L’alcalde de Salou i el president de l’Autoritat Portuària visiten els accessos i miradors instal·lats a la zona de la Pedrera del Cap Salou

L’alcalde de Salou i el president de l’Autoritat Portuària visiten els accessos i miradors instal·lats a la zona de la Pedrera del Cap Salou
11 Abr
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Aquests treballs d’apertura i condicionament de l’itinerari en zona portuària, que forma part del Camí de Ronda del litoral del Cap Salou, son fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Salou i el Port de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha destinat 90.0000 euros amb la instal·lació de 6 miradors i la millora del seus accessos, des del Racó de Salou, junt a la platja de la Pineda, fins el bosc de la Talaïa

El tram queda obert al públic avui 11 d’abril i es podrà gaudir per a l’inici de la temporada turística

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, han visitat avui el tram portuari del camí de ronda de Cap Salou, on s’hi han dut a terme una intervenció que permet l’accés des del Recó de Salou fins la zona de la Talaïa del Cap Salou, amb instal·lació de 6 miradors panoràmics sobre el mar.

El president del Port ha començat la seva intervenció: ‘Avui és un altre dia per recordar. Obrim, un nou recorregut al camí de ronda de Salou, amb l’objectiu de contribuir al progrés i al benestar dels municipis del nostre entorn. Parlem d’un nou tram d’1,250 km, carregat d’història i immers en la natura, on a partir d’avui, tothom que vulgui podrà gaudir d’una passejada que coincideix amb el que pescadors i mariners van fer servir en el passat.’

Per la seva part, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha incidit en la importància de l’obertura perquè “és un punt estratègic per acabar, definitivament, el nostre gran projecte, com és el Camí de Ronda, i estem contents perquè incorporem sis miradors més a la nostra Ruta dels Miradors”, que es donarà a conèixer properament. Granados ha posat en valor que es tracta “d’un espai amb molta riquesa natural i amb patrimoni històric que queda obert, tenint en compte que feia molts anys que estava tancat i no era accessible a les persones”.

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha condicionat els camins ja existents i n’ha obert de nous, instal·lant tanques de seguretat i col·locant nova senyalització informativa perquè els usuaris del Camí de Ronda puguin gaudir del paisatge, de la natura i del patrimoni natura que ofereix aquest itinerari costaner en zona del Port de Tarragona. El projecte s’ha executat amb una inversió de 86.080 euros (IVA exclòs) en tres mesos per completar els 1,250 quilòmetres d'aquest itinerari del litoral de Salou, que ha quedat obert avui al públic per a l’inici de la temporada turística.

L’APT posa en valor un espai natural inclòs dins del seu domini que permetrà facilitar les passejades pel camí de ronda del Cap de Salou de forma segura, des de la Bateria de La Talaia, vestigi de la Guerra Civil, a prop del carrer Glorieta Cap de Salou fins el Racó de Salou, al límit de La Pineda (Vila-seca). Aquestes obres que ha dut a terme el Port de Tarragona formen part de les accions dins del marc de les polítiques de Port Ciutat amb els municipis en els quals el Port hi desenvolupa la seva activitat.

‘Una remodelació amb vistes privilegiades del nostre Mediterrani que permet posar en valor els espais naturals del nostre litoral i potenciar el turisme i el gaudi de la ciutadania. Fent camí descobrirem nous racons’. Declaració amb la que Cruset ha donat per finalitzada la convocatòria de premsa per presentar aquest nou recorregut.

Sis miradors

Les obres d’adequació d’aquest tram dins l’àmbit del Camí de Ronda del Cap Salou s’han dividit, principalment, en tres zones: la primera part, més propera a l’interior Cap Salou, una zona boscosa on el desnivell és més alt; en segon lloc, en el pas per la zona alta de l’antic front de voladura de la Pedrera i, en tercer lloc i últim, el tram entre la pedrera i la platjeta del Racó de Salou, a tocar de la Pineda, en el municipi de Vila-Seca.

A la primera zona, on la cota és més elevada i la vegetació és prou espessa per delimitar el pas dels vianants, s’hi ha col·locat a manera de mirador un tram de barana de fusta i cartelleria d'advertència de perill de caiguda en punts concrets del recorregut propers al penya-segat.

La zona alta de la Pedrera ja es troba protegida davant de caigudes fortuïtes, no obstant s’hi han reforçat diversos punts que puguin representar perill. I, a més, s’hi han instal·lat diferents trams de barana de fusta a mode de mirador en dos punts del recorregut que transcorre per la part alta de la pedrera.

Una cop passat el tram de la Pedrera, la zona presenta un vial pavimentat. En aquest tram s’ha condicionat un nou camí entre aquest vial i el límit de la propietat de l’APT. Aquest nou accés s’ha obert esbrossant el terreny en forma d’un traçat sinuós, imitant els camins naturals, procurant minimitzar l’impacte en la vegetació ja existent. Aquest pas compta amb una tanca paral·lela seguint el límit que marca el vial destinat al pas de vehicles de servei del Port.

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha obert un accés públic a la tanca ja existent en l'inici de el camí al carrer del Vaporet (Salou) protegit amb pilones per tal que els vehicles no puguin estacionar-hi, assegurant el lliure accés al Camí de Ronda.

Recuperació dels camins de ronda

L’any 2014 el Port de Tarragona ja va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Salou per condicionar un altre espai de domini portuari, a la zona del Far de Salou, per tal que es pogués integrar dins el recorregut històric i natural del Camí de Ronda i com a un nou actiu important de la ruta. L’obra va representar l'obertura del recinte del mirador de Cap Salou a tot el públic, en un recorregut de 300 metres de camí, així com garantir la total accessibilitat per a que els visitants puguin gaudir de l'entorn i les vistes privilegiades. L'obra va consistir en la construcció d'un recorregut per a vianants, amb un estudi previ de preservació de la vegetació autòctona i l'orografia dels penya-segats.

La recuperació dels camins de ronda retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts que antigament eren utilitzats per a la vigilància de la costa, per contrabandistes o per pescadors. Aquests camins complien funcions bàsiques com comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral, advertir dels perills procedents de la mar i accedir a llocs aïllats, com fars o fortificacions.

Els camins de ronda

El nom de “camí de ronda” es va popularitzar durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que utilitzaven els carrabiners i guàrdia civil per fer “la ronda” i controlar les activitats il·legals de contraban que es realitzaven a la costa. Però, no va ser fins al segle XX que els camins de ronda van ser considerats espais turístics.

Avui dia, els camins de ronda s’han convertit en un recurs turístic amb una gran capacitat d’atracció de visitants i turistes. La contemplació del paisatge litoral, l’aproximació a la vegetació i a la fauna, el descobriment de les formes capricioses de la costa en contacte amb la mar, les passejades tranquil·les sentint les ones picant a les roques, els penya-segats i els passos elevats... contribueixen a fer dels camins de ronda una oferta de senders sense igual per a públics sensibles amb la qualitat de l’entorn i a la preservació del paisatge.

 

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de Vaixells

Situación de Vaixells

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!