365 dies del #NouMuseuPortTarragona

365 dies del #NouMuseuPortTarragona
19 Jul
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Amb més de vint-i-sis mil visitants en un any supera la mitjana dels anys anteriors

Les visites individuals han doblat l’assistència amb 12.990 usuaris/àries

El dissabte 17 de juliol de l’any 2021 s’inaugurà, després d’una reforma integral, el nou Museu del Port de Tarragona. L’acte d’inauguració va anar a càrrec de la presidenta del Parlament, Laura Borràs i el president del Port, Josep M Cruset, entre d’altres.

Es reobriren les portes, novament, d’aquest espai patrimonial després de una reforma i adequació de l’espai arquitectònic i d’un nou projecte museogràfic. El temps de les obres va ser d’any i mig, coincidint amb les primeres onades de la pandèmia de la Covid.

La intervenció arquitectònica ha donat més protagonisme a l’edifici, un antic magatzem de mercaderies de l’any 1930, al qual se li ha fet una neteja a les estructures de formigó, posant-les en rellevància. Es va evitar una restauració àmplia per tal de deixar a la vista les afectacions produïdes a conseqüència dels bombardeigs de la Guerra Civil; impactes que afectaren a les instal·lacions portuàries com a objectiu principal i, a la vegada, secundari per la proximitat de l’estació del ferrocarril, dels dipòsits de combustible de la Campsa a tocar del riu Francolí, i per tant, molt propers al port i al propi Moll de Costa on es troba ubicat aquest magatzem de refugi de mercaderies. S’ha preservat, per tant, l’edifici, la seva pròpia història i continua l’ús de conservar i divulgar el patrimoni marítim i portuari de Tarragona. L’accés a la primera planta s’ha modificat amb la construcció d’una nova escala i mirador per tal d’accedir a dependències com l’aula d’activitats pedagògiques de 272 m2, la sala d’actes, el taller de modelisme i restauració a més de la zona de gestió, i, a la vegada aconseguir un mirador de tota la zona expositiva. L’escala-mirador feta de formigó, s’ha construït a la manera tradicional d’encofrat. Bàsicament ha permès integrar-la a l’edifici on el formigó és l’element principal des de la seva construcció farà aviat un segle.

La implantació de 585 plaques fotovoltaiques al sostre de l’edifici li ha permès aconseguir bona part de l’autoabastiment del consum energètic necessari i convertir-nos en un punt important de sostenibilitat dins l’entorn portuari.

Els continguts del Museu s’han estructurat de manera temàtica amb àmbits que vinculen la mar i la terra, fer-se a la mar, treballar i gaudir del port, a més d’illes de coneixement sobre aspectes específics de la nostra història com el comerciant tarragoní del segle XV-XVI, Miquel Ballester; el setge de Tarragona del segle XIX o la Guerra Civil espanyola del segle XX.

La museografia es va pensar com a experiència, amb elements interactius i immersius. S’han disposat una sèrie de recursos per transmetre el coneixement d’una manera vivencial. Podem, per exemple, governar un veler enmig de la Mediterrània, des de ports que han tingut vinculació històrica amb Tarragona; viure una jornada de pesca des de la mateixa embarcació, en primera persona, descobrint la vida a la mar del món pesquer del Serrallo, dins d’un espai immersiu amb les diferents pesqueres o conèixer el funcionament del port químic a través d’una experiència interactiva.

La programació proposada en aquests 365 dies ha estat des de visites guiades i teatralitzades al nou Museu per a públic individual o per a col·lectius com associacions, entitats, grups professionals..., a la realització en directe, del programa Via Lliure de RAC1 amb Xavier Bundó; de concerts de música mediterrània, jazz amb Pere Nolasc, músic tarragoní acompanyat de diferents intèrprets; del Cor Ciutat de Tarragona amb l’aigua infinita, cançons de la mar, dedicat al barri del Serrallo i muntatge de Pep Escoda, text de Moisés Peñalver i actor Fermí Fernández; xerrada sobre medi ambient i canvi climàtic amb Tomàs Molina, home del temps de TV3; sortides de natura amb famílies a càrrec de Ferran Aguilar; presentació d’un nou conte de la col·lecció Petit Museu, conjuntament amb la Biblioteca Pública de Tarragona titulat Vicenta, la peixatera, venedora de peix a Tarragona amb text d’Imma Pujol i dibuixos d’Antonio Latre dins del projecte el Serrallo, un lloc de conte; col·laboracions amb campanya de promoció del Peix de Tarragona; realització d’activitats conjuntes amb els Museus de Tarragona com la constel·lació Museu dins la Nit dels Museus, Misteri als Museus; presentacions de llibres com l’Honoris Causa de la URV (1991-2021) o d’associacions locals... activitats i tallers infantils o amb família per l’educació en el lleure, així com la proposta educativa per a escolars durant tot el curs 2021-2022. Malauradament, l’inici d’aquest darrer curs també va continuar afectant les restriccions per la pandèmia sanitària la qual cosa ha comportat que el nombre d’alumnes hagi arribat fins a 6.797 escolars, xifra inferior a altres anys, essent les procedències en número elevat des del Tarragonès, Baix Camp, Baix Penedès, Segrià pel que fa a les nostres contrades encara que també hem tingut, per número d’assistents, escolars de França, Madrid, Barcelona...

Han estat 365 dies que malgrat les restriccions i reducció en els aforaments per a l’assistència individual i de grups organitzats, hem assolit la xifra de 26.285 visitants al nou Museu del Port de Tarragona. És molt bona xifra perquè supera amb escreix l’assistència mitjana anual que fins ara havia tingut el Museu amb 22.000-23.000 usuaris/àries.

Cal destacar que, així com ha baixat el nombre d’escolars, els visitants individuals han doblat la seva assistència amb un total de 12.990 usuaris en contraposició als 6.507 que vam tenir l’any 2019 en què vàrem fer rècord d’assistència amb 30.000 visitants per programació d’activitats externes de gran format.

Augmentar els visitants individuals és motiu de satisfacció perquè és aquell segment de visita que ve lliurement, no és induïda per formar part d’una organització col·lectiva que programa activitats de lleure sinó que s’està interessat en conèixer l’espai patrimonial.

Esperem que aquesta nova singladura permeti que els més de 26.000 visitants que ja han passat per les nostres instal·lacions, en aquests 12 mesos marcats, en part, per les restriccions de públic, augmentin i continuïn fent-nos confiança perquè aquest vaixell cultural segueixi navegant per la vida del Port de Tarragona i així continuï fent protagonista el patrimoni portuari tarragoní gràcies a la difusió i a la investigació del #NouMuseuPortTarragona, testimoni de l’ADN de la gent de mar vinculada als ports comercial, pesquer i esportiu del Port de Tarragona.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors