El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, visita la Zona d’Activitat Logístiques del Port de Tarragona

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, visita la Zona d’Activitat Logístiques del Port de Tarragona
31 Ago
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’espai portuari en construcció acollirà la implantació d’activitats industrials i logístiques

El president del Port de Tarragona destaca “la bona col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per captar inversions estratègiques per al Camp de Tarragona”

El conseller Torrent constata “el gran potencial de la ZAL com a motor per a la resiliència i la transformació econòmica del Sud de Catalunya”

Aquesta tarda, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent i Ramió, ha visitat les instal·lacions del Port de Tarragona acompanyat per  la directora Serveis d’Empresa i Treball a Tarragona, Sofia Moya i Pereira, i altres membres de seu equip. El conseller ha estat rebut pel president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, i els membres de l’equip directiu de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT).

La visita ha consistit en primer lloc, en una reunió de treball a la Sala Roger de Llúria de la seu institucional de l’APT en la que s’ha fet una presentació del Port de Tarragona i també s’han explicat els projectes estratègics que s’estan desenvolupant en aquests moments, en particular el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), l’ampliació i modernització del PortTarragona Terminal La Boella i la construcció del PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo. La reunió ha finalitzat amb la signatura al Llibre d’Honor del Port de Tarragona.

A continuació, el conseller i el president del Port de Tarragona han visitat les instal·lacions portuàries per mar. El trajecte per les aigües interiors del Port ha servit per aprofundir l’explicació sobre els tràfics i moviments de mercaderies i veure en directe el funcionament dels serveis portuaris. La golondrina Tarragona Blau ha conduït la comitiva fins al Moll de Cantàbria, des d’on s’ha desplaçat per terra per visitar la Zona d’Activitats Logístiques. Durant aquesta parada, el conseller Torrent ha estat informat de l’estat actual i evolució futura de les diferents obres en execució i ha constatat “el gran potencial de la ZAL com a motor per a la resiliència i la transformació econòmica del Sud de Catalunya”.

La ZAL és un projecte impulsat pel Port amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca. Es tracta d’un espai de prop d’un milió de metres quadrats destinats a acollir noves activitats productives i logístiques que, en aquest moments, està en fase de desenvolupament urbanístic. En paral·lel, el Port està desplegant un intens treball de comercialització, tanta través del projecte “Cal·lípolis Next Generation” acompanyat per l’Ajuntament de Vila-seca, Repsol i AITASA, com en accions de captació d’inversions en col·laboració amb el departament d’Empresa i Treball, per atraure inversions amb un alt valor afegit i generadores de tràfic marítim. En aquest sentit, el president del Port de Tarragona ha destacat “la bona col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per captar inversions estratègiques per al Camp de Tarragona”.

Desenvolupament de la ZAL

El desenvolupament de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona preveu la urbanització d’aproximadament 915.000 m2. La ZAL suposarà la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes i implicarà un increment del 20% de l'espai portuari per a les activitats logístiques al Port de Tarragona. S’espera un impacte positiu en el tràfic marítim xifrat en un increment d'entre 2,7 i 4,6 milions de tones més a l'any.

El desenvolupament de l’espai ZAL segueix els estàndards actuals de sostenibilitat. Preveu incloure tecnologies per augmentar l'eficiència energètica, per reutilització de l’aigua d’ús industrial, etc. I segueix un disseny urbanístic sostenible amb elements per a la mitigació del canvi climàtic, com per exemple, zones verdes, arbrat i recuperació de l’aigua de pluja.

Obres en marxa

En aquests moments l’APT està impulsant una sèrie d’obres per condicionar la ZAL.

Vial Perimetral

En aquest moments, estan en marxa les obres de construcció del vial perimetral, el primer dels tres projectes d'accessos que s'han d'executar. Aquesta obra es va adjudicar el mes de setembre de 2021 a la UTE formada per Eiffage-GICSA-Morell per un import de 3.337.868,96€ (sense IVA). Les tasques es van iniciar el 25 d'octubre de 2021 i tenen previst finalitzar a finals de 2022. Les obres consisteixen en l'execució del vial interior que connectarà la ZAL amb les diferents carreteres i punts de connexió amb la xarxa general de carreteres del territori. Comptarà amb 1.300 metres de carretera, quatre carrils, dos per sentit, amb dues rotondes intermèdies.

Accés soterrat

El passat mes de juny, l’APT publicava la licitació de l’accés soterrat (per sota la carretera C-31b) per connectar el Vial Perimetral amb la C-31 a la rotonda de la Piconadora i amb el vial exclusiu per vehicles pesats. L'obra té un termini d'execució de 12 mesos i un pressupost de licitació de 5.989.678,53 € (IVA exclòs).

Desviament del canal de drenatge

El Port Tarragona també ha iniciat el procés de licitació pel desviament del canal de drenatge de les aigües pluvials de Vila-seca i de les carreteres A-7, C-31b i TV-3146 situat en l’espai portuari destinat a acollir la Zona d’Activitat Logístiques (ZAL). El projecte té un termini d'execució de 8 mesos i un pressupost de licitació de 1.225.601€ (IVA exclòs).

Actualment aquest canal transcorre pel mig dels terrenys que es rehabitilitaran mitjançant el projecte de restauració i ordenació dels Prats d'Albinyana, integrats dins de la Xarxa Natura 2000, per la qual cosa s'ha de desviar per evitar que passi pel mig d'aquesta zona natural.

Recuperació d’espais naturals

Precisament, el Port està impulsant la recuperació de l’espai natural dels Prats d'Albinyana  integrat dins de la Xarxa Natura 2000 i al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). Un espai protegit amb una superfície de 37,78 hectàrees situades al costat de la ZAL. El pressupost previst per a les obres de restauració és d’1,6 milions d’euros amb un termini d’execució de 12 mesos. La restauració és un projecte impulsat conjuntament per l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) i l’Ajuntament de Vila-seca que n’han consensuat l’abast i el calendari, entre altres aspectes.

El projecte preveu crear  una llacuna de grans dimensions amb una illa central. L’existència de la llacuna permetrà reintroduir diverses espècies com la tortuga de rierol, la tortuga d’estany o el fartet, un petit peix d’aigua dolça que viu a les zones humides del litoral. Dins de la llacuna, es formarà una illa de gairebé 27.000 metres quadrats que permetrà que aus com la gavina corsa puguin nidificar-hi amb seguretat.

 

Jaciment arqueològic romà

Finalment, durant aquest mes d’agost el Port de Tarragona ha licitat la primera fase del projecte de neteja i re-excavació del jaciment arqueològic de la vil·la romana de Cal·lípolis, situat en la zona central de la ZAL. L'obra té un termini d'execució de 5 mesos i un pressupost de licitació de 161.425,23€ (IVA exclòs). L’actuació està definida conjuntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, segueix les indicacions dels informes del Pla Especial d’Ordenació de la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Tarragona. Les restes arqueològiques més antigues daten entre els segles II i I aC. En destaquen les termes o banys privats, decorats originalment amb marbres i mosaics. D’aquí prové el gran mosaic de temàtica marina, conegut "mosaic dels peixos", que avui en dia es troba al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors