Atrás

1911. Sobreviure a la tempesta

1911. Sobreviure a la tempesta. Arxiu del Port de Tarragona (C/Anselm Clavé, 2). Del 4 de juny al 22 d'agost de 2014

 

Aquesta exposició itinerant produïda per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils pretenia acostar un fet històric ocorregut l’any 1911, entre el 31 de gener i el 3 de febrer, en què un fort temporal assolà les costes catalanes i valencianes des del Maresme fins a València.

Conegut com el Temporal de La Candelera hi van perdre la vida gairebé un centenar de persones. El 2011 en diverses localitats costaneres es van organitzar un seguit d’actes per commemorar aquest fet tràgic. Un d’aquests actes va ser l’exposició 1911. Sobreviure a la tempesta.

A Tarragona, a més, es van poder veure exposats en una vitrina documents originals de l’Arxiu del Port, relacionats directa o indirectament amb el temporal de 1911, com per exemple els fulls d’assentament d’algunes de les embarcacions afectades pel temporal, la Dos de Mayo, de Cambrils o el de la barca Rosalia de Torredembarra que va estar a punt de naufragar però va ser auxiliada pels mariners d’una altra barca al port de Tarragona. Del temporal de 1911 s’exposaren dos documents directament relacionats: el llibre d’actes de la Comissió Executiva de la Junta d’Obres del Port de Tarragona amb l’acta del dia 14 de febrer de 1911 on la Liga Marítima de Tarragona demanava a la Junta d’Obres del Port adquirir un remolcador per al servei de salvament i on es notificava que aquesta havia participat en la subscripció per a socórrer a les famílies dels nàufrags. L’últim document era una invitació del president de l’Orfeó Tarragoní, Josep Ventosa Marquès, al president de la Junta d’Obres del Port de Tarragona convidant-lo a un concert al Teatre Principal en benefici de les famílies dels pescadors de les víctimes del temporal del 31 de gener.

 

Accediu al blog de l'exposició

Accediu al reportatge de l'exposició a TAC 12 ( a partir del minut 8)

 

 

Galeria fotogràfica de l'exposició