L'entorn del Port

 EL SERRALLO, UNA JOIA DEL LITORAL MEDITERRANI

 

El Port de Tarragona celebra la distinció del Serrallo com a “Vila Marinera” per part de Turisme de Catalunya - Juliol 2020

El President del Port celebra que els equipaments culturals del barri hagin ajudat en la decisió de l’Agència de Turisme de Catalunya

El comitè d’experts va visitar el barri el passat 19 de juny de la mà de directora de Port Ciutat, Montse Adan, i de la directora del Museu del Port, Mercè Toldrà

El Port de Tarragona ha rebut amb satisfacció la notícia que l’atorgament per part de l’Agència Catalanade Turisme (ACT) de la distinció de Barris i Viles Marineres al barri del Serrallo de Tarragona. El President del Port de Tarragona , Josep Maria Cruset, ha qualificat d’excel·lent la notícia i celebra que els equipaments culturals promoguts per l’Autoritat Portuària de Tarragona hagin ajudat a assolir aquesta certificació de l’ACT i del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Barris i Viles Marineres és una de les marques de promoció turística impulsada per l'Agència de Turisme de Catalunya per promoure el turisme com a eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur per a les ciutats, pobles i viles, per treballar per a la desestacionalització de l’activitat turísticai per protegir la conciliació i l’equilibri entre els residents i els visitants/turistes.

El comitè d’experts responsable d’avaluari validar les sol·licituds d’accés a la marca va visitar el barri del Serrallo el proppassat dia 19 de juny de la mà de la directora de Port Ciutat, Montse Adan, i de la directora del Museu del Port, Mercè Toldrà. Durant la visita els tècnics de Turisme de Catalunya van poder visitar l’espai didàctic de l’Observatori Blau i conèixer el projecte de rehabilitació del Museu del Port i el nou projecte museogràfic que el convertirà en tot un referent dins del sector. El comitè d’experts va conèixer així l’aposta cultural, de projecció i recuperació del patrimoni que s’està fent des del Museu i des del Port de Tarragona.

Atractiu turístic amb caràcter propi

En aquest sentit, el president del Port celebra que en la decisió dels experts hagi influït positivament l’existència, la tasca i les activitats d’equipaments com l’Observatori Blau, el Museu del Port, el Teatret del Serralloi el tinglados i refugis del Moll de Costa”. Cruset afirma que aquest conjunt d’equipaments és una contribució del Port cap el barri, la ciutat i el territori que, juntament ambels veïns, els pescadors, les entitats socials i culturals del barri,i els restaurador ha convertit aquesta zona en un atractiu turístic amb caràcter propi”.

Precisament, en la nota de premsa feta pública avui, l’ACT destaca que “el Serrallo, l’actual barri dels pescadors tarragonins, n’és un exemple viu, ple d’activitats que mostren com n’és de viu el lligam entre l’home i la mar”. I explica que “la seva oferta cultural és tan extensa com la seva tradició pesquera, ben representada, entre d’altres, pel Museu del Port, on es proposa un recorregut per la història del port i les seves embarcacions, des que els romans hi van desembarcar fins a l’actualitat, a partir de visites guiades i propostes educatives de lleure familiar”.

L’ACT també destaca com “l’Observatori Blau, la Confraria de Pescadors, el Port i els mateixos veïns, entre d’altres, també s’encarreguen de mantenir vius la història, els costums, les festivitats i les tradicions d’un dels barris mariners per excel·lència”.

Finalment, el president del Port considera que “per al Port de Tarragona es una excel·lent notícia que el Serrallo rebi aquesta distinció ja que per a nosaltres és un espai molt estimat al qual hi hem destinat molts recursos per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes, per millorar l’espai urbà i per dotar-lo d’equipaments i activitats lúdics i culturals que ajudin a difondre la seva història i tradicions, entre d’altres”.

 

 

 

Tradició gastronòmica vora el mar

El Serrallo, el barri mariner de Tarragona, és un espai de referència gràcies a la seva variada oferta gastronòmica i la seva ubicació privilegiada a prop al mar. El comerç del Serrallo ha ocasionat una gran tradició gastronòmica. Els seus restaurants i comerços, molts d'ells amb una trajectòria gairebé centenària, ara són en mans de fills i néts de pescadors, i conserven l'essència marinera d'un espai amb una història eternament lligada al mar. 

Els orígens d'un espai emblemàtic

Fa centenars d’anys que els pescadors de Serrallo miren al mar, a l’ombra protectora de la mil·lenària ciutat romana, sempre preocupats pel temps, l’estat del mar o les seves embarcacions, antigament varades a la sorra de la platja, i més tard protegides per la seguretat que les hi dóna l’abric del moll.

A finals del segle XVIII, quan la Junta d’Obres del Port va projectar la construcció del barri de la Marina a la part baixa de la ciutat, els pescadors que vivien a les barraques de fusta, o “botigues de mar”, prop de la platja on hi tenien les seves barques de pesca. Va ser llavors quan es van traslladar al costat del llatzaret i les antigues restes del fortí del Francolí. Va ser durant el segle XIX, que aquesta zona va començar a rebre el popular nom de 'Serrallo'; topònim del qual es creu que sorgeix degut als serrals, les roques properes a la costa anomenades així pels pescadors d’aquella època. Avui en dia, la paraula Serrallo és una marca que fa referència a un dels barris amb més regust mediterrani de Catalunya. El Serrallo és un espai emblemàtic de la ciutat de Tarragona, una petita joia del litoral mediterrani.

El Port i el Serrallo

Al llarg de la seva història, el Port de Tarragona ha estat molt vinculat al Serrallo, amb el qual manté uns llaços molt estrets. La zona serrallenca ha sofert una evolució lògica amb el pas dels anys, a resguard de les instal·lacions portuàries amb les quals ha conviscut amb harmonia. Les entitats encarregades de gestionar el port, primer la Junta d’Obres del Port de Tarragona, i ara l’Autoritat Portuària de Tarragona, l’han tingut sempre present. Les darreres actuacions han contribuït a conformar l’esplèndida realitat que és avui el Barri del Serrallo, on atraca i opera la flota pesquera més important de Catalunya, i on habita un important nucli de ciutadans de Tarragona amb caràcter i essència marinera.

 

 

 ELS VEÏNS DEL PORT 

L'entorn més proper del Port de Tarragona, gaudeix d'un teixit associatiu i veïnal molt involucrat en la dinamització de la nostra ciutat. Podeu consultar les diverses fonts d'informació que tot seguit us exposem, per informar-vos i participar del gruix d'activitats organitzades al llarg de tot l'any i especialment en les festes majors de cada barri.

BARRI DEL SERRALLO

EL SERRALLO 

 

El barri mariner té tot un seguit d'associacions, de les quals moltes d'elles participen activament en actes de caràcter festiu, cultural i religiós a la ciutat de Tarragona i altres indrets. A més, el Serrallo és on s'ubica la Confraria de Pescadors de Tarragona, eix entorn al qual gira la vida pesquera del barri.

Pel que fa a les festes pròpies del barri, cal dir que en tenen dues: el 29 de juny Sant Pere (patró del barri mariner) i el 16 de juliol la Verge del Carme (patrona del Serrallo).

 Contacte 

AV del Serrallo

Moll Pesquer s/n Espai Entitats el Serrallo - 43004, Tarragona

  977 232 404  |  646 858 950

  
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 

 

 

 Canals socials 

 

BARRI DEL PORT

BARRI DEL PORT

 

El barri del Port ha potenciat, sobretot en els darrers anys, l'activitat realitzada per les associacions i entitats culturals que hi conviuen. A més, en aquest barri s'hi ubiquen diversos punts d'interès turístic com el Teatre Romà de Tarragona, actualment en fase de restauració, o la distintiva Fàbrica de Chartreuse de Tarragona. 

L'Associació de Veïns del Port treballa per atendre les necessitats del veïnat, així com mantenir actiu el barri al llarg de l'any amb activitats i propostes com les de Nadal, Carnaval, Setmana Santa o la Castanyada. De cara a l'estiu, a finals de juliol, s'hi celebren les Festes del Barri del Port durant diversos dies i per a totes les edats. L'entitat impulsa també els Gegants del Port i La Cucafera, destacades peces festives a la ciutat.

 

BARRI VERGE DEL CARME

 

 BARRI VERGE DEL CARME

 

El barri del Carme comprèn la zona de Jaume I i Vidal i Barraquer. Aquest barri, que poc a poc va sumant actors al seu teixit associatiu, celebra la seva festa major per la Verge de la Carme.

Aquestes festes, celebrades en honor a la Mare de Déu del Carme, es celebren el cap de setmana anterior al 16 de juliol, i inclouen diverses activitats lúdiques, gastronòmiques i tradicionals.

 Contacte 

 AV Verge del Carme

 C/ Francesc Bastos, 3 Baixos - 43005

  977 229 748

  
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 Canals socials 

 

 

 

 

BARRI RESIDENCIAL PALAU - TORRES JORDI

 BARRI RESIDENCIAL PALAU -TORRES JORDI  

 

Aquest barri, a la vora del Francolí, va sumant activitats i iniciatives any rere any. El seu dinamisme arriba al punt àlgid durant les festes de barri.

Les festes de Residencial Palau-Torres Jordi, es celebren anualment a principis de setembre amb activitats per a tots els gustos i edats. I cada any generen una major participació dels veïns del barri, però també de veïns i entitats d'arreu de la ciutat de Tarragona.

 Contacte 

 

AV Residencial Palau - Torres Jordi

C/ Xavier Montsalvatge, 7, Esc. B, Baixos - 43005

 772661848


Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 Canals socials 

 

 

 

 

 

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors