El Port de Tarragona registra l’operativa de pasta de paper més gran de la seva història

El Port de Tarragona registra l’operativa de pasta de paper més gran de la seva història
24 Abr
2020

El vaixell Condor Arrow descarrega 36.300 tones de pasta de paper procedents del Brasil

Les instal·lacions d’Euroports, en el Moll de Cantàbria, han estat protagonistes de la descàrrega més gran de pasta de paper de la història del Port de Tarragona. Durant el dia 22 d’abril, el vaixell Condor Arrow de la naviliera G2 Ocean va descarregar 36.300 tones d’aquest producte forestal procedent de Brasil. Aquesta operativa representa un pas endavant en la consolidació del port tarragoní en el lideratge d’aquest tràfic a l’Estat i a la Mediterrània.

El Port de Tarragona, gràcies a l’aliança estratègica amb Euroports, serveix el mercat peninsular i del sud d’Europa amb tràfics d’importació de pasta de paper. L’any passat, el Port va moure 418 mil tones, i les perspectives per al 2020 és d’assolir 600 mil tones.

La terminal d’Euroports al Port de Tarragona consta de 4 naus a peu de moll i està especialitzada en la manipulació de fardells de pasta de paper i de bobines de paper. Les instal·lacions compten també amb una platja de vies que permet fer la càrrega directa a tren (a més a més de camió) amb una mínima manipulació de la mercaderia.

Líder en pasta de paper

El Port de Tarragona és el més important del sistema portuari de l’Estat i el tercer en tota la Mediterrània en tràfic d’aquest producte forestal. L'origen de la pasta de paper és principalment el continent sud-americà, principalment Brasil, i en menor mesura Uruguai, i representa entre el 50 i el 70% de la mercaderia d'importació. L’altre origen d’aquest tràfic és el nord d’Europa, principalment Suècia i Finlàndia.

Els productes d’aquests països tenen la particularitat de ser complementaris i permeten l’elaboració de productes finals de gran qualitat. El paper de cada procedència té unes característiques diferents en funció de la densitat de la fibra. Aquesta combinació de suavitat i resistència dóna lloc a la confecció del tissue., emprat per a molts usos domèstics: paper de cuina, mocadors, higiènic, etc.

Tarragona també és un referent com a hub d'altres països del mediterrani (transshipment), actuant com a node de recepció i posterior redistribució d’aquests productes cap a altres ports del mediterrani. Després de creuar l'oceà Atlàntic, els grans vaixells que transporten pasta de paper fan la primera parada dins de la Mediterrània a Tarragona, aprofitant els grans calats (16,5 m) del Port de Tarragona i que quasi cap altre port de la Mediterrània té. La pasta de paper s’emmagatzema al Port per ser distribuïda posteriorment als clients del territori per via terrestre, cap al centre d’Europa en ferrocarril, o bé en vaixell a través d’altres ports mediterranis.

Aposta per la intermodalitat

En aquest cas, les més de 36 mil tones de pasta de paper del Condor Arrow tenen com a destinació final el hinterland del Port i també noves destinacions intermodals cap a Europa, en línia amb l’aposta ferma del Port de Tarragona per potenciar el transport per ferrocarril per raons d’eficiència i de reducció de la petja de carboni.

Euroports és un dels majors operadors de logística marítima del món. Actualment, treballa amb més de 14 milions de tones de productes forestals. És una empresa internacional d’infraestructures portuàries que desenvolupa, opera i gestiona solucions mundials de la cadena de subministrament marítima per a clients internacionals de sectors clau de la indústria. Aquesta multinacional opera i gestiona una xarxa de terminals portuaris en llocs estratègics d’Europa i Àsia.

A Espanya, Euroports només opera al Port de Tarragona i és un soci estratègic en el tràfic de pasta de paper, minerals i agroalimentaris. El Port de Tarragona treballa per seguir creixent en aquests i altres tràfics, aprofitant les oportunitats que li ofereixen les seves instal·lacions portuàries, les connexions marítimes en el mediterrani, la intermodalitat i a les comunicacions amb la resta d’Espanya i el nord d’Europa per tren i carretera.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona