El Port de Tarragona comença la restauració dels derelictes de dues embarcacions de fusta històriques

El Port de Tarragona comença la restauració dels derelictes de dues embarcacions de fusta històriques
27 febrer
2024

L’objectiu d’aquesta restauració és exposar les embarcacions en unes plataformes del Museu del Port a partir del darrer trimestre de 2024

Els derelictes dels vaixells de fusta foren localitzats l’any 2012 durant els treballs de supressió del pas a nivell de la Plaça dels Carros de Tarragona

El Port de Tarragona ha començat la restauració dels derelictes de dues embarcacions de fusta dels segles XVII-XVIII dedicades a l’activitat portuària. Les restes de les embarcacions van ser trobades l’any 2012 durant els treballs de supressió del pas de tren de la Plaça dels Carros de la ciutat. Les dues embarcacions, denominades ‘1’ i ‘500’ foren traslladades al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, a Girona, per iniciar els tractaments de conservació. Aquests vaixells es traslladaran a Tarragona per a la seva definitiva restauració i muntatge, ja que durant les obres de remodelació del nou Museu del Port i del nou projecte museístic finalitzat el 2021, sempre el Port va tenir en compte la trobada de les dues embarcacions. Aquestes s’ubicaran de forma definitiva a la part central del recorregut del Museu, en una plataforma a dos nivells per ser vistes totalment pel públic assistent al Museu. El Port de Tarragona preveu que durant el darrer trimestre de 2024 les embarcacions puguin exhibir-se definitivament al Museu del Port Tarragona.

El Port de Tarragona comença la restauració de dues embarcacions localitzades l’any 2012 durant els treballs de supressió del pas a nivell de la línia a València-Tarragona. Els derelictes dels vaixells van ser trobats a la Plaça dels Caros de Tarragona i van ser traslladats al Centre d’Arqueologia subaquàtica de Catalunya per a iniciar els tractaments de conservació.

L’adjudicació del projecte ha estat per a l’empresa Rehatec Obres i Restauracions S.A.U., un negoci creat l’any 2001 especialitzat en diferents perfils de rehabilitacions. Les tasques han estat adjudicades amb un pressupost de 100.988 € (sense IVA) i amb un termini previst de 8 mesos.

La incorporació d'aquests derelictes suposa incorporar patrimoni arqueològic al Museu del Port, fet que permet parlar de l'arqueologia subaquàtica, de gran importància per a la recuperació d'objectes que expliquen la nostra història marítima. La restauració dels elements que es van trobar amb les embarcacions ha permès conservar-los amb molt bones condicions.

Cal recordar que aviat farà un any que el Museu del Port va entrar a formar part del registre de Museus de la Generalitat, per la qual cosa encara pren més importància la incorporació d'aquesta tipologia de patrimoni.

Un espai reservat al Museu

Des que es van trobar aquestes embarcacions el Port de Tarragona ha treballat per tal de donar-les un espai al nou Museu del Port. Un Museu ideat amb un nou projecte museístic que va ser finalitzat durant 2021. Durant aquest procés de renovació total del Museu, el Port sempre va tenir en compte la trobada de les dues embarcacions que s’ubicaran de forma definitiva a la part central del recorregut del Museu.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors