Èxit de participació a la VI Nit de la Llengua al Món Digital celebrada al Moll de Costa del Port de Tarragona

Èxit de participació a la VI Nit de la Llengua al Món Digital celebrada al Moll de Costa del Port de Tarragona
25 Nov
2019

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Gairebé 60 viquipedistes van afegir edicions i octets a la Viquipèdia sobre l’ensenyament del català

Ahir divendres 22 de novembre es va realitzar al Tinglado 1 del Moll de Costa, la VI Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, Amical Wikimedia i el Port de Tarragona. La presentació va anar a càrrec del president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset; el director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, Jordi Agràs, i de la secretària d’Amical Wikimedia, Ester Bonet.

L’acte, que es va iniciar a les 18 i va finalitzar a les 23 hores, va mantenir el format de viquimarató, una acció intensiva d’edició de la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure a Internet, que ja va tenir en les cinc edicions anteriors com a seu el Moll de Costa.

En la Nit de la Llengua s’ha completat i millorat articles de la Viquipèdia en català que recullen informació sobre l’ensenyament del català des de tots els punts de vista: la història, la didàctica, les modalitats, les persones i institucions que s’hi ha implicat, etc. Al mateix temps, s’han traduït els continguts existents a diferents llengües (anglès, rus, espanyol, portuguès, italià, àrab, alemany, romanès i ucraïnès).

El president del Port va agrair la presència dels voluntaris i voluntàries a l’esdeveniment i “l’esforç de venir al Moll de Costa a treballar de manera col·laborativa perquè el català tingui més presència al món de la Viquipèdia, i el Port com a espai plurilingüe privilegiat és un lloc idoni per a ser l’escenari de la tasca que es fa aquesta nit”.

El president també va ressaltar la tasca s’ha fet traducció en llengües com ara el romanès, l’ucraïnès, l’àrab o el rus perquè es manté la col·laboració de l’Escola Oficial d’Idiomes, fonamental en aquesta trobada. També va destacar la presència de professionals implicats en l’ensenyament de la llengua catalana bé siguin professors d’instituts, de l’Escola Oficial d’Idiomes, del Servei Lingüístic de la URV o de l’Escola de Lletres.

La col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’Escola Oficial d’Idiomes i la Biblioteca Pública en l’organització també ha estat fonamental. La Nit es va iniciar amb un petit taller introductori a l’edició i traducció wiki de mitja hora i es va donar pas a la sessió de treball. En totes les edicions anteriors la Nit es feia simultàniament en diferents localitats: Girona, Tortosa, Barcelona, Badalona. Però enguany, l’empenta de les organitzacions a Tarragona ha fet que se celebri només a Tarragona.

Important aportació de Tarragona

Una viquimarató és una activitat en què un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc per ampliar al màxim possible un article i/o tema determinada de l'enciclopèdia. És una bona manera de fer créixer un àmbit de coneixement d'una manera ràpida.

En l’edició d’enguany a Tarragona hi han participat gairebé 60 viquipedistes presencials i uns 20 de remots que s’hauran afegit més de cent cinquanta mil octets la Viquipèdia en gairebé dues-centes edicions.

Antecedents

A la primera edició celebrada a Tarragona el 2014, al Refugi 1 del Moll de Costa, la II Nit de la Llengua Digital, hi van assistir 24 persones i es van treballar 34 articles relacionats amb la llengua catalana (més de 30.000 octets).

La III Nit de la Llengua, realitzada el 2015 també al Refugi 1 del Moll de Costa, va comptar amb l’assistència de 49 persones, que van treballar 25 articles, la qual cosa va representar més de 180.000 octets. Les llengües de traducció van ser: alemany, anglès, àrab, espanyol, francès, italià, romanès i rus. A més de la traducció d’articles es van treballar qüestions lingüístiques de caràcter local (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre) relacionades amb la dialectologia, l’onomàstica i la sociolingüística.

En l’edició de 2017, la IV Nit, centrada en el món del cinema, hi van participar més d’una trentena de viquipedistes que van realitzar 150 edicions amb un creixement de més de 105.000 octets (comparat amb l’edició anterior).

I, el 2018, en el marc del V Col·loqui Internacional Pompeu Fabra, es va realitzar la V Nit de la Llengua, i es va comptar amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull que va aportar la seva xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior. Amb aquesta aportació, 11 universitats de 9 països diferents van aplegar prop de 80 persones que van traduir a 17 llengües, i es van sumar a les gairebé 100 persones que treballaven a Catalunya (Badalona, Girona, Tarragona i Tortosa). La suma d’aquests dos factors va permetre que 224 usuaris de la Viquipèdia treballessin continguts relacionats amb Pompeu Fabra. Es va traduir a 29 llengües i prop de 190 articles i es van introduir prop d’1.000.000 octets.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure que té el suport de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa, l’any 2001. El català ocupa la 19a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia, ja que dels més de 43 milions d’articles escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, 626.000 són en català. Té 336.000 usuaris registrats i 1.500.000 pàgines en total.

​​

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de Vaixells

Situación de Vaixells

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!