El Museu del Port finalitza la instal·lació de la nova coberta exterior

El Museu del Port finalitza la instal·lació de la nova coberta exterior
07 Oct
2020

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Els treballs de desmuntatge i instal·lació van començar el passat mes de juny i han tingut una durada de 4 mesos

Un total de 2.200 m2 conformen una coberta que suposarà una gran millora pel dia a dia de les persones usuàries

Una instal·lació basada en l’eficiència i l’estalvi energètic que contribueix al desenvolupament del seu Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030

La nova coberta del Museu del Port de Tarragona ja està instal·lada. El temps de desmuntatge i col·locació ha estat de 4 mesos ja que els treballs sobre la coberta van començar el passat mes de juny i, des de llavors, s’ha anat desmuntant i instal·lant els nous panells de forma simultània per no deixar, en cap moment, tot l’edifici al descobert.

Aquesta actuació simultània ha anat destinada a aconseguir dos objectius importants per a l’equip de professionals encarregats de les obres. Per una banda, tenir cura d’algunes peces museístiques grans que s’han hagut de mantenir dins del museu i, per una altra, aconseguir un funcionament més eficient de la maquinària i de l’organització del treball del personal de l’obra.

La coberta, amb total de 2.200 m2, consta parts inclinades a dues aigües amb una lluerna longitudinal a tocar del carener (la part més alta de la teulada que la parteix en dues vessants) i, a la part sud, es troba una obertura de 10 metres de llarg i d’1,6 metres d’amplada que, servirà per projectar claror de llum natural directament a l’armari contenidor del fons d’arxiu del Museu i, a tot l’espai dissenyat a la zona més profunda del passadís d’accés a les dependències més privades del museu.

El nou panell de tancament de la coberta està format per un taulell de fusta interior amb aïllament tèrmic de poliestirè extruït de 80 mm de grossària, fet que afavorirà la confortabilitat de les persones visitants dins de l’espai museístic i, a més a més, afavorirà l’eficiència energètica de l’edifici amb el consegüent estalvi energètic.

De fet, amb aquesta nova coberta del Museu, el Port continua amb la implementació efectiva del seu Pla de Sostenibilitat - Agenda 2030. Un altre exemple del seu compromís amb el foment d’accions sostenibles i de cura amb el medi ambient que se suma a l’acció recentment presentada de desmuntatge del molí de clinker (ciment) situat a la zona de Llevant del Port. El Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona, dins del seu segon eix ‘Creixement Sostenible’, explica com aquest creixement s’aconsegueix “amb una transició energètica i un impuls de les infraestructures del Port per afavorir la millora de l’eficiència energètica i per l’ús prioritari d’energies renovables”.

Amb la reforma integral que s’està duent al Museu del Port de Tarragona es compliran tots els requeriments d’accessibilitat i tota la normativa del Codi Tècnic de l’Edificació. Es tracta d’un marc normatiu que estableix les exigències que han de complir els edificis en relació amb els requisits bàsics de seguretat i habitabilitat, a més de les exigències bàsiques en eficiència energètica i energies renovables.

Una reforma integral en 10 mesos

Cal afegir, que parlem d’una intervenció integral de 10 mesos amb una reforma que suposa una inversió de dos milions d’euros que es finança a través de l’1,5% cultural, ja que el dia 4 de desembre de l’any 2019 la Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l’Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric va aprovar l’atorgament d’1,75 milions d’euros al Port de Tarragona per “obres del projecte de nova proposta per al Museu del Port de Tarragona”.

Tinglado 2 seu provisional del Museu

A conseqüència de les obres al Museu, el Tinglado 2 del Moll de Costa va obrir les seves portes el passat 11 de setembre com a seu provisional d’aquest emblemàtic espai cultural tarragoní fins a la inauguració del nou Museu, prevista per a finals d’aquest any.

L’horari del Tinglado 2 continua sent el que hi havia al Museu. En horari d’hivern, d’octubre a maig, els horaris són de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h. Cal afegir que els diumenges i festius l’horari d’obertura és d’11 h a 14 h i els dilluns roman tancat.

El Port ha dut a terme una intervenció al Tinglado 2 per tal de poder allotjar els continguts temporals del Museu del Port i ha millorat aspectes de l’edifici, com ara els tancaments de les portes metàl·liques, la porta d’accés, la recepció, la creació de nous espais polivalents, i, finalment la façana. Una façana, visible al passejar pel Moll de Costa, que reprodueix imatges vinculades al fons patrimonial del Museu fent una crida per submergir-se al seu interior.

L’exposició que es mostra al Tinglado 2 reprodueix el discurs museístic mostrat fins ara al Museu. Quan entrem a l’exposició ens acull novament la llum del far com benvinguda, per continuar trobarem les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió amb la incorporació del model presentat al mes de novembre, el mercant Mont-sant, de propulsió a vapor al costat de la vela i el rem. A continuació s’ha recreat una retrospectiva al comerç del moll de Costa del qual el propi Tinglado 2 en formava part, així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, remendadores i cosidores de sacs. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen tota l’exposició temporal. L’activitat comercial del Port en l’actualitat també hi serà present mitjançant la projecció de vídeos realitzats amb motiu del 150è aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona