La Taula Institucional de Creuers fa balanç de 2023 i ja prepara la temporada 2024

La Taula Institucional de Creuers fa balanç de 2023 i ja prepara la temporada 2024
14 Des
2023

L'any 2023 tanca amb 57 escales i 115.209 passatgers amb operatives d’inici i final d’itinerari

Es preveu una temporada 2024 amb 58 escales i 122.000 passatgers

Tarragona serà port base de la naviliera MSC Cruceros durant la temporada 2024 amb 28 escales en divendres

Tarragona organitzarà el juny vinent la 64a trobada de l’Assemblea MedCruise

Aquest dijous, 14 de desembre els representants institucionals i empresarials que formen part de la Taula Institucional de Creuers s’han reunit al Parc Científic i Tecnològic d’Oci i Turisme de Catalunya situat a Vila-Seca. L’objectiu de la trobada ha estat analitzar els resultats de la temporada 2023, treballar en la temporada 2024 i seguir amb els preparatius de l’organització de la trobada internacional del sector MedCruise, prevista pel juny 2024 a Tarragona. La temporada 2023 s’ha tancat amb 57 escales i 115.209 passatgers, amb un impacte econòmic de 15.257.000 € a la ciutat durant 2023. Es preveu que la temporada 2024 sigui de 58 escales i 122.000 passatgers. La novetat de cara l’any vinent és la consolidació de Tarragona com a part de l’itinerari de MSC Creuers que aquest any 2023 arribava a la ciutat els diumenges i, durant l’any 2024, arribarà els divendres en un total de 28 escales entre el 19 d’abril i el 26 d’octubre. Una altra novetat és que el Port preveu que durant el mes de maig 2024 s’estreni la nova terminal de creuers de Global Ports Holding situada al Moll de Balears.

La reunió de la Taula Institucional de Creuers ha comptat amb la presència de Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona i tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Reus; Rubén Viñuales, alcalde de de Tarragona; Pere Segura, alcalde de Vila-seca; Lluïsa Clavé, regidora de Turisme Vila-seca; Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona; Alba Colet, responsable comercial de Global Ports Tarragona; Xavier Jornet, president de l’Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT); Mònica Conesa, responsable vendes DMC & In-Destination Port Aventura; Oscar Saladié, professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Xavier Guardià, representant de la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de Tarragona (FEHT); Anna Martínez, subdirectora general d’Ordenació i Inspecció Turístic; Cristina Pedret, responsable tècnica de l’Ajuntament de Reus; Genoveva Climent, directora comercial i desenvolupament de Negoci de l’ Autoritat Portuària de Tarragona (APT) i el president de l’APT, Saül Garreta.

L’ordre del dia de la reunió ha abordat les dades de tancament de la temporada 2023, la previsió de la temporada 2024, l’organització de la 64a Assemblea MedCruise al Juny del 2024 a Tarragona i l’actualització de l’estat de les obres de la nova terminal.

Balanç de temporada 2023

L’any 2023 es tanca amb un total de 57 escales, 115.209 passatgers, que suposa un increment de passatge del 79% envers les dades obtingudes l’any 2022. El mes d’octubre va ser el mes amb més volum de creueristes de l’any i de la història de creuers de Tarragona, superant les 24.000 persones.

Per altra banda, l’any 2023 MSC va incloure Tarragona en un itinerari fixe fent escala a Tarragona tots els diumenges des del maig fins a l’octubre. A més cal destacar que de les 57 escales ha hagut operativa d’embarcament i desembarcament de passatgers (inici/final de creuer) en 41 escales, 7 de les quals era inici i final del creuer per la totalitat del passatge, la resta era operativa parcial.

Per finalitzar, segons les dades presentades als representants de la Taula de Creuers l’impacte econòmic dels creuers a Tarragona durant 2023 ha estat de 15.257.000€.

Enquesta i valoracions

Com és habitual i, per tal de saber l’opinió dels passatgers, s’ha treballat en una enquesta i en l’anàlisi de les dades de la temporada. D’aquest estudi es desprèn que la nacionalitat del passatge és majoritàriament espanyola amb un 31%, italiana 26%, francesa 9%, nord-americana 8%, alemanya 5%, anglesa amb un 4% i un 17% amb altres nacionalitats.

Respecte al què fan els creueristes l’enquesta diu que un 81% opten per fer una vista al territori per lliure, un 7% fan excursions organitzades per la província de Tarragona, un 4% fan excursions guiades per la ciutat i un altre 4% decideixen visitar Barcelona. Entre les excursions més demanades pels creuers estan en un 51% visites pròpiament de la ciutat de Tarragona, un 20% Port Aventura, un 20% Poblet i voltants, i la resta es divideix en visites a les platges, cellers i Reus.

Els creueristes valoren la seva visita en un 8.9, mateixa valoració que durant 2022. Cal destacar que el 54% declara que Tarragona ha superat les seves expectatives, una dada superior amb relació al 41.5% de l’any 2022. Per a la Taula Institucional de Creuers “aquestes dades són un senyal de la bona feina feta fins al moment, superant valoracions d’anys anteriors i mostren una percepció positiva dels visitants sobre la demarcació de Tarragona”.

Previsions temporada 2024

Es preveu que la temporada 2024 sigui de 58 escales i 122.000 passatgers. La novetat de cara l’any vinent és la consolidació de Tarragona com a part de l’itinerari de MSC Creuers que aquest any 2023 arribava a la ciutat els diumenges. Durant l’any 2024, entre el 19 d’abril i el 26 d’octubre amb un total previst de 28 escales, el creuer MSC Fantasia, arribarà els divendres a Port Tarragona.

La Taula també ha treballat per la desestacionalització del sector creurístic i es preveu que la pròxima temporada s’allargui fins al mes de novembre.

Es consoliden les companyies navilieres que arriben a la ciutat i es preveu que seran 6 nous creuers els que arribaran a Tarragona per primer cop, és a dir, vaixells que mai han fet escala a Tarragona anteriorment.

Una altra novetat és que el Port preveu que el maig 2024 s’estrenarà i entrarà en funcionament la nova terminal de creuers de Global Ports Holding situada al Moll de Balears. Una terminal sostenible i de darrera generació.

Tarragona, seu de la 64a Assemblea MedCruise 2024

La 64a edició de l’Assemblea MedCruise es celebrarà a Tarragona de l’11 al 14 de juny del 2024 en el que serà un gran esdeveniment del sector de creuers i una gran oportunitat per al Port de Tarragona i el territori per posicionar-se com a destinació turística. Tots els membres que formen part de la Taula Institucional de Creuers treballen per poder presentar els seus atractius i estàndards de qualitat a tota la comunitat representada a l’Assemblea, amb l’objectiu de consolidar-se internacionalment, a l’hora que es generen sinergies amb altres ports de la Mediterrània. L’Assemblea MedCruise és l’esdeveniment de l’associació de ports de creuers a la Mediterrània que aglutina els diferents actors relacionats en l’activitat creuerística com les companyies de creuers, els agents portuaris, patronats de turismes i companyies vinculades a aquesta indústria.

Compromís de la Taula de Creuers

L’activitat de creuers a Tarragona és projecte amb personalitat i organització pròpia, diferenciada d’altres models de la Mediterrània, ja que es tracta d’un model desenvolupat de manera consensuada amb els representants institucionals, administratius i empresarials del Camp de Tarragona i de la Costa Daurada. La Taula Institucional de Creuers és l’espai de col·laboració en el que institucions, administracions, empreses i universitat cooperen per desenvolupar un model sostenible de creuers.

Un projecte de creuers que també es caracteritza per un esforç constant per diversificar les visites en tot el territori per evitar una concentració en una única destinació o ciutat i no generar els efectes de massificació que sí que pateixen altres destinacions. D’aquesta manera, des del moment en que es fa la comercialització del destí turístic, com des del moment en què s’ofereixen les sortides, els i les creueristes opten per múltiples destinacions que abasten tot el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre com pot ser la Conca de Barberà, el Priorat, Terres de l’Ebre o bé les pròpies ciutats de Tarragona, Reus o Vila-seca.

Etiquetat com
  • Creuers a Tarragona
  • Tarragona ciutat de creuers
  • Terminal de creuers
  • Creuers

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors