Especialistes i professionals aconsegueixen l’anellament de gairebé 300 polls de gavina corsa al Port de Tarragona

Especialistes i professionals aconsegueixen l’anellament de gairebé 300 polls de gavina corsa al Port de Tarragona
19 Jun
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’anellament de 2023 representa un 81% d’augment respecte els anellaments de l’any 2022

El període de nidificació de la gavina corsa és del febrer al mes de juliol

Una trentena de persones expertes es van reunir per fer el seguiment d’aquesta espècie declarada ‘vulnerable’ pel ‘Servidor d’informació ornitològica de Catalunya’

L’equip del Medi Ambient del Port de Tarragona i, una trentena d’especialistes de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina i del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat van comptabilitzar el passat 15 de juny un total de 400 nous nius de gavina corsa (amb nom científic Larus audouinii) dins del recinte portuari. L’equip va aconseguir l’anellament d’un total de 298 polls vers els 165 de l’any 2022. Aquesta dada representa un 80,6% d’augment amb relació a l’any 2022. El Far de la Banya, amb 235 anellaments, i el Moll de la Química, amb 63 anellaments, són els principals llocs triats per la colònia per nidificar, aus declarades com a ‘vulnerables’ pel ‘Servidor d’Informació ornitològica de Catalunya’

El Port de Tarragona ha continuat treballant durant aquests darrers mesos per desenvolupar el seu compromís mediambiental i de sostenibilitat acomplint diferents tasques ambientals per tal d’intentar afavorir la nidificació d’aquestes aus migratòries al recinte portuari. Entre les diferents actuacions que ha dut el Port en aquest sentit, hi ha la senyalització de les colònies, la col·locació de tanques per delimitar i protegir les zones de cria i alhora garantir l'activitat portuària i la restricció de l'accés a les colònies.

Una de cada tres gavines corses catalanes nia en zones portuàries, atretes per indrets segurs on tirar endavant la nidificació i la presència d’aliment procedent de descarts pesquers.

L’anellament

L’anellament de les gavines adultes és complicat i, per tant els especialistes opten per anellar els polls que quan ja tenen una mida considerable. L’anellament consisteix en col·locar dues anelles diferents una a cada pota de l’au. Per una banda es col·loca una anella metàl·lica, resistent al temps però que només es pot veure la seva numeració si es té l’animal a la mà. Per altra banda e col·loca una anella, de colors, de PVC, molt menys resistent però més visible. A continuació, l’equip especialista, pren dades de cada ocell i s’apunta la numeració per tal d’incorporar aquestes dades a la base de dades. Aquestes lectures ens ajudaran a conèixer els desplaçaments de les parelles i l’ús que fan del territori.

Evolució de la gavina corsa al Port Tarragona

Any rere any, el Port de Tarragona dedica recursos econòmics i humans per fer seguiment i protegir les zones de nidificació des que apareixen els primers nius (mitjans de febrer) fins que marxen els últims polls (es preveu a mitjans de juliol). Després, la majoria d'exemplars abandonen les colònies quan acaba el període de cria.

Les primeres dades que es tenen al Port són de l’any 2013 amb un total de 18 nius i 16 polls anellats. Des de llavors la presència d’aquestes aus ha estat augmentant considerablement fins a arribar, durant l’any 2019, als 1.043 nius d’un total de 3.555 a tot Catalunya i 362 polls anellats.

Una espècie ‘vulnerable’

La gavina corsa compta com a espècie vulnerable dins del llistat d’espècies redactat pel Servidor d’Informació ornitològica de Catalunya. Inicialment, niava a illots mediterranis i després va colonitzar els anys 80 el Delta de l’Ebre, que va arribar a acollir més de dos terços de la població mundial i un màxim de 15.396 parelles l’any 2006. Posteriorment, per un cúmul de circumstàncies, la població es va fragmentar i l’espècie va colonitzar alguns ports.

Actualment, s’ha aconseguit una certa estabilització de la població a Catalunya al voltant de les 3.500 parelles el 2021, però encara queda recorregut per tal d’aconseguir un estat favorable per a la conservació a llarg termini.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors