El trasllat de les barques al Tinglado 2 marca l’inici de les obres de remodelació del Museu del Port

El trasllat de les barques al Tinglado 2 marca l’inici de les obres de remodelació del Museu del Port
23 Abr
2020

Quatre embarcacions amb un gran valor històric es traslladen en una operativa de més de set hores

Aquest dilluns es va dur a terme el trasllat de quatre embarcacions, exposades fins ara al Museu del Port, al Tinglado 2 del Moll de Costa on romandran fins al final de les obres de remodelació d’aquest espai cultural tarragoní. Gussiet Gloriam, Puça Bruja, barca de pesca Teresa i Capità Argüello, són les 4 emblemàtiques embarcacions que ara ja estan al Tinglado 2. Es tracta de quatre vaixells vinculats a la pesca, l’esport, al lleure i a les activitats didàctiques.

Aquest trasllat representa el començament de les obres de remodelació del Museu del Port. En setmanes passades ja es van traslladar continguts i objectes exposats al Museu, però restaven les peces de major grandària que requerien una intervenció complementària com són aquestes embarcacions, que durant els darrers 20 anys aquest espai històric i cultural ha tingut exposades.

L’operativa, que es va dur a terme amb camió ploma, va començar a les 9 del matí i va finalitzar a les 4 de la tarda quan es va acabar d’instal·lar el masteler amb la vela de la darrera barca mobilitzada. En aquest delicat trasllat han participat diferents grups professionals. Empreses dedicades professionalment a aquests tipus d’operativa, com és ara grues Marin, que va treballar amb el Museu Marítim de Barcelona, fins el mateix personal encarregat de les obres de remodelació del Museu, sempre amb l’atenta mirada i supervisió del personal del Museu del Port de Tarragona.

Informació de les embarcacions

La primera de les embarcacions, Gussiet Gloriam, de més de 3 metres d’eslora, es tracta d’un bastiment construït amb la tècnica de drassana pel mòdul de Mestres d’aixa de l’antiga Escola Taller del Port de Tarragona, durant els anys 1992-1995. Reprodueix els bastiments tradicionals catalans a rems, anomenats ‘gussiets’ que s’empraven com a bots auxiliars de batiments grans o per a treballs portuaris. Es va construir amb finalitats didàctiques per tal que les persones que la visitessin poguessin veure les diferents fases de la construcció, així s’aprecien les quadernes, la fusta del folre a mig bot, mentre que babord està totalment acabat amb pintura exterior inclosa.

Puça Bruja, també de més de 3 metres d’eslora, és un bastiment a vela i a rems, de petites dimensions i apte per atracar-la a les platges. És la darrera Pulga conservada de les 70 que es van construir entre finals del 1943 i principis del 1948 De característiques similars al balandre Hispania, va ser construïda i dissenyada a Tarragona. Era un bot balandre de fàcil maneig i de cost barat. El buc és l'element original atès que el timó, l'arjau, l'arbre i els rems es van realitzar en el moment de la seva restauració, l'any 1994, quan la família Muller va cedir-lo a l'Escola Taller del Port de Tarragona per formar part després del fons patrimonial del Museu.. Eren embarcacions que no portaven el nom inscrit, sinó un dibuix a l'amura que corresponia al nom. Aquesta és la Bruja. Formava part d'un tipus d'embarcació dissenyada pel mestre d'aixa Sebastià Roch Carles i l'enginyer i aristòcrata Lluís de Muller y de Ferrer i que es van deixar de construir l'any 1948 quan el fill del mestre d'aixa va naufragar amb la pulga Gabina juntament amb Marià Mallol.

La tercera de les embarcacions en aquest trasllat es tracta de la barca de pesca Teresa, de més de 5 metres d’eslora, un bastiment de pesca tradicional del tresmall, palangre i nanses de la costa catalana de ponent, fet a la tècnica de drassana pel mòdul de Mestres d’aixa de l’antiga Escola Taller del Port de Tarragona, els anys 1992-1995. La importància d’aquesta reproducció era recuperar la tècnica constructiva de drassana, a la vegada que incorpora una vela llatina tradicional realitzada pel mòdul de veles de l’esmentada Escola-Taller.

Per finalitzar, la darrera, el Capitán Argüello, de 6 metres d’eslora i quasi 3 tones de pes, és un bastiment tradicional de pesca emprat per activitats d'esbarjo. Construïda amb escues per poder avarar a la platja de Calafell on es feia a la mar el seu antic propietari, l'escriptor, editor i polític Carles Barral. Construïda a les Drassanes de Sebastià Roch de Tarragona, l’any 1956. És l’única embarcació del fons del Museu que va ser adquirida a la família de l’escriptor que recalava a Calafell. El pare de l’escriptor, també vinculat a la literatura, era un entusiasta del món clàssic i per aquest motiu els colors del vaixell i la pintura amb ulls dels rems. Construïda a Tarragona però va navegar per tota la mar catalana perquè mentre hi viatjava amb amics, també hi escrivia el llibre Catalunya des del mar. Fins a l’any 1999, juntament amb la barca de pesca Teresa van participar en regates de vela llatina per la nostra costa.

Vídeo de l'operativa

Remodelació Museu del Port de Tarragona

Durant aquest any 2020 el Port de Tarragona procedeix a la reforma i actualització de l’espai del Refugi 2 que actualment ocupa el Museu del Port. El projecte de reforma, que ha estat ajornat durant uns dies a causa de la situació excepcional que es viu arreu del món per la COVID-19, suposa una inversió d’uns dos milions d’euros de pressupost i consisteix en la rehabilitació integral de l’edifici amb una durada de 10 mesos que afecta una superfície de 2.600 m² construïts i permetrà l'augment de la superfície expositiva en uns 600 m². Al mateix temps, el Museu del Port renova completament el relat expositiu de la mà de l’equip Ignasi Cristià i Iago Blasi encarregat de dissenyar la nova proposta museística bàsica.

El projecte de reforma de l’edifici preveu la millora de l'envoltant de l'edifici, la substitució de la coberta existent per millorar les capacitats tèrmiques del conjunt i la reforma dels espais interiors. La intervenció també consistirà en la instal·lació d’un sistema de climatització a tota la nau, inexistent fins al moment, per millorar la confortabilitat interior. També es preveu realitzar una reordenació de totes les oficines del Museu així com l'execució de nous espais d'emmagatzematge o per a la realització d'activitats dirigides i tallers. Fins a l’any 1999, juntament amb la barca de pesca Teresa van participar en regates de vela llatina per la nostra costa.

Al mateix temps, es procedirà a la creació d’una museïtzació nova que valori el patrimoni portuari i marítim del Museu i, a la vegada, incorpori nous formats participatius i espais. L’objectiu és que el nou Museu del Port de Tarragona continuï essent un referent cultural de la ciutat i de la demarcació amb una proposta més actual i mantingui, com fins ara, la seva activitat de memòria de les indústries del port i de conservació del patrimoni. La reinterpretació integral de l’espai, dels continguts i dels objectes de la col·lecció permetrà aconseguir una experiència de visita més completa i vivencial amb llenguatges i recursos més actuals.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona