Port Tarragona finalitza les obres del desviament del canal de drenatge de la ZAL

Port Tarragona finalitza les obres del desviament del canal de drenatge de la ZAL
25 Jul
2023

Es tracta d’una obra prèvia necessària per poder recuperar la Xarxa Natura 2000

Es desviaran les aigües pluvials de les carreteres A-7, C-31b i TV-3146

Aquesta obra s’ha dut a terme dins del termini marcat de 8 mesos amb un cost d’adjudicació de 937.830€ (IVA exclòs)

El Port Tarragona ha donat per concloses les obres de desviament del canal de drenatge de les aigües pluvials de les carreteres A-7, C-31b i TV-3146 situat en l’espai portuari destinat a acollir la Zona d’Activitat Logístiques (ZAL). El projecte s’ha executat en un termini de 8 mesos tal i com estava previst i amb un cost de 937.829,94€ (IVA exclòs) per l’UTE (Unió temporal d’empreses) Romà-J Morell. El desviament ha estat necessari per evitar el seu pas per la zona protegida dels Prats d’Albinyana inclosa en la Xarxa Natura 2000.

Moviment de terres

Les primeres tasques es van començar al mes d’octubre i van ser principalment d’esbrossada de la zona. Durant els mesos següents es va dur a terme el gruix de les actuacions que han estat majoritàriament els moviments de terres per la creació del nou canal.

D’aquesta manera el projecte ha estat enfocat principalment a la construcció del desviament del canal, executant un nou canal de terres, amb una secció de 6 metres d'amplada a la base i 2 metres d'alçada, per un nou traçat que rodeja la futura zona natural. La longitud del canal és d'aproximadament 1.750 metres.

Un desviament necessari

El canal transcorria pel mig dels terrenys que es restauraran mitjançant el projecte de restauració i ordenació dels Prats d'Albinyana, integrats dins de la Xarxa Natura 2000, per la qual cosa s’havien de desviar per evitar que passés pel mig d'aquesta zona natural.

Aquest projecte dona compliment a la Declaració Ambiental Estratègica (DAE) del Pla Especial d'ordenació de la zona d'activitats logístiques (ZAL) del Port de Tarragona, aprovat definitivament per la Comissió d'Urbanisme de Tarragona el 4 de desembre de 2019.

Xarxa Natura 2000

El desviament del canal és una operació imprescindible per poder restaurar les 37 hectàrees d’espai natural protegit inclòs  dins de la Xarxa Natura 2000 situada al costat de la ZAL i del l’emplaçament del futur contradic de Ponent.

El projecte de restauració preveu crear una llacuna de grans dimensions amb una illa central. L’existència de la llacuna permetrà reintroduir a l’espai espècies diverses com la tortuga de rierol, la tortuga d’estany o el fartet, un petit peix d’aigua dolça que viu a les zones humides del litoral. Dins de la llacuna, es formarà una illa de gairebé 27.000 metres quadrats que permetrà que aus -com la gavina corsa- puguin nidificar-hi, ja que reunirà les condicions òptimes per a atreure la seva presència. Al voltant de la gran llacuna es crearà un bosc de ribera gràcies als més de 13.000 arbres que s’hi plantaran i que inclouran espècies com els àlbers, salzes, oms o pins. Aquest bosc, a la vegada, afavorirà la presència d’altres aus i mamífers que actualment ja són presents en aquesta zona, millorant el seu hàbitat. Així mateix, es plantaran més de 45.000 plantes i arbusts petits, com joncs i herbassars graminoides característics d’aquesta mena d’ecosistemes.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona