La reforma del Museu del Port actualitzarà l’espai per continuar essent un referent cultural de la ciutat i de la demarcació

La reforma del Museu del Port actualitzarà l’espai per continuar essent un referent cultural de la ciutat i de la demarcació
19 Dec
2019

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

( #150PortTGN)

Una intervenció integral de 10 mesos millorarà l’edifici i renovarà la vessant museística 

L’Autoritat Portuària de Tarragona celebrarà el seu aniversari durant un any, de novembre 2019 a novembre 2020, amb diversos actes institucionals i culturals

La reforma suposarà una inversió de dos milions d’euros que es finançarà a través de l’1,5 % cultural

El Museu es traslladarà provisionalment al Tinglado 2 i altres dependències portuàries

Gairebé mig milió de persones han pogut visitar el Museu del Port en els seus 20 anys en actiu

Durant l’any vinent 2020, i en paral·lel al programa d’actes del 150 aniversari del Port de Tarragona, es procedirà a la reforma i actualització de l’espai del Refugi 2 que actualment ocupa el Museu del Port. El projecte de reforma del Museu, a partir d’una proposta de Despatx Milà de Tarragona, suposarà una inversió d’uns dos milions d’euros de pressupost i consistirà en la rehabilitació integral de l’edifici amb una durada de 10 mesos que afectarà una superfície de 2.600 m² construïts i permetrà l'augment de la superfície expositiva en uns 600 m². Al mateix temps, el Museu del Port renovarà completament el relat expositiu de la mà de l’equip Ignasi Cristià i Iago Blasi encarregat de dissenyar la nova proposta museística bàsica.

Les obres que començaran aviat i que es preveu que finalitzin el novembre de 2020, obligaran a traslladar provisionalment una part de l’exposició del Museu a l’espai del Tinglado 2 del Moll de Costa. Per tant, l’espai cultural continuarà donant servei al públic, a les escoles i a totes aquelles persones interessades a investigar i viure les activitats que fins ara han posicionat al Museu com a referent a Tarragona i a la demarcació.

El projecte de reforma de l’edifici preveu la millora de l'envoltant de l'edifici, la substitució de la coberta existent per millorar les capacitats tèrmiques del conjunt i la reforma dels espais interiors. La intervenció també consistirà en la instal·lació d’un sistema de climatització a tota la nau, inexistent fins al moment, per millorar la confortabilitat interior. També es preveu realitzar una reordenació de totes les oficines del Museu així com l'execució de nous espais d'emmagatzematge o per a la realització d'activitats dirigides i tallers.

Al mateix temps, es procedirà a la creació d’una museïtzació nova que posi en valor el patrimoni portuari i marítim del Museu i, a la vegada, incorpori nous formats participatius i espais. L’objectiu és que el nou Museu del Port de Tarragona continuï essent un referent cultural de la ciutat i de la demarcació amb una proposta més actual i mantingui, com fins ara, la seva activitat de memòria de les indústries del port i de conservació del patrimoni. La reinterpretació integral de l’espai, dels continguts i dels objectes de la col·lecció permetrà aconseguir una experiència de visita més completa i vivencial amb llenguatges i recursos més actuals.

L’objectiu del Port de Tarragona és fer coincidir la clausura del programa commemoratiu del 150è aniversari del Port amb la reobertura del Museu amb l’objectiu de deixar aquesta reforma integral a punt culminant de l’efemèride i com a llegat tangible del Port a la ciutat i al conjunt del territori.

 

Finançament

El pressupost de la reforma arquitectònica està fixat en 1,7 milions d’euros. En aquests moments la licitació està en la fase d’estudi de les 7 propostes rebudes. La reforma arquitectònica es finançarà a través de l’1,5 % cultural, ja que el dia 4 de desembre passat la Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l’Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric a través de l’1,5% cultural va aprovar l’atorgament d’ 1,75 milions d’euros al Port de Tarragona per “obres del projecte de nova proposta per al Museu Marítim del Port de Tarragona”. El Port estima que l’execució del projecte museogràfic es licitarà per uns 300.000 euros.

El projecte arquitectònic

La proposta arquitectònica de reforma integral de l’espai del Museu del Port és un disseny de l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona. La proposta d’aquest equip d’arquitectes permetrà adequar el Refugi 2 als usos actuals i millorar la climatització, l’accessibilitat i la comoditat del Museu amb tres intervencions principals la substitució de la coberta, la millora de l’aïllament de l’edifici i la instal·lació de climatització.

La proposta de Despatx Milà també intervé en la millora dels espais interiors. El Museu mantindrà les dues plantes actuals però amb dues novetats: la incorporació d’un espai de recepció i benvinguda amb guarda-roba, serveis i botiga i la substitució de les dues escales existents d’accés a la planta superior per una de sola amb una balconada que actuarà com un mirador sobre l’exposició i permetrà una transició més suau i visual en el pas de la planta baixa al primer pis. El disseny també preveu incorporar 600 m2 nous al Museu que es destinaran a espais formatius, una sala de reserva i oficines.

 

Projecte museogràfic bàsic

El nou projecte museogràfic del Museu del Port consistirà en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència molt més emocionant, activa i moderna per als visitants. En aquest sentit, es realitzaran una sèrie d’actuacions per fomentar el diàleg entre continent i contingut posant en el centre d’aquesta proposta a la persona que el visita.

Partint d’aquesta idea, l’equip format per Ignasi Cristià i Iago Blasi, ha elaborat la proposta bàsica en la qual apareix la creació d’un relat temàtic dividit en 4 grans temàtiques. La primera àrea, sota el títol ‘Entre el mar i la terra’ explicarà la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona. S’utilitzaran recursos audiovisuals exposant com el port funcionava com a nexe d’unió entre dos dels quatre elements clàssics que conformen la natura: l’aigua i la terra, com a elements vitals; i l’aire, coma força impulsora.

En el següent espai, la temàtica girarà al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han transitat pel Port al llarg del temps. Aquesta àrea, titulada ‘Fer-se a la mar’, entre altres continguts, oferirà una experiència interactiva de navegació a partir d’un simulador de pont de comandament.

El tema del tercer àmbit ‘La vida al port’ comptarà amb una taula interactiva que convidarà a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes i amb més història del litoral tarragoní. L’altra mirada de ‘La vida al port’ desenvoluparà temes com la funció de les dones al port, la cuina i gastronomia portuària, el comerç o la indústria química, sense oblidar els oficis més representatius del món de la mar; pràctics, guardamolls, gruistes, cosidores, mecànics, entre d’altres. I finalment una instal·lació interactiva sobre el ‘Port químic’ presentarà tot el procés industrial d’objectes de consum des de la seva manufactura fins a arribar a l’obtenció de la matèria primera.

Per finalitzar el Museu presentarà ‘Port i sostenibilitat’, un reflex de com el Port ha anat canviant la fesomia del territori, tant en l’espai immediat con en el d’influència. La importància de la implementació dels principis del creixement sostenible que modula l’impacte de l’activitat industrial propiciada pel Port. Unes projeccions simularan la visió d’un satèl·lit i es podrà apreciar, a ulls vista, els canvis que la presència del Port ha originat en el territori al llarg del temps. La projecció es recolzarà amb un recull de fotografies històriques que mostraran les diferents realitats i l’evolució del Port de Tarragona en el temps.

Nous espais sensorials

Una de les novetats més importants que incorporarà el nou relat del Museu del Port és un espectacle immersiu en el qual els sentits jugaran un paper important per oferir als i les espectadores l’oportunitat de veure i viure el Port des de l’interior.

El nou espai consistirà en una sala de 94 m2 amb una projecció de vídeo en una pantalla i de so de 360 graus que embolcallarà l’espectador amb imatges, sons i sensacions pròpies del dia a dia del port. La sala que estarà situada en la planta baixa del Museu podrà acollir 30 espectadors que gaudiran de l’experiència més emocionant del nou Museu a través de diversos escenaris i moments de la vida a l’interior del Port, un espai poc conegut per part de moltes persones.

A més, el Museu comptarà amb un espai dedicat a la gastronomia lligada a la mar, en el qual es desenvoluparà una programació de tallers per conèixer, posar en pràctica i degustar receptes de cuina a base de peix i altres fruits de la mar.

Nous objectes exposats

El nou relat del Museu també suposarà canvis en els objectes exposats. La principal novetat en aquest apartat és la incorporació de les restes arqueològiques d’embarcacions trobades recentment a la plaça dels Carros l’any 2012 arran de la construcció del pas sota les vies del tren.

Es tracta de dues embarcacions d’entre els segles XVII i XVIII de tipus gavarra d’uns 10 metres d’eslora i destinades a fer treballs portuaris relacionats amb els dragatges periòdics o reparacions que en aquests moments estan essent custodiades pel Centre Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona (CASC).

Aquest centre de la Generalitat de Catalunya ha preparat aquestes dues restes arqueològiques per ser exposades en el Museu del Port. Aquestes dues peces s’exposaran en un suport d’ un gran volum, es mostraran una just damunt de l’altra, de manera que, la visió completa del conjunt només podrà fer-se des de dalt de l’escala.

Trasllat provisional

El pròxim mes de gener es procedirà al trasllat de les peces d’exposició del Museu del port a diferents dependències portuàries. La majoria de les peces es recol·locaran en el Tinglado 2 del Moll de Costa que fins ara estava destinat a allotjar les exposicions del Centre d’Art de Tarragona.

El nou projecte presentat per l’Ajuntament de Tarragona per al Centre d’Art que es traslladarà a la Casa Canals, al Mercat del Fòrum i al Magatzem número 6 de la Tabacalera, ha coincidit amb la necessitat del Port de Tarragona de disposar de l’espai del Tinglado 2 per acollir provisionalment el Museu i les seves activitats mentre durin les obres. L’Aula per rebre els estudiants i desenvolupar tasques pedagògiques se situarà de manera temporal en un espai de l’antic edifici de la Policia Portuària, al costat del Refugi 1.

Un cop acabades les obres del Museu, el Tinglado 2 recuperarà la missió de ser un referent en la promoció i exposició de l’art contemporani com ja ho va ser en el passat i s’afegirà com a espai d’activitats dins de la programació cultural del Moll de Costa del Port de Tarragona.

20 anys d’història pròpia

El Museu del Port va començar a escriure la seva pròpia història l'any 2000. El magatzem de refugi construït al primer terç del segle XX va ser escollit com l'edifici idoni per exposar el fons patrimonial portuari, ja que oferia l'amplitud d'espai necessari per acollir una exposició àmplia amb peces de gran volum. Des de llavors fins al dia d’avui, el Museu ha disposat de 1.700 m2 habilitats; 900 m2 d’exposició, 400 m2 per activitats pedagògiques i 400 m2 per l’administració de la mateixa institució.

Tots aquests anys, el Museu ha estat -i segueix essent- l’equipament encarregat de la preservació i divulgació del patrimoni marítim i portuari d’aquest racó de país i, amb la seva ubicació, al Moll de Costa, el Port de Tarragona ha pogut convertir aquest antic espai portuari en una rambla cultural de la ciutat.

Durant aquests quasi 20 anys en actiu, el Museu ha proposat fer diversos recorreguts per la història del Port a través del temps, des que els romans hi desembarcaren fins a l’actualitat. Port pesquer, comercial i esportiu estan representats, mitjançant les tipologies d’embarcacions, sistemes de càrregues, mercaderies, oficis, senyals marítims, etc. Tota una lliçó de la vida als molls.

Les propostes educatives i de lleure familiar organitzades pel Museu del port ha estat sempre un èxit de públic. Fins a meitats d’aquest desembre de 2019 ja porta comptabilitzades 5.928 visites individuals, 4.043 persones en visites de grups, 10.455 escolars i 9.477 visites relacionades amb activitats generals. Són un total de quasi 30.000 persones només durant aquest 2019, una xifra que testimonia la gran acceptació i interès que suscita entre el públic.

Durant els seus 20 anys de vida, s’estima que han pogut passar quasi mig milió de persones que han donat l’empenta i la força perquè entre tots hem fet possible que el Museu exposi, creï, ensenyi i doni a conèixer un patrimoni marítim i portuari de la nostra costa amb força vàlua històrica, emotiva i professional.

 

El llegat

El Museu ha aconseguit convertir-se en un espai cultural de referència a Tarragona. La seva tasca ha anat molt més enllà de la recuperació, restauració i memòria del patrimoni i ha organitzat desenes d’activitats adreçades a públic escolar, familiar i general en aquestes dues dècades de funcionament.

En aquests 20 anys, dins de la seva seu i des de la seva seu s’han impulsat moltes activitats de tota mena, des d’exposicions temporals de petit format al vestíbul del Museu fins grans produccions en espais expositius del Moll de Costa. Actualment, per citar un exemple, dons de l’apartat ‘Museu Educa’ té en marxa 14 activitats diferents per apropar els ciutadans i ciutadanes als béns culturals, històrics i paisatgístics del Port Unes de les més destacades i amb més acceptació són:

La ruta patrimonial per a la divulgació i conservació d’espais portuaris d’alt valor. Un recorregut de més de 4 quilòmetres, transitable a peu o en bicicleta, millorant les alternatives d’ús del temps lliure i recreació. El recorregut està integrat per una dotzena d’elements portuaris acompanyats d’uns plafons amb la seva història individual.( https://ja.cat/yRcR0).

La col·lecció Petit Museu forma part del projecte que neix la tardor del 2011 “El Serrallo un lloc de conte: la memòria dels pescadors’ que conjuntament amb la Biblioteca Pública de Tarragona van fer possible la publicació de cinc relats destinats als més petits.( https://ja.cat/21kPR).

L’Observatori Blau, la ‘Maleta didàctica’, etc. ( https://ja.cat/8oiGs) són activitats del servei educatiu adreçades als escolars.

 

#150PortTGN

 

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors