​FAR DEL CAP DE SALOU

 

 

 

HISTÒRIA

El golf de Sant Jordi és una badia de més de 10 milles de cala que s'obre 23 milles entre els caps de Tortosa i Salou. Aquest últim és un promontori penyalós i escarpat situat al S del port de Tarragona que servia de referència en els temps que no estava senyalitzat. Inicialment no estava previst construir allí cap far, però, en efectuar els estudis preliminars per aixecar un llum en l'extrem del dic del port de Tarragona, el cap del districte de Tarragona informà a la Comissió de Fars la conveniència d'alterar els plans, basant-se en la lentitud amb que s'executaven les obres de l'esmentat port, que retardaria molt el projecte.

Com alternativa proposa que es construeixi en l'extremitat del cap de Salou perquè, a més de servir per a la recalada del port, el lloc escollit comprendria un abast i horitzó superior al que es preveia, i serviria al mateix temps com llum de costa. Acceptat aquest criteri, es refusa, no obstant això, el projecte presentat perquè l'enginyer aprofitava l'avantatge econòmic de tenir els principals materials a peu d'obra per millorar l'edifici que constaria d'una torre revestida d'obra picada, escala del mateix material amb arbre buit de fosa i coberta asfaltada. L'edifici tindria habitacions per a l'enginyer, torrer principal, auxiliar i ordinari, amb cuina, rebost, magatzem taller i dos patis, un a l'entrada i un altre a l'esquena de l'edifici, i un aljub.

El pressupost total ascendia a la crescuda suma de 199.879, 32 rals de billó, quantitat considerada per la Comissió com inadequada per a una torre de 13 metres. Conseqüentment, se li torna per modificar-lo d'acord a una sèrie de prescripcions a complir i recordant-li la necessitat de prescindir del seu amor propi "deixant-lo per a ocasions més oportunes".

Una vegada rectificat, comencen els treballs de construcció, quedant definitivament situat sobre una petita planícia, arran de l'escarpat i a 36,656 metres sobre el nivell mitjà de les aigües. Es va encendre per primer cop l'1 d'abril de 1858 i estava proveït d'un aparell de la casa francesa Henry Lepaute, compost de tres zones de les quals la superior i la inferior eren fixes i la central girava sobre un carro circular de metall accionat per una màquina de rellotgeria per gravetat, amb pes i corda de cànem. Donava la característica de llum fixa blanca variada per centelleigs de 3 en 3 minuts que es veien a una distància de 14 milles.

Per il·luminar-se, comptava amb un llum d'oli d'oliva atès per dos torrers. El gener de 1881 es va canviar el llum per un altre de parafina i al maig de 1902 per un altre moderador d'èmbol i pes disposat per cremar petroli. El cost de la llanterna i de l'aparell fou de 28.499 ptes.

Amb motiu de donar-li més gran abast, es va substituir la instal·lació lluminosa per una altra d'incandescent de vapor de petroli a pressió per a cobertors de bitàcola de 35 mm de l'afamat fabricant anglès Chance Brothers, que va entrar en servei el 16 de desembre de 1920. Com reserva per a cas d'avaria comptava amb dos llums de benzina. Només 4 anys després, el 24 de maig, estrenaria l'aparença de gir ràpid, amb llum fixa blanca variada per espurneigs del mateix color repetits cada 30 segons, pel qual es va substituir l'òptica per l'antic aparell reformat procedent del far d'Oropesa (Castelló).

Els treballs d'adaptació foren realitzats per la casa espanyola La Maquinista Valenciana i consistiren en disposar un basament proveït d'una bóta amb 60 k de mercuri sobre la que girava un flotador que suportava un joc de quatre lents verticals accionades per una màquina de rellotgeria de moviment persistent i pes motor. La modificació suposà, a més, afegir un lent vertical més a les tres que ja tenia. S'aprofità també per reemplaçar el llum per un altre del mateix fabricant que l'anterior, però de major potència, capaç per cobertors de bitàcoles de 55 mm de diàmetre, el qual proporcionà un abast teòric de 31 milles pels espurneigs i 22 per la llum fixa.

A partir de 1951, l'enginyer Fernando Berenguer realitzà una sèrie de projectes per a electrificar-lo i modernitzar-lo. La seva execució suposà la substitució de la llanterna existent per una altra aeromarítima de 2,25 metres de diàmetre de la casa Racional, nou basament amb flotador de mercuri i màquina de rotació del mateix fabricant, òptica catadiòptrica aeromarítima de 250 mm composta per quatre pannells i un sector de foscor de la casa francesa Barbier Bernard i Turenne i un canviador del mateix fabricant proveït de dos llums elèctrics de 1000 W de potència.

Com emergència, per a casos de fallida de corrent, s'instal·là un grup electrogen Farman Dieses. A partir del 19 d'agost de 1953 i mentre duraren els treballs, el lloc quedà senyalitzat mitjançant una llanterna provisional amb un aparell universal i instal·lació lluminosa sistema Dalen per a cremador i cobertor de bitàcola de 25 litres que s'alimentava de gas acetilè. Finalitzats aquests treballs, el 8 de novembre de 1954, començà l'anadura del nou equip i en ell passà a donar la característica de grup de quatre espurneigs blancs repetits cada 20 segons i 32 milles d'abast en temps ordinari (23 nominals). L'energia elèctrica necessària per alimentar-lo es transportava mitjançant una línia aèria procedent del poble de Salou. Un transformador situat a 15 metres de l'edifici del far reduïa la tensió fins als 125 V necessaris.

El 1969 es reforça la seguretat amb un altre grup electrogen Ruston de 5 KVA i el 28 d'octubre de 1974 entra en servei un radiofar. Previst, inicialment, per a situar-lo en el projectat far de Buda, els incidents ocorreguts amb aquest ho desaconsellen. De 200 W de potència, és de la casa Marconi, tipus LB-100, dóna l'indicatiu UD en codi Morse i transmet en una freqüència de 298,8 kc/s. A més de les reserves energètiques pròpies del far, té un joc de bateries amb el seu corresponent carregador per alimentar-lo. Les últimes novetats introduïdes foren la substitució, el 1984, dels grups electrògens per altres VMS de 5 KVA cadascun, la modernització dels quadres de distribució i control i la col·locació d'una balisa d'emergència que dóna la característica que el far, destinada a funcionar automàticament en cas d'avaria del llum principal. Se situà en l'espai frontal del primer balconet, és del sistema de llums de feix segellat del fabricant La Maquinista Valenciana, té un abast de 18 milles i s'alimenta mitjançant bateries. Entrà en servei el 12 de febrer de 1986.

El setembre de 1988 començà a funcionar en els fars de Tarragona un sistema de televigilància a distància i fou la primera experiència d'aquest tipus que es realitzava a Espanya. Es contractà a la casa Hispano Ràdio Marítima per 22.000.000 de pessetes i consistia en un ordinador que transmetia per ràdio la informació de l'estat de les instal·lacions del far (tensió de bateries, arrancada de grups, avaries, etc.) a un centre de control situat en el far de Sant Carles de la Ràpita, on quedaven enregistrades totes les incidències. Com resultat d'un concurs general realitzat per Puertos del Estado, actualment s'està implantant un nou sistema més modern, que formarà part d'una xarxa comuna per a tota Espanya.

D'acord amb el que disposa l'esmentat concurs, el 23 de novembre de 1995, es redactà un plec de característiques que sota el títol Suministro del equipamiento necesario para la instalación del sistema de supervisión remota para las Señales Marítimas dependientes de la Autoritat Portuària de Tarragona es complementà en un altre d'instal·lació dels esmentats equips subscrit el 22 del mateix mes. Ambdós foren adjudicats a l'empresa Page Ibérica, SA, en quantitats de 21.341.108 pessetes i 8.475.268 pessetes respectivament i actualment estan en curs d'execució (20 d'octubre de 1996). Servirà per vigilar el funcionament, controlar i comandar tots els fars de la província des d'un centre de control que està situat a la 4a planta de l'edifici de Port Control, situat en el moll de Catalunya del Port de Tarragona. Paral·lelament, la Societat Estatal de Salvament Marítim està també col·locant, dins dels terrenys del far, una antena de radar des de la que s'exercitarà la vigilància de tota la navegació en un radi de 30 milles. Va situada sobre una torre de 27 metres d'altura, que també serveix de suport a una antena goniomètrica, dues antenes de VHF i una estació meteorològica.

Els equips transmissors i receptors corresponents s'allotgen en dues casetes construïdes al peu de la torre, una de les quals conté un generador automàtic per casos de fallida de la xarxa elèctrica. Les dades rebudes es transmeten per línia telefònica fins el mateix edifici de Port Control, on s'ubica a la 4a planta la sala de control de l'esmentada Societat Estatal. Per compensar la disminució en l'abast produït per l'augment del fons lluminós de tota la costa, l'1 de juliol de 1994 es reemplaçà el llum d'incandescència de 1000 W que posseïa per un altre de descàrrega de 400 W, amb un rendiment lluminós superior. Encara que no suposà un augment en l'abast real, la modificació permeté distingir d'una forma més efectiva entre les llums del litoral.

L'edifici és el primitiu amb molt poques alteracions. Una descripció de l'època de la seva construcció ens dóna les dades següents:
"La torre està situada a 20 metres de la vora del mar, sobre un massís de roca tallada verticalment fins al mateix mar. Sobre un basament o cos d'habitacions rectangulars de 18,6 metres per 17,8 metres i 5 metres d'altura s'eleva la torre cilíndrica de 5 metres de diàmetre i 2,5 metres d'altura, sobre el qual reposa un altre cilindre de 3,4 metres de diàmetre i 2,3 metres d'altura. El cos inferior de l'habitació està revocat d'un color groguenc pàl·lid i els cilindres superiors de pedra treballada, conservant el color d'ella, alguna cosa grisa blavosa. La cúpula està pintada de blanc exteriorment i de verd en l'interior".

DETALLS DEL LLIBRE GUIA DEL TORRERO

Teniu accés a aquesta publicació digital a l'espai Lectures, situat a la part inferior d'aquesta mateixa pàgina.

Aparell de tercer ordre, gran model, llum fixa variada per espurneigs de 4' en 4', emplaçat en el cap del seu nom.

Altura del seu pla focal sobre el mar, 42,55 metres; sobre el terreny, 9,73.

Abast de la seva llum, 15 milles.

Servit per dos torrers, amb 0 ,75 pessetes d'indemnització.

L'edifici és quadrangular i està construït sobre un penya-segat de molta elevació. En el seu centre s'alça la torre, el primer cos de la qual és de maçoneria, forma poligonal, i en el segon es converteix en cilíndric i la seva fàbrica és de carreus blancs. La torre està aïllada de les habitacions per un pas tancat.
L'edificació fa 316 metres quadrats, comprenent en aquesta superfície un pati descobert que té davant de la façana principal, orientada al SE i cap el punt del qual es troba limitat per una barana de ferro amb la porta corresponent, i en virtut d'aquell queda dividit l'edifici pel seu davant en dos cossos laterals, els quals en l'interior i simètricament estan dividits d'aquesta manera: Cuina-menjador amb 15,54 metres de superfície, la qual es comunica amb una sala proveïda de cambra, les dimensions de les quals són, respectivament, 14,07 i 6,62 metres quadrats. El passadís que arrenca de la porta d'entrada a les habitacions, condueix a una altra sala amb la seva cambra, les superfícies de les quals són 17,89 i 8,6 metres quadrats, amb finestres que donen al pati i façana principal de l'establiment.
El cos de la dreta l'ocupa per complert el torrer primer, i el de l'esquerra, el tercer, en el que es refereix a la cuina-menjador, sala i cambra primerament descrites, doncs la sala i la cambra que donen a la façana, corresponen al servei del senyor enginyer. La part central de la cara posterior de l'edifici, està ocupada pel magatzem que té una superfície de 17,38 metres quadrats, el qual es comunica amb una altra habitació destinada a magatzem o dipòsit de parafina i la superfície de la qual és de 10,84 metres.

En cadascun dels angles situats a dreta i esquerra de l'entrada del magatzem, està una comuna per a cada torrer.

A l'exterior de l'establiment i en direcció SO, hi ha dues grans cisternes on es recullen les aigües pluvials del terrat i rentador de dos pedres, situat juntament a un dels esmentats dipòsits.

La població més propera és: Salou. Poble situat a 5 quilòmetres del Far, amb un camí dolent, i 13 de Tarragona per la línia de València. Salou és un barri de Vila-seca, de la que dista 4 quilòmetres, i és on generalment acudeixen els torrers a proveir-se de combustibles, els quals es troben amb molta escassesa i a preus fabulosos.

L'esmentat barri té una estació del ferrocarril d'Almansa, València i Tarragona, i una altra de l'econòmic de Reus a Salou, una estafeta de correus i batlle pedani.

Posseeix una escola de nens.

El seu terme jurisdiccional és el de: Vila-seca. Vila amb ajuntament de 3.291 habitants, pertanyent al Jutjat de 1a Instància de Tarragona, i distant 9 quilòmetres de la capital.

Té estafeta de correus, estació de ferrocarril de Tarragona a Reus i telègraf.

Posseeix dues escoles públiques de nens i una altra de nenes.

Hi ha en la població dos professors metges i dues farmàcies, però l'assistència al Far, quan volen prestar-la, resulta caríssima. Generalment són 25 pessetes la visita i pagat el cost del viatge. El mercat és escàs i car, si bé no falten als articles més indispensables per a la vida.

L'ocupació del veïnat és l'agricultura, recol·lectant-se vi, oli, avellanes, garrofes i bones pomes d'hivern.

El Far manca de farmaciola i servei de proveïment.

La naturalesa del terreny que el circumda és variable i penosa per al trànsit, està composta en general de roques estratificades calcàries de diverses classes; grans i bellugadissos sorrals, que la major part de l'any fa impossible l'accés de carruatges, i coberta en part per pins silvestres. El viatge des de Tarragona a Vila-seca es fa per la línia de Tarragona a Reus i costa: primera classe 1,05 ptes., segona classe 0,80 ptes., tercera classe 0,60 ptes. Si es porta embalum d'equipatge es fa el trajecte per aquesta línia, per ser més fàcil trobar a Vila-seca muls o carros que el transportin al Far; si no es porta càrrega, és preferible fer-la per la línia de València a Salou, doncs encara que el camí és dolentíssim, resulta més curt el trajecte a l'establiment.
El clima en el Far és molt sa, en la població és molt propens a intermitències”. Actualment està rodejat d'un entorn plenament urbanitzat amb edificacions de molta altura. Els seus terrenys abasten una superfície de 10.000 m2, amb zona de pins, jardí i vegetació silvestre i un mirador penjat del penya-segat. A excepció de la cara del mar, la resta dels terrenys adjacents estan tancats amb un mur de pedra.

Veient la zona sembla mentida imaginar que fins l'any 1934 no tingué un camí de servei per connectar-lo amb el món exterior. Per les dificultats de comunicació es construí un moll que encara subsisteix, en una petita cala al peu del Far. Per aquest moll es descarregava el combustible i altres efectes procedents del Port de Tarragona.

El 1956 encara estava classificada com aïllada i els torrers rebien una indemnització equivalent al 10 per cent de les quantitats percebudes com sou en l'any 1951. En aquest mateix any encara continuava comptant amb el proveïdor oficial que tenia contractats dos viatges per setmana des de Vila-seca "utilitzant vehicle de tracció de sang". En aquesta època encara abundava la pesca i la caça menor en els seus voltants, fins el punt que els torrers es dedicaven a la caça del conill i perdius des de les finestres del Far. Avui dia està perfectament comunicat per una carretera de 900 metres que enllaça amb la general de la Pineda a Salou per la costa, de les quals dista respectivament 2,5 quilòmetres i 4 quilòmetres. A Tarragona hi ha 11 quilòmetres, dels quals bona part són per autovia.

 

Galeria d'imatges antigues Far de Cap Salou

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors