El Port de Tarragona vol recuperar el falcó pelegrí com a espècie nidificant al recinte portuari

El Port de Tarragona vol recuperar el falcó pelegrí com a espècie nidificant al recinte portuari
09 Dic
2020

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

S’han col·locat dues caixes niu de fusta i s’ha adequat un espai en una cornisa perquè puguin fer niu a les sitges del Moll de Reus

Compta amb la col·laboració de diverses entitats i el suport de la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi de la Generalitat de Catalunya

L’acció s’emmarca dins de la ‘Recuperació de la biodiversitat autòctona i mitigació de les emissions’ inclosa al Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 del Port de Tarragona

 

Durant aquest mes de desembre el Port de Tarragona ha iniciat la campanya per recuperar el falcó pelegrí com a espècie nidificant al recinte portuari.

L’actuació ha consistit en la col·locació de dues caixes niu de fusta i, en l’adequació d’una cornisa, a les sitges ubicades al Moll de Reus. L’equip responsable del projecte va triar aquesta ubicació després de constatar que es tracta d’un lloc on actualment els falcons s’hi aturen sovint.

Les tasques han comptat amb la col·laboració de diferents entitats. Per una banda, el projecte ha estat liderat per l’entitat Galanthus Natura, una entitat compromesa amb la preservació i conservació de la naturalesa nascuda el 1995. L’entitat es va encarregar de subministrar les caixes niu que van ser col·locades pel Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. Per altra banda ha col·laborat Cementos Portland, responsables de les sitges, l’obra social ‘La Caixa’ i la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

L’equip responsable parteix de la premissa que com més opcions tinguin, la parella de falcons, més fàcil serà que vulgui una i pugui triar. L’adaptació d’aquests 3 possibles espais de nidificació (dues caixes niu i l’adequació de la cornisa) és incentivar la colonització. La recuperació de la biodiversitat autòctona és una de les metes incloses dins de l’eix Sostenibilitat ambiental i Biodiversitat del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030.

Els falcons i el Port

Els anys 2003 i 2004 els falcons van criar en una grua del Moll d’Aragó. Malgrat aquest èxit, poc després va desaparèixer aquesta parella reproductora. D’aleshores ençà, els falcons no han tornat a criar a Tarragona. La causa més probable és la falta d’un lloc apropiat per fer niu ja que l’espècie sí que és present a la zona. Tot sovint, s’observen falcons a Tarragona i, sobretot, a la zona portuària.

Biodiversitat al Port – Els Falcons

Avui en dia, el falcó pelegrí és una espècie protegida per la legislació de Catalunya, l’Estat Espanyol, la Unió Europea i altres disposicions legals d’abast mundial.

El falcó és un ocell rapinyaire territorial que s'alimenta principalment de coloms, que són especialment abundants a la ciutat.

Els falcons no construeixen niu ni aporten cap mena de material (branques, fulles, etc.). El niu, pròpiament dit, consisteix només en una petita depressió de 10 a 20 cm de diàmetre i d’1 a 8 cm de fons.

Des de mitjans de gener i fins a finals de febrer o mitjans de març, quan té lloc la posta dels ous, és possible observar les espectaculars parades nupcials dels falcons. Es tracta d’una sèrie de pautes de comportament que tenen l’objectiu de refermar els llaços conjugals de la parella. Arreu del territori de cria, ambdós membres de la parella s’empaiten i es llancen en picat des de gran alçada per tornar a guanyar alçada tot seguit.

Potser, si hi ha sort, la pròxima primavera, en algun lloc, a prop de les sitges del recinte portuari tarragoní, es podrà gaudir d’una magnífica cerimònia aèria on els falcons seran els veritables protagonistes.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona