Presentació del llibre guanyador del IX Premi d’Investigació Port Tarragona

Presentació del llibre guanyador del IX Premi d’Investigació Port Tarragona
27 Nov
2023

El dijous 30 de novembre, a les 19 hores, es presenta Dos segles de fars i faroners del litoral tarragoní de David Moré Aguirre a l’Arxiu del Port de Tarragona

La sala d’actes de la seu administrativa del Port de Tarragona acollirà l’acte de presentació del llibre Dos segles de fars i faroners del litoral tarragoní, aquest dijous 30 de novembre de 2023. a les 19 hores, un projecte que va guanyar del IX Premi d’Investigació Port Tarragona. Hi assistirà el president del Port de Tarragona, Saül Garreta; el periodista Marc Soler, i l’autor de l’obra, David Moré Aguirre.

L’autor de llibre, David Moré, fou el guanyador de la novena edició del Premi d’Investigació Port Tarragona que li fou atorgat el 25 de febrer de 2022, d’entre els vuit projectes que es presentaren en aquella ocasió. Un projecte que es va materialitzar en una mica més d’un any, període en què Moré ha dut a terme aquest exhaustiu treball sobre fars i faroners.

El Premi d’Investigació Port Tarragona es va crear l’any 2005 i ha dut a terme nou edicions, vuit treballs premiats (una convocatòria es va declarar deserta) i nou persones foren guardonades en aquest certamen que continua sent un dels millors dotats econòmicament, en l’àmbit de les humanitats, de la demarcació de Tarragona.

Dos segles de fars i faroners del litoral tarragoní ha estat editat per l’Autoritat Portuària de Tarragona i el seu Servei de Publicacions, dins la prestigiosa col·lecció “Saturnino Bellido” que abraça totes les obres editades del premi, així com altres monografies sobre la història marítima i portuària de la ciutat.

En aquest estudi, Moré rescata de l’oblit la petjada dels qui van fer dels fars la seva llar, és a dir, els faroners i les seves famílies. I alhora també fa referència als fars com a elements arquitectònics i tècnics, tot i que l’eix vertebrador d’aquesta publicació gira entorn de les persones que hi han treballat i viscut, sense oblidar la percepció social que han irradiat més enllà de la seva utilitat.

David Moré Aguirre és llicenciat en Història, màster en gestió cultural i màster en recerca històrica, i desenvolupa la tasca d’arxiver municipal a Tossa de Mar. Ha publicat una cinquantena d’articles i sis monografies d’història local, alhora que és membre de diversos centres d’estudis locals i comarcals, i col·laborador de diverses publicacions periòdiques. Però també hi ha una percepció més important, Moré és net, besnet i rebesnet de faroners, d’una nissaga amb catorze membres. En el transcurs de la recerca històrica sobre la vida als fars, iniciada fa més de vint anys, ha participat en diversos congressos, ha publicat articles i ha pronunciat diverses conferències, a banda d’organitzar les Trobades de Faroners, familiars i Amics dels Fars, que enguany al delta de l’Ebre han arribat a la seva XI edició.

El mateix autor avisa a la contraportada: “Prepareu-vos perquè, a vegades, el vent de la Història ens arribarà a posar la pell de gallina, i la salabror d’algunes experiències ens deixarà eixuts els llavis i ens glaçarà el cor; però, en altres ocasions, gaudirem descobrint el privilegi d’una vida en llibertat en comunió amb la natura, i alguns episodis ens permetran esbossar un somriure embriagador.”

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona