Atrás

L'ARXIU DEL PORT PARTICIPA A LES IV JORNADES TÈCNIQUES D'ARXIUS PORTUARIS

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabla normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}

Els dies 11 i 12 de novembre de 2009 van tenir lloc a A Coruña les IV Jornades Tècniques d’Arxius Portuaris, organitzades per l’Autoritat Portuària d’A Coruña, a les que assistiren un bon nombre de responsables d’arxius dels ports d’interès general. Les anteriors edicions d’aquestes Jornades han estat organitzades pels arxius dels ports de Huelva (2004), Tarragona (2005) i Gijón (2007) amb l’objectiu principal d’intercanviar experiències i adquirir coneixements que es puguin aplicar a les tasques arxivístiques quotidianes.

La inauguració oficial, el dia 11 de novembre, va anar a càrrec del director de l’AP d’A Coruña, Enrique Maciñeira i del cap d’Administració i Assistència Jurídica, Jesús Casas López, qui va fer una breu semblança, a tall d’homenatge, de Fernando Torreiro del Río, responsable de l’Arxiu del Port d’A Coruña, des de l’any 1997 fins a la seva mort uns mesos abans.

Després de la inauguració, dos advocats del gabinet Garrigues, Jaume Marfà i Albert pradell, van impartir la primera ponència titulada:“La administración electrónica y los archivos y registros oficiales”. Seguidament, l’actual responsable de l’Arxiu del Port d’A Coruña, Elena P. Lapido, exposà “El Archivo del Puerto de A Coruña. Presente y futuro”,  del que hem de destacar la important tasca de digitalització dels projectes històrics que s’està duent a terme.

A última hora, el Subdirector Xeral de Arquivos e Museos de la Xunta de Galicia, Gabriel Quiroga Barro, va comunicar les “Bases para la implantación de un Sistema de Gestión Documental: el Archivo de Galicia y el Sistema de Archivo de la Comunidad Autónoma”.

El matí del dia 12 de novembre es va encetar amb la ponència titulada “A Coruña y su puerto en los archivos de la ciudad: el Archivo del Reino de Galicia y el Archivo municipal de A Coruña”, que impartiren conjuntament Maria de la O Suárez Rodríguez, arxivera de l’Ajuntament d’A Coruña i M. Carmen Prieto Ramos, directora de l’Arquivo do Reino de Galicia. A continuació, Ana María Mojarro Bayo, arxivera del Port de Huelva, va exposar “El proyecto de digitalización del Archivo del Puerto de Huelva” que comprèn el seu arxiu fotogràfic i el de plànols.

Les Jornades finalitzaren amb l’exposició del treball dut a terme per part dels diferents Grups de Treball de Ports a càrrec dels seus representants: Olga Martín del Port de Barcelona, del Grup del Quadre de Classificació, Beatriz Bruna del Port de Vigo, del Grup de Procediments i Gestió Documental, Coia Escoda del Port de Tarragona, del Grup de Difusió, Marta Oramas del Port de Santa Cruz de Tenerife, del Grup de Cens d’Arxius Portuaris i Gerard Llansola del Port de Castelló, del Grup de Formació.