El Port de Tarragona i el Parc Subaquàtic de Tarragona van realitzar un simulacre de rescat

El Port de Tarragona i el Parc Subaquàtic de Tarragona van realitzar un simulacre de rescat
28 Oct
2019

L’exercici va consistir en l’alliberament d’un bussejador atrapat al vaixell enfonsat ’La Dragonera’

El Port de Tarragona i el Parc subaquàtic de Tarragona van dur a terme, fa uns dies, un simulacre de rescat. L’exercici va consistir, previ avís dels responsables d’emergències del Parc Subaquàtic de Tarragona, en l’alliberament d’un bussejador atrapat al vaixell enfonsat a ‘La Dragonera’. El bussejador que simulava ser la víctima va ser alliberat pel grup de rescat especialitzat GRAE (Bombers de la Generalitat) i els GEAS (Grup Especialista d’Activitats Subaquàtiques).

El començament de l’exercici va ser a les 9.00 hores del matí i va finalitzar al voltant de les 11.30 hores. El simulacre va ser dirigit pel Port de Tarragona amb la col·laboració de Capitania Marítima i Salvament Marítim i coordinat per tots els equips d’emergències implicats. L’exercici va permetre posar en funcionament el pla d’emergències de la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona (SES) i la seva coordinació amb el Pla d’Autoprotecció del Port de Tarragona (PAU). L’inici de la intervenció va començar quan, des del parc subaquàtic de Tarragona, es va donar el senyal d’alarma i l’avís al Centre de Comandament Avançat de la Policia Portuària de Tarragona (CCA).

La coordinació entre equips

A partir d’aquest moment, es va activar el PAU del Port de Tarragona a nivell 1, que consisteix, en aquest cas, en la mobilització del centre de comandament avançat i l’activació dels protocols de comunicació des del CCA/CCS (Centre Control Salvament) així com el desplaçament al lloc dels fets dels diferents equips d’intervenció i actuacions.

Aquests protocols van activar els mitjans sanitaris de PrevenPort i d’Activa Mútua, els Bombers de la Generalitat, els bombers del Parc Químic, el Centre de Coordinació i Salvament (CCS), la Capitania Marítima, els Mossos d’Esquadra, el servei marítim de la GC, la Guàrdia Civil del Port i la Policia Portuària del Port de Tarragona, tots ells desenvolupant tasques de cooperació per tal de resoldre l’incident amb les actuacions més adients i consensuades.

Jornada de formació

En l'exercici van participar unes 50 persones, membres dels diferents grups d'intervenció. Una vegada finalitzada la intervenció els grups d’intervenció es van reunir a la sala de conferències del Port de Tarragona per dur a terme un briefing de simulacre amb les principals conclusions i propostes de millores. Les persones implicades van estudiar la coordinació i la revisió dels protocols de cadascuna de les actuacions així com l’anàlisi dels procediments específics de rescat.

La sessió de formació posterior al simulacre va comptar amb la presència del responsable d’actuacions d’emergències en mitjà submarí, Albert Pradillo, que va liderar aquesta jornada tècnica sobre riscos específics en les activitats subaquàtiques, destacant la importància de la coordinació de tots els agents implicats en la resolució d’una activitat d’aquestes característiques.

Pradillo, mèdic traumatòleg i col·laborador amb Activa Mutua, va parlar sobre els diferents nivells de risc en el busseig, els tipus d’emergències en què es poden trobar els i les professionals, sobre la medicina específicament subaquàtica i els tipus d’accidents. Però sobretot va voler destacar que el principal objectiu d’una intervenció és la de conservar la vida de la persona accidentada i al mateix temps la de les persones especialitzades que actuen per donar-li suport i resolució a l’accident.

Simulacre superat satisfactòriament

Segons declaracions dels principals responsables de l’exercici, l’efectivitat de les mesures d’actuació i els procediments específics del rescat es van resoldre de forma satisfactòria, tot i que és important establir i escoltar noves propostes de millora.

Igual que altres simulacres que periòdicament es realitzen en el Port de Tarragona, l'objectiu de l'exercici va ser comprovar l'eficàcia dels protocols d'avisos i comunicació entre tots els grups d'actuació, la seva coordinació, el temps de resposta i posar a prova els procediments d'activació del PAU del Port de Tarragona.

Seguretat Industrial i Autoprotecció

 
+ info
    

Protecció portuària

+ info

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

III Jornades Tècniques de Seguretat i Gestió d'emergències a l'àmbit portuari

 

 

 

 

DATA i LLOC

30-31 maig 2024 - Tinglado1 Moll Costa ( Maps -- https://tuit.cat/RBgaA )) + info

 PROGRAMA

REGISTRE OBERT