L’Arxiu del Port de Tarragona celebra els seus 30 anys d’història

L’Arxiu del Port de Tarragona celebra els seus 30 anys d’història
03 Jul
2020

Sota el títol ’30 anys al teu costat!’ l’emblemàtic arxiu convida a grans i petits a celebrar el seu recorregut amb una variada oferta d’activitats

Era l’any 1987 quan un professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Lluís Navarro Miralles, inicià els passos per fer realitat el projecte de creació d’un arxiu històric a partir de la documentació del Port de Tarragona en el sí de la mateixa administració portuària. En el mes d’octubre del mateix any 1987, i gràcies a un conveni amb l’Obra Social de Caixa Tarragona, es contractaren dues tècniques per a fer-ho viable, Mercè Toldrà Dalmau i Coia Escoda Múrria.

Emplaçat a l’antic edifici d’oficines de la Junta d’Obres del Port, al carrer d’Anselm Clavé, cantonada plaça dels Carros, l’Arxiu Històric del Port de Tarragona, s’obrí al públic el 4 de juliol de 1990, aprofitant els actes de celebració del Bicentenari del port modern.

Va ser el primer arxiu portuari de l’Estat espanyol que obria els seus fons a la ciutadania. Al cap de pocs anys, a banda de la documentació històrica, es passà també a gestionar l’administrativa, per la qual cosa l’Arxiu del Port esdevingué històric i administratiu.

En l’actualitat l’Arxiu gestiona 13 fons documentals, 6 dels quals són fruit de la gestió portuària al llarg dels anys, 2 són fons personals, un és patrimonial, un fons d’empresa, un fons d’altres administracions i 2 són fons d’associacions vinculades al Port de Tarragona: el del Club Nàutic i el del Gremi de Marejants.

El document portuari més antic que s’hi conserva és una escriptura de propietat d’una botiga de mar de l’any 1714. Així i tot, l’abast cronològic dels documents va del 1790, any en què s’inicien les obres del port modern, fins a l’actualitat.

A banda dels fons documentals (gairebé 18.000 caixes), l’Arxiu gestiona també una important Biblioteca formada per 9.500 volums, l’Hemeroteca, amb més de 420 capçaleres, l’Arxiu de Plànols amb 1.750 unitats, l’Arxiu d’Imatges amb més de 12.000 fotografies, 321 enregistraments audiovisuals i més de 1.800 registres de la col·lecció Ephemera.

El programa d’actes: ‘30 anys al teu costat!’

Els actes de commemoració del 30è aniversari s’havien d’iniciar aquesta setmana i es preveu que s’allarguin durant tot l’any fins al juliol de 2021; així i tot, a causa de les circumstàncies actuals no es preveu fer cap activitat presencial fins al mes d’octubre.

Una de les propostes principals passa per una instal·lació de refotografia a la façana de l’Arxiu que anirà a càrrec de Ricard Martínez, fotògraf i creador, que pretén posar en valor el mateix edifici que acull l’Arxiu del Port, un immoble gairebé centenari (es va inaugurar l’any 1923) i que ha esdevingut un indret de referència del barri del Port. Es preveu que aquesta instal·lació es pugui inaugurar al llarg de l’estiu.

En el mes d’octubre, està previst dur a terme les activitats presencials com ara una ruta guiada per la plaça dels Carros (dimarts 13) a càrrec de Ramon Aloguin Pallach, amb l’objectiu de donar a conèixer la història d’aquest indret de la Part Baixa tan vinculat al Port de Tarragona.

El primer cap de setmana del mes d’octubre (dissabte 3 i diumenge 4) es faran dues sessions de la nova activitat teatralitzada: Coneix els secrets de l’Arxiu amb... que s’havia d’estrenar el 9 de juny amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. Un tast de la proposta es donà a conèixer a través de la pàgina web del Port de Tarragona i les xarxes socials de l’Arxiu.

El més interessant de l’activitat és que comptarà amb la participació de dos personatges que ja fa un temps ajuden a donar a conèixer la història i l’actualitat de l’Arxiu i del Port de Tarragona; es tracta del capità Apodaca i la senyora Castellarnau. L’activitat es repetirà el cap de setmana del 21 i 22 de novembre.

A finals del mes d’octubre (divendres 23) i al Teatret del Serrallo tindrà lloc la segona edició de les Lectures de mar conjuntament amb la Biblioteca Pública, que aquest cop giraran al voltant del barri del Port.

Al mes de desembre i emmarcat dins el cicle Nadal de somni està previst fer algunes sessions de l’escape room: el misteri de l’arxivera i un taller de scrapbook.

El 2021 arribarà carregat d’activitats i propostes que s’estan començant a treballar com ara un taller de restauració de documents amb Anna Ferran Roig, una trobada amb els Instagramers de Tarragona, un taller sobre com fer un documental de caire històric amb Lluís Jané i Maribel Serra i un nou personatge teatralitzat que complementarà les propostes ja existents: Coneix l’Arxiu amb el capità Apodaca i Els secrets de l’Arxiu amb Rat Cebrián.

Visita l'espai web de l'Arxiu del Port de Tarragona

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors