afegit que “avui, queda més que ratificat que el Pla de sostenibilitat que vam presentar fa poques setmanes, és un instrument potent amb la ferma voluntat de portar-se a terme.”

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona