Atrás

El Port de Tarragona detecta un canvi en la nidificació de la Gavina corsa

El Port de Tarragona detecta un canvi en la nidificació de la Gavina corsa
18 Maig
2020

La Gavina corsa, una espècie migratòria protegida, nidifica per vuitè any consecutiu al Port de Tarragona.

Any rere any, l'Autoritat Portuària dedica recursos econòmics i humans per fer seguiment i protegir les zones de nidificació des de que apareixen els primers nius (mitjans de març) fins que marxen els últims polls (principis de juliol). Després, la majoria d'exemplars abandonen les colònies quan acaba el període de cria.

L’any 2019 es van censar 1.043 parelles al Port de Tarragona d’un total de 3.555 a tot Catalunya. La tendència observada des del 2015 és l’estabilització de la població. Les principals localitzacions d’aquesta au migratòria son al Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb 2.101 parelles a la Punta de la Banya i les Salines de la Tancada.

Una reducció de la nidificació per causes naturals

Aquest any al Port de Tarragona s'han pogut identificar 406 nius amb postes d'entre 1 i 4 ous cada un, que en comparació amb anys anteriors representa una reducció de més del 50%.

La principal hipòtesis per explicar aquesta reducció és la ocupació de territori per colònies de cria de Gavià argentat, importants depredadores de nius de la Gavina corsa, fent-les sentir amenaçades.

Un altre factor a tenir en compte per explicar aquesta davallada son les pluges del mes d'abril, que han registrat 124,5 l/m2 al Port, produint grans entollaments a les esplanades i provocant que els exemplars busquessin altres zones de nidificació.

Aquest canvi de la localització de la nidificació, per causes naturals, pot no tindre rellevància en el nombre d’espècimens que hi ha a Catalunya, que en els últims anys s’ha mantingut estable.

El Port de Tarragona segueix treballant per protegir les zones de cria

El Port de Tarragona continua amb el seu compromís mediambiental i de sostenibilitat realitzant diferents tasques.

Entre les diferents actuacions que ha realitzat el Port en aquest sentit, hi ha la senyalització de les colònies, la col·locació de tanques per delimitar i protegir les zones de cria i a l'hora garantir l'activitat portuària i la restricció de l'accés a les colònies.

Des del Port de Tarragona es realitza també un seguiment continuat de les colònies i de l'evolució dels polls en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, i abans que abandonin la zona, es du a terme el seu anellament

Aquesta acció ha permès fer el seguiment de la migració de cada exemplar i del retorn a les zones de cria. D'aquesta manera, s'ha pogut constatar que molts dels adults reproductors presents al Port de Tarragona ja van néixer aquí i han tornat per nidificar-hi.

 

Canals socials

Propers esdeveniments fires i jornades

Dijous 26 Novembre 2020
Dijous 26 Novembre 2020
00:00 - 00:00
Jornada Networking Gremi Recicladors de Catalunya

Dimarts 1 Desembre 2020
Divendres 4 Desembre 2020
00:00 - 00:00
Expoquimia
Barcelona | Recinte Gran Via

Dilluns 7 Desembre 2020
Dimecres 9 Desembre 2020
00:00 - 00:00
TOC Middle East
Ahoy Rotterdam

Avís de circulació

19 Octubre 2020
30 Novembre 2020
Tall de trànsit rodat: ACCÉS de REUS
Accés Moll Llevant

 

  Ajudeu-nos a millorar

      Heu trobat alguna incidència? 

                Aviseu-nos