Atrás

El transport de mercaderies per ferrocarril tema central de la tercera sessió de l’Espai d’Opinió Port Tarragona

El transport de mercaderies per ferrocarril tema central de la tercera sessió de l’Espai d’Opinió Port Tarragona
12 Nov
2021

El grup de treball està format per una vintena de persones representatives del teixit social i cultural de la ciutat de Tarragona i del territori

Els membres del panel d’opinió portuari han visitat les noves instal·lacions del Museu del Port

La tercera edició de l’Espai d’Opinió Port Tarragona, creat al novembre de 2020, s’ha tornat reunir per compartir i parlar sobre un nou un altre tema d’interès per a les relacions del Port de Tarragona amb el territori. L’objectiu d’aquesta 3a trobada, celebrada el dijous 11 de novembre, ha estat debatre amb actors de l’entorn del Port sobre el transport de mercaderies per ferrocarril.

El grup de debat obert a la participació de la societat civil tarragonina, batejat com Espai d’Opinió Port Tarragona reuneix periòdicament, dos cops l’any, una vintena de representants del teixit social i cultural de la ciutat de Tarragona, de Vila-seca i d’altres poblacions de la zona d’influència del Port. En aquesta ocasió els integrants del grup han tractat temàtiques sobre el ferrocarril i el transport de mercaderies.

L’objectiu del debat ha estat tractar d’un tema d’actualitat en que el Port de Tarragona hi juga un paper fonamental per ser una infraestructura logística amb un gran interès per aquest mitjà de transport i que s’ha posicionat clarament perquè les administracions competents dissenyin una solució definitiva per al transport de mercaderies per l'interior.

L’entrada amb funcionament en els propers anys del Corredor del Mediterrani i la utilització de la línia de la costa de Tarragona amb el tercer fil per al transport de mercaderies ha centrat gran part del debat. El Port es va refermar  en què “la solució que els responsables infraestructures ferroviàries van explicar que era provisional, sota cap concepte sigui definitiva” i creu imprescindible que “l’administració central doni una resposta definitiva que satisfaci les reivindicacions ciutadanes i les necessitats del teixit empresarial del Camp de Tarragona amb un traçat ferroviari per l'interior per al transport de mercaderies”.

Visita al Museu del Port

Un cop finalitzat el col·loqui, els membres de l’Espai d’Opinió han pogut gaudir d’una visita guiada al nou Museu del Port, inaugurat el proppassat 17 de juliol. La directora de Port-Ciutat, Montse Adan, i la directora del Museu, Mercè Toldrà, han estat les amfitriones del grup ciutadà. Les seves impressions i comentaris també han estat recollides com a aportacions per a la millora de l’espai i del seu contingut.

La visita ha consistit en un recorregut per les 4 temàtiques i dos àmbits generals finals de la nova proposta museística del Port. La primera àrea, sota el títol ‘Entre el mar i la terra’ explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona. La segona rep el títol de ‘Fer-se a la mar’ i gira al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han transitat pel Port al llarg del temps.

El tercer espai és ‘La vida al port’ i compta amb una taula interactiva que convida a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes i amb més història del litoral tarragoní. ‘‘Port i sostenibilitat’, és el quart àmbit temàtic i presenta el reflex de com el Port ha anat canviant la fesomia del territori, tant en l’espai immediat com en el d’influència. Els dos àmbits generals, primer ‘Port i territori’ dedicat a parlar sobre la influència del port al territori al llarg dels anys i, finalment ‘Arqueologia subaquàtica’ .

Què és l’Espai d’opinió Port Tarragona?

L‘Espai d’Opinió Port Tarragona’ està format per 17 persones amb perfils diversos. Els anomenats i anomenades ‘panelistes’ són representants del sector social, sanitari, cultural, ambiental, comunicatiu, del comerç, de l’hostaleria, educatiu, professional, salut alimentària, ONG, associacions de veïns i, finalment també, del sector de les emergències.

El que busca l’espai d’opinió és establir un diàleg, una comunicació bidireccional, entre el Port i persones estretament vinculades a totes aquestes activitats per tal de millorar les relacions amb l’entorn social d’aquesta infraestructura logística.

Aquest grup de treball, a través d’un debat moderat per l’empresa d’estudis sociològics i de mercats CERES, tracta mitjançant reunions periòdiques, per detectar i tenir diferents punts de vista sobre les activitats logístiques i culturals del Port i sobre les relacions dels diferents actors de l’entorn portuari amb el Port.

L‘Espai d’Opinió Port Tarragona’ és un canal de comunicació obert a la participació ciutadana. El Port de Tarragona posa a disposició de les persones que ho desitgin l’adreça de correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. per tal de rebre temàtiques, suggeriments, inquietuds i propostes per poder-los tractar a les reunions periòdiques amb els i les panelistes; i també recollir les dades de contacte de les persones (nom, cognoms, entitat o empresa, càrrec i telèfon de contacte) que desitgin participar en aquest grup de treball quan s’obri un nou període d’incorporació de nous panelistes per motius de renovació o ampliació.

Etiquetado como
  • Panel Públic
  • Espai Opinió