Més de 70 joves del CPEE Sant Rafael de la Diputació han fet el seu període de pràctiques al Port de Tarragona

Més de 70 joves del CPEE Sant Rafael de la Diputació han fet el seu període de pràctiques al Port de Tarragona
27 Jul
2020

L’APT rep un reconeixement per la seva col·laboració amb la formació professional en centres de treball.

Es tracta d’un reconeixement emès pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya pels més de 20 anys de treball del Port amb el CEIP Sant Rafael

El Port de Tarragona ha acollit mes de 70 joves en pràctiques en els darrers 20 anys en diferents programes impulsats pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Durant aquestes dues dècades de col·laboració han passat pel Port una mitjana de 3 joves/any (tot i que aquest 2020, a causa de la pandèmia només ha pogut accedir una persona). En agraïment a la col·laboració amb la formació professional en centres de treball, el Port de Tarragona ha rebut el reconeixement per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i del Consell General de Cambres de Catalunya.

Aquest reconeixement és fruit de més de vint anys de col·laboració amb el Col·legi Públic d’Educació Especial de Sant Rafael. Es tracta d’un centre de titularitat de la Diputació de Tarragona conveniat amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que atorga, als joves que finalitzen els Programes de Formació i Inserció, desenvolupats actualment, el certificat amb el títol del programa de formació que han desenvolupat amb total validesa per accedir al món laboral.

El Port i el centre amb el desenvolupament dels PFI treballen conjuntament per donar inici a la inserció laboral d’aquests joves majors de 16 anys amb una atenció especial a les seves necessitats educatives i una adaptació individualitzada. Son programes adaptats a les necessitats dels joves i, dissenyats pensant en cadascú dels perfils dels nois i noies per potenciar les seves capacitats, fins al punt d’estar consensuats amb els i les joves per tal d’estimular i incentivar el seu aprenentatge en allò què més els agrada.

El programa, de dos anys de durada, al ser adaptat, exigeix 180 hores de pràctiques de formació en centres de treball per cada estudiant, que es divideixen en quatre o cinc hores diàries. El que suposa que cada jove desenvolupa el seu període de pràctiques FCT durant una mitjana de quatre o cinc setmanes al Port Tarragona. Temps que els serveix per acabar d’arrodonir la seva formació professional i preparar-se definitivament per les seves vides laborals.

En aquests moments el CPEE Sant Rafael està desenvolupant els següents perfils de PFI: Llar-Hoteleria, Fusteria, Jardineria, Electricitat, Construcció i Enquadernació. A hores d’ara al Port, realitzen pràctiques FCT alumnes dels perfils de construcció, fusteria i electricitat, doncs són els perfils que més s’adapten al treball a realitzar en el port, veritable punt de partida perquè els i les joves puguin iniciar el seu pla de treball.

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha agraït el reconeixement i ha explicat que “les institucions publiques han d’incloure dins la seva responsabilitat social corporativa projectes compartits com aquest que contribueixen a la formació de la gent jove i a crear oportunitats de realització personal “. Per a Cruset, aquest reconeixement “ens anima a continuar treballant en aquesta proposta altruista i solidària perquè els nois i noies completin els seus programes formatius orientats cap a l’aprenentatge de conceptes i procediments però també actituds i valors”.

Jordi Cartanyà, diputat delegat dels centres educatius de la Diputació de Tarragona, destaca que “la nostra societat és diversa i, des de la Diputació, volem normalitzar el fet que totes les persones tenim capacitats diferents, Per tant, el nostre principal objectiu és la integració i la inclusió en la societat dels nostres alumnes”. Així mateix, afegeix que “per això és tant important crear sinèrgies i mantenir aliances amb empreses i entitats de l’entorn, com és el cas de la col·laboració entre el Port de Tarragona i l’escola Sant Rafael de la Diputació, per fer possible que els i les alumnes s’integrin al món laboral després de la fase educativa”.

Per la seva banda, Albert Guinart, Cap d’Estudis i Coordinador dels Programes de Formació i Inserció Professional del CPEE Sant Rafael, considera la col·laboració amb el Port de Tarragona “com a molt positiva”, a la vegada expressa també “molta gratitud a l’organització del Port de Tarragona i, especialment, a l’encarregat de treballar directament amb els i les estudiants”: Pablo Pedro González Abad, responsable de Manteniment de la Direcció d’Infraestructures i Conservació de l’APT.

González és el treballador del Port de Tarragona que ha dedicat més temps en aquests darrers 20 anys a organitzar, supervisar i fer el seguiment de les pràctiques dels joves. Guinart en destaca “el tarannà proper i la seva habilitat per donar suport, incentivar i valorar la feina feta pels joves”. Pablo Pedro, en paraules del Cap d’Estudis del Centre Sant Rafael, és “una persona que amb empatia, energia i mà esquerra treu el millor de cada jove, valorant-los, estimant-los i ensenyant-los”. Tant és així que moltes de les famílies dels nois i noies que han accedit als programes, a hores d’ara, mantenen contacte amb l’encarregat, Pablo Pedro, i els pares i mares han volgut fer arribar a la direcció del centre el seu reconeixement i agraïment personal.

Pablo Pedro González Abad, responsable de Manteniment de la Direcció d’Infraestructures i Conservació de l’APT

 

Altres col·laboracions en pràctiques professionals

A més de la llarga trajectòria comú amb el CPEE Sant Rafel, el Port de Tarragona col·labora de forma permanent des de l’any 2009 amb diversos instituts de Formació Professional de la ciutat de Tarragona, establint convenis per la formació pràctica en centres de treball amb el seu alumnat, per tal de dotar-los de competències que aporten una pràctica en una empresa d’acord amb el que especifica el contingut curricular del Cicle Formatiu.

Els primers programes de pràctiques van ser amb alumnat dels CFGM de Gestió administrativa, i aquests s’han anat ampliant cada any fins a l’actualitat. Actualment, el Port està formant una mitjana de 10 alumnes a l’any: 7 de formació professional en modalitat DUAL: CFGM Gestió administrativa, CFGS Administració i finances, CFGS Transport i logística, CFGS Administració sistemes informàtics i 3 en FCT dels cicles de construcció, fusteria i electricitat.

Els centres amb els quals el Port col·labora són IES Vidal i Barraquer, IES Compte de Rius, IES Pere Martell, IES Cal·lípolis, IES Joan XXIII, Escola Mare de Déu del Carme, Escola de capacitació nàutica pesquera i Escola Sant Rafael.

Des de l’any 2009, han passat pel Port de Tarragona un centenar d’alumnes desenvolupant les seves carreres laborals per tal de preparar-se i familiaritzar-se amb un món laboral real.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors