Atrás

Els presos i El Port de Tarragona (1792-1884)

Els presos i el port de Tarragona (1792-1884). Tinglado 4 del Moll de Costa. Del 15 de maig al 27 de juliol de 2014

 

Un recorregut al llarg de 92 anys d'una història per a moltes persones desconeguda, que protagonitzaren un grup de presidiaris vinguts de diferents indrets de la Península com Cartagena o Maó per a treballar en les obres del Port Modern l’any 1790 seguint el projecte d’Apodaca.

Aquesta exposició és una continuïtat de l’obra que va guanyar l’any 2011 el IV Premi d’Investigació Port de Tarragona de Montserrat Gisbert Bel amb el títol: Els presos i el Port de Tarragona. Historia de 92 anys de treballs forçats. Obra que posteriorment va ser publicada pel Servei de Publicacions del Port de Tarragona dins la “Col·lecció Saturnino Bellido”.

El discurs de l'exposició es distribuí en set àmbits temàtics que tractaven qüestions tan vitals com la vigilància, l’allotjament (Castell del Patriarca, Penal del Miracle, Penal de la Pedrera i església de Sant Francesc), l’alimentació i el vestuari, l’assistència sanitària i els treballs (port, pedrera i tallers). Tot a través de plànols, documents i imatges presentats en format digital i també originals exposats en vitrines, principalment procedents de l’Arxiu del Port de Tarragona, però també de l’Arxiu de la Ciutat de Tarragona, la Biblioteca Hemeroteca Municipal, l’Hemeroteca de Tarragona, l’Arxiu Històric de Tarragona o l'Instituto del Patrimonio Cultural de España. L’exposició es complementà amb un audiovisual, una proposta d'itinerari per la ciutat amb 15 llocs d’interès, un blog i una pàgina de Facebook.

 

Textos exposició

Descarrega

 

 

 

 

Galeria fotogràfica de l'exposició