El Port de Tarragona fa un primer recompte de gairebé 700 nius de gavina corsa al recinte portuari

El Port de Tarragona fa un primer recompte de gairebé 700 nius de gavina corsa al recinte portuari
21 Maig
2024

El primer recompte de 2024 ja suma 696 nius mentre l’any 2023 es van comptabilitzar 651 nius en les zones de nidificació

Responsables del departament de Medi Ambient del Port i professionals de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya es mostren molt satisfets amb els primers resultats

Els responsables del projecte continuaran el seguiment de la colònia de Gavines corses fins al juliol quan es farà el recompte final de 2024 amb l’anellament dels polls nascuts aquesta temporada.

El Port de Tarragona ha dut a terme el seu primer recompte de gavines corses d'enguany, revelant la presència de 694 nous nius a la zona del Far de la Banya i 2 a l’embarcador dels pràctics, el que fa un total en un primer recompte de 696 nous nius. Aquests nous nius ja representen un 6,91% d’augment vers el total de 2023. Aquest recompte és una fita important per a la conservació i el seguiment de les poblacions d'aquesta espècie.

Els gairebé 700 nous nius de gavina corsa, recomptats el passat 10 de maig, mostren un increment significatiu de la colònia de Gavines corses al Port. L'any 2023, el recompte de nius de gavina corsa va ser de 651 nius. Amb un primer augment de 49 nius respecte del recompte final de 2023, representa un increment de 6.91%. El recompte l’han dut a terme els professionals del departament de Medi ambient del Port Tarragona i de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, professionals que mostren la seva satisfacció en constatar un primer augment significatiu. Aquest creixement és un signe positiu de les mesures de protecció i gestió de l’espècie que s'han implementat. Els i les responsables de la gestió mediambiental del Port de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya verificaran diàriament l’estat de la colònia de gavines per poder detectar el naixement dels primers polls i establir una data d’anellament. Aquestes inspeccions són essencials per monitorar de prop la situació dels nius i assegurar-se que les condicions són òptimes per a la cria de les gavines corses. Durant aquestes inspeccions, es recullen dades importants que permeten ajustar les estratègies de conservació i garantir la protecció efectiva de l'espècie.

El Port de Tarragona col·labora amb diverses entitats de conservació per garantir la protecció de la gavina corsa, una espècie considerada vulnerable. Els esforços conjunts han permès la creació d'un entorn favorable per a la nidificació i la cria d'aquesta espècie.

El recompte anual de gavines corses és una part fonamental de l'estratègia de conservació del Port de Tarragona, permetent monitorar la salut de la població i ajustar les mesures de gestió segons sigui necessari.

La gavina corsa al Port

Any rere any, el Port de Tarragona dedica recursos econòmics i humans per fer seguiment i protegir les zones de nidificació des que apareixen els primers adults (mitjans de febrer) fins que marxen els últims polls (es preveu a mitjan juliol).

Les primeres dades que es tenen al Port són de l’any 2013 amb un total de 18 nius i 16 polls anellats. Des de llavors la presència d’aquestes aus ha estat augmentant considerablement fins a arribar, durant l’any 2019, als 1.043 nius d’un total de 3.555 a tot Catalunya i 350 polls anellats.

L’any 2023 es van comptabilitzar 651 nous nius de gavina corsa al Port de Tarragona, i es preveu un augment significatiu durant aquest any 2024

Port Sostenible

El Port de Tarragona és un dels principals ports del Mediterrani, amb una llarga història de compromís amb la sostenibilitat i la conservació del medi ambient. Les seves iniciatives en favor de la biodiversitat inclouen projectes de protecció d'espècies vulnerables i la conservació d'hàbitats naturals.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona