Tarragona acollirà la cimera mundial del transport de productes forestals

Tarragona acollirà la cimera mundial del transport de productes forestals
09 Set
2019

El Port de Tarragona i Euroroports Ibérica seran els amfitrions de gairebé 600 representants de tot el món de la indústria del paper i la pasta de paper

La trobada, organitzada International Forest Products Transport Association (IFPTA) amb el suport de Fastmarkets RISI, se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre

El Port de Tarragona, en col·laboració amb el seu soci estratègic Euroports, serà l’amfitrió de la 23a trobada bianual del sector del transport de paper i pasta de paper els dies 16, 17 i 18 de setembre. Aquest esdeveniment, més conegut per la seva denominació en anglès “PPI Transport Symposium” o “Pulp & Paper Industry Transport Symposium”, és la primera vegada que se celebrarà a l’Estat espanyol, concretament a la ciutat de Tarragona i al centre de convencions de PortAventura. L’esdeveniment aplegarà a 600 representants i 50 expositors de 25 països diferents i marcarà les decisions estratègiques de les empreses del sector en els propers anys.

Aquest simposi del transport de la indústria de pasta de paper se celebra des de fa més de 30 anys i el darrer es va fer a Savannah (Estats Units) el 2017. L’esdeveniment se celebra cada dos anys, alternant la seu cada edició, un cop en una ciutat europea i l’altre en una dels Estats Units d’Amèrica. L’objectiu de les jornades és l’anàlisi de tendències en el transport mundial, la manipulació de materials i la distribució de productes forestals, i van dirigides a directius i responsables d’empreses de producció de pasta i paper, fabricants de productes de fusta, instal·lacions portuàries, proveïdors de logística, transportistes, proveïdors tecnològics de la cadena de valor, empreses d’emmagatzematge i consultors de transport, entre d’altres.

El 23è Simposi serà l’espai que marcarà les decisions del sector en els propers anys en la cadena de subministrament de pasta i paper, generant oportunitats de negoci i de cooperació entre tots els agents implicats en aquesta indústria, a través de la posada en contacte de productors, proveïdors i consumidors procedents d’Europa (61%), Amèrica del Nord (25%), Amèrica del Sud (7%), Àsia (4 %), Orient Mitjà (2%) i Oceania (1%).

Port de Tarragona, hub de la pasta de paper

El Port de Tarragona és el port més important de pasta de paper d'Espanya i el tercer més important de la Mediterrània quant a tràfic de paper i pasta de paper. El Port, dins de la seva estratègia de diversificació de tràfics, actualment mou unes 600.000 tones (2018) de pasta de paper i derivats, operades per Euroports Ibèrica.

El Port, gràcies a l’aliança estratègica amb Euroports, té un rol destacat en el sector i és considerat a hores d’ara com a "port hub de pasta de paper” amb una oportunitat de creixement de futur molt solvent, gràcies a les seves instal·lacions portuàries, connexions marítimes en el mediterrani, la intermodalitat i a les comunicacions amb la resta d’Espanya i el nord d’Europa per tren i carretera.

Euroports és un dels majors operadors de logística marítima del món treballant actualment més de 14 Milions de tones de productes forestals. És una empresa internacional d’infraestructures portuàries que desenvolupa, opera i gestiona solucions mundials de la cadena de subministrament marítima per a clients internacionals de sectors clau de la indústria. Aquesta multinacional opera i gestiona una xarxa de terminals portuaris en llocs estratègics d’Europa i Àsia. A Espanya, només opera al Port de Tarragona i és un soci estratègic en el tràfic de pasta de paper, minerals i agroalimentaris.

El paper de hub o node en aquest sector es déu al posicionament del Port com a punt de recepció i de redistribució d’aquesta gamma de productes via marítima o intermodal. La pasta de paper que arriba al Port de Tarragona procedeix en gran mesura dels principals exportadors mundials: Sud Amèrica i del Nord d'Europa (que produeix gairebé el 80% d'aquesta matèria). Després de creuar l'oceà Atlàntic, els grans vaixells que transporten pasta de paper fan la primera parada dins de la Mediterrània a Tarragona, aprofitant els grans calats (16,5 m) del Port de Tarragona i que quasi cap altre port de la Mediterrània té. La pasta de paper s’emmagatzema al Port per ser distribuïda posteriorment als clients del territori per via terrestre, o bé en vaixell a través d’altres ports mediterranis, principalment a països de la conca mediterrània.

Cerimònia Inaugural a l’Amfiteatre

La ciutat de Tarragona acollirà la cerimònia inaugural del 23è Simposi del Transport de la Indústria de Pasta de Paper i Paper. L’acte inicial se celebrarà el 16 de setembre a les 19.30 hores al Parc de les Granotes i a l’Amfiteatre romà. En aquesta cerimònia hi assistiran la majoria de les empreses participants en el simposi, els màxims representants de les entitats organitzadores, el CEO d’Euroports Ibérica, Pablo Garcia, el President del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, i autoritats de la ciutat i del país. Entre d’altres activitats del programa inaugural, els assistents al simposi visitaran la terminal d’Euroports al Port de Tarragona, gaudiran d’una visita guiada a l’Amfiteatre i podran presenciar una actuació castellera. (Més informació sobre la cerimònia inaugural: https://bit.ly/2Ld0Bfx).

La resta del programa de les jornades es desenvoluparà al Centre de Convencions de PortAventura, els dies 17 i 18 de setembre. Les 2 conferències, 9 taules rodones i 4 tallers que s’organitzaran durant dos dies, analitzaran les grans tendències econòmiques mundials, l’evolució futura dels mitjans de transport (vaixell, tren), el paper de mercats emergents (especialment la Xina i Orient Mitjà) i la digitalització, entre d’altres temes. El Port de Tarragona serà el protagonista d’un dels tallers que se celebraran a la tarda del dia 17, on s’explicaran els avantatges competitius d’operar a través de les instal·lacions del port i de les comunicacions amb el centre de la península i el nord d’Europa, tant per ferrocarril com per carretera. (Més informació sobre el programa: https://events.risiinfo.com/transport-symposium/program)

Organitzadors i col·laboradors

L’organitzadora del Simposi és la International Forest Products Transport Association (IFPTA), l’única associació professional en xarxa per als professionals mundials de la logística de productes forestals. La seva missió és fomentar el treball en xarxa entre el seus associats, com és el cas d’aquest simposi biennal.

IFTA compta amb el suport tècnic de Fastmarkets RISI, Una empresa d’informació de preus, anàlisi i esdeveniments per als mercats mundials de productes forestals, metalls i minerals industrials. Els clients d’aquesta organització representen més del 97% del sector mundial de productes forestals, al quals subministra serveis d’informació sobre dades crítiques, preus, serveis financers, mercaderies, telecomunicacions i mercats legals. Dins del sector de productes forestals, s’ha convertit en el proveïdor d’anàlisi de preus i d’anàlisi de mercats més fiable del món. Actualment, treballa a Londres, Nova York, Boston, Atlanta, Oakland, Eugene, Chicago, Pittsburgh, Brussel·les, Hèlsinki, São Paulo, Xangai, Pequín i Singapur.

Els amfitrions d’aquest esdeveniment són el Port de Tarragona i Euroports Ibérica.

 

Tràfic paper i productes forestals

 
+ info
    

Tràfics al Port de Tarragona

 
+ info
 

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

III Jornades Tècniques de Seguretat i Gestió d'emergències a l'àmbit portuari

 

 

 

 

DATA i LLOC

30-31 maig 2024 - Tinglado1 Moll Costa ( Maps -- https://tuit.cat/RBgaA )) + info

 PROGRAMA

REGISTRE OBERT