El Port de Tarragona i Europe Direct Tarragona organitzen un seminari en línia sobre el Pla de Recuperació d’Europa

El Port de Tarragona i Europe Direct Tarragona organitzen un seminari en línia sobre el Pla de Recuperació d’Europa
25 Nov
2020

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La trobada reuneix més de 85 persones relacionades amb l’empresa, l’administració i altres sectors de la societat

Next Generation UE suposarà una injecció de 140.000 milions d’euros a l’Estat

Ahir, 24 de novembre per la tarda, Europe Direct Tarragona (EDTgn) i el Port de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament Tarragona i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, van organitzar un seminari en línia per donar a conèixer entre el teixit empresarial i la ciutadania del territori el Next Generation EU.

Més de 85 persones van participar a la trobada  sobre els ajuts Next Generation EU; un fons europeu que, en el cas de l’Estat espanyol, suposarà una injecció de 140.000 milions d’euros per finançar projectes de transformació digital, impulsar la competitivitat industrial i en la línia del Pacte Verd a favor de les energies netes i la sostenibilitat.

 

Next Generation UE

La primera ponent, Rosa M. Aldea, directora general adjunta de la Direcció General de Pressupostos de la Comissió Europea, va ser la responsable d’explicar el conjunt d’ajuts Next Generation UE per al període del Marc Financer Plurianual 2021-2027. Aquest  instrument dotat de 750 mil milions d’euros està orientat al finançament d’inversions i reformes: amb objectius com la cohesió econòmica-social i territorial, reforçar el mercat únic, mitigar l'impacte social i econòmica de la crisi i impulsar les transicions ecològiques i digital.

Segons aquesta responsable de la UE, el 37% del fons Next Generation EU són per aprofundir en la transició ecològica i 20% per a la transició digital, i ha insistit “es mirarà amb lupa que no perjudiqui l'objectiu de zero emissions contaminants per a l'any 2050”,

Finalment, Aldea ha dit que “Next Generation EU és un fons per a invertir, per tirar endavant inversions i reformes, no per pagar despesa corrent, i com a novetat es farà un primer avançament del projecte, però la resta dels diners s'ingressaran en funció dels resultats".

 

Digitalització i Pacte Verd

El segon ponent, Jorge Castro, membre de la unitat de Desenvolupament i Coordinació de la Política Digital de la Comissió Europea, va ser l’encarregat d’aprofundir sobre aspectes com la digitalització i el pacte verd com a claus per a la recuperació”.

Entre d’altres aspectes, Castro ha explicat la necessitat que la digitalització també assumeixi els objectius del pacte verd europeu. Ha defensat la necessitat de crear projectes i polítiques que fomentin els centres de dades i ample de banda verds a nivells europeu, i l’intercanvi de dades a nivell de la UE en forma de “mercat únic de dades” a disposició d’empreses i altres actors. En aquesta línia, també ha defensat una iniciativa sobre electrònica circular mitjançant la reutilització, allargant la vida útil dels dispositius, etc.

 

Port sostenible

El tercer ponent ha estat de Josep M. Cruset, president del Port de Tarragona amb una xerrada titulada “Sostenibilitat ambiental, Creixement sostenible i Compromís social al Port de Tarragona”.  Cruset ha volgut subratllat l’excepcionalitat dels moments que estem vivint amb dues dades significatives. Per una banda, el descens del 20% consum d’electricitat “equivalent a 90 dies seguits de vaga general” i l’alt nivell del deute públic situat per sobre del 100% sobre el PIB que és -ha explicat- “tres vegades més alt que a l’inici de la crisi financera de 2008”.

El president del Port també ha explicat que les receptes keynesianes de la UE per a la superació de la crisi de 2008 ja no es poden aplicar en aquesta cas i ha saludat la implantació dels ajuts Next Generation UE i els criteris i objectius que l’acompanyen.

Cruset ha destacat que les organitzacions han d’assumir el repte de transformar-se per poder estar alineats amb el que els reptes de futur demanen: “ser transparents, eficients i sostenibles”.

Per al president del Port, la transparència passa per desplegar una comunicació activa “explicant abans que et preguntin” i per “establir canals de comunicació amb l’entorn econòmic i social”; l’eficiència passa per la digitalització i la sostenibilitat passa per “assumir els 17 objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU.”

En aquest sentir, Cruset ha presentat les línies generals del Pla de Sostenibilitat- Agenda 2030 presentat pel Port tarragoní el passat mes de juliol. Segons el president de l’APT, “és un pla ambiciós, amb objectius potents en benefici de la ciutat i del territori i per donar-li compliment” amb 3 eixos, 23 objectius i 82 accions i una finalitat fonamental que és “aconseguir la reducció del 99 % de la petjada de carboni de l’APT”.

Cruset ha volgut destacar accions com la inversió de 2M€ per la restauració de l’espai de la Xarxa Natura 2000 a la zona de La Pineda, la col·locació de biòtops marins i l’eliminació de focus potencials d’emissió de CO2 com la fàbrica de clínker al dic de Llevant. També ha destacat accions en benefici del creixement sostenible com la compra d’energia verda certificada, la construcció d’una 4a planta fotovoltaica a la teula del Museu del Port i l’estudi per a l’electrificació del Moll de Balears per a connectar-hi els creuers.

Per finalitzar, Cruset ha volgut destacar la participació de Port en el projecte “Tarragona Hidrogen Valley”, un projecte que es presentarà a Europa com a vector clau de transformació energètica, aportant “espai per collir energies renovables, expertesa en emmagatzematge de líquids i consumidor potencial d’hidrogen verd.

 

Un món circular

Per la seva part, Josep M Tost, darrer ponent del seminari i director de l’Agència Catalana de Residus (ARC), ha destacat la necessitat d’una millor gestió dels recursos del planeta si no volem acabar amb ell. Segons aquest responsable de la Generalitat de Catalunya, “el món serà circular o no serà”.

El director de l’ARC, a defensar “una revolució necessària” que ens dugui cap a un nou paradigma econòmic i a nous models empresarials. LA UE està en aquest camí, ha comentat Tost, introduint un gran canvi normatiu i jurídic per fomentar una producció industrial diferent i un consum diferents cap a la circularitat en base a les tres RRR: reduir, reciclar i reutilitzar.

Tots ha explicat a que a Catalunya hi ha camí a fer i ha explicat que les polítiques de l’ARC per assolir una economia més sostenible, mitjançat la fiscalitat -premiant a qui ho fa bé-, assolint més recollida selectiva, augmentant ajuts i subvencions, impulsant de l’ecodisseny i fomentant projectes de reutilització.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors