El Port de Tarragona s’adhereix a la nova Plataforma per resoldre el problema dels pèl·lets de plàstic a la ciutat

El Port de Tarragona s’adhereix a la nova Plataforma per  resoldre el problema dels pèl·lets de plàstic a la ciutat
27 Set
2023

El Port, com a part afectada, aposta per una solució que respecti el medi ambient i la sostenibilitat

Els objectius de la plataforma coincideixen amb les línies estratègiques #EcoPort2027 de Port Tarragona que aposten per la descarbonització i la protecció de l’entorn natural

La Plataforma, amb representació també de la Generalitat de Catalunya, es configura com un espai de col·laboració en el qual participen diferents actors, des d'institucions públiques fins a empreses privades

Aquest dimecres 27 de setembre la sala de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, ha estat testimoni de la signatura dels integrants de la nova Plataforma denominada ‘Plataforma zero pèrdues de pèl·lets de Tarragona’ per a resoldre el problema dels pèl·lets de plàstic a Tarragona. El Port de Tarragona s'ha convertit en una de les parts afectades per aquest problema, l'aparició de pèl·lets en les seves instal·lacions és un tema de preocupació per a la comunitat portuària i per als veïns i veïnes propers. Davant aquesta situació, l'administració portuària ha decidit assumir un rol actiu en la cerca de solucions i ha trobat en la nova plataforma, liderada per la Generalitat de Catalunya, una oportunitat per a abordar aquest desafiament de manera conjunta. Amb aquesta adhesió i en declaracions del president del Port Tarragona, Saül Garreta, ‘el Port reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i la defensa del medi ambient, disposat a treballar amb tothom en protegir la costa i promovent bones pràctiques’.

La convergència, tant de les empreses del territori, implicades en la cadena de valor dels plàstics (polímers granulats), com de les entitats i administracions vinculades a la qualitat mediambiental, en l’interès de millorar aquesta qualitat en tots els seus aspectes i donar resposta a una de les qüestions que han suscitat preocupació a diferents nivells, han portat als signants a la subscripció del document de creació de la ‘Plataforma zero pèl·lets de Tarragona’.

El Port de Tarragona, en la seva labor com a membre de la plataforma, aportarà la seva experiència i coneixement en projectes de descarbonització i de regeneració d’espais marins i costaners, com en gestió portuària, per contribuir a la cerca de solucions. Així mateix, es compromet a millorar les mesures de control i prevenció en les seves instal·lacions per evitar la dispersió de pèl·lets de plàstic en l’entorn natural.

Constituents

La Plataforma es troba constituïda únicament per empreses de la indústria del plàstic que hagin signat el compromís OCS (programa voluntari per a la gestió responsable del plàstic) i que tinguin activitat en la producció, transformació, logística o transports de polímers –incloent emmagatzematge, neteja o proveïdors de serveis- en resum, la cadena de valor del plàstic, en l'àmbit del polígon industrial de Tarragona. La Generalitat de Catalunya queda representada a la Plataforma per la Delegació Territorial del Govern a Tarragona

Què son els pèl·lets

Els pèl·lets de plàstic, coneguts popularment com a "llàgrimes de sirena", representen una amenaça tant per a l'ecosistema marí com per a la salut humana. Aquests petits grànuls de plàstic són utilitzats en la fabricació de diversos productes i, a causa de la seva reduïda grandària i facilitat de dispersió, poden trobar-se en platges i mars de tot el món.

Objectius de la plataforma

La plataforma té diversos objectius; per una banda, prevenir pèrdues de pèl·lets en el polígon industrial de Tarragona i la conca del riu Francolí, els seus afluents i les rieres com la Boella o la Baorada, d'ara endavant denominades “àrees potencialment afectades”. També promoure la cerca de solucions per a evitar una major dispersió de grànuls, la vigilància de les zones afectades, buscar suport financer per a les activitats de neteja i implementar solucions preventives, així com de divulgació i comunicació. Per altra banda, la plataforma promourà la implantació al territori de l’adhesió al programa OCS (programa voluntari per a la gestió responsable del plàstic) de totes aquelles empreses implicades en la cadena de valor del pèl·let. Finalment, estudiarà i promourà la creació d’una normativa que reguli la fuita de pèl·lets a l’exterior de les instal·lacions.

Consolidant un Port sostenible

L'adhesió del Port de Tarragona a la plataforma està en la línia estratègica adoptada “Rumb #Ecoport2027” per part d'aquesta institució i se suma així als esforços impulsats pel Govern de la Generalitat i a les empreses, institucions, entitats i administracions vinculades a la qualitat mediambiental, en interès de millorar aquesta qualitat en tots els seus aspectes i, així donar resposta a una de les qüestions que han suscitat preocupació a diferents nivells.

La plataforma liderada per la Generalitat de Catalunya es configura com un espai de treball en col·laboració en el qual participen diferents actors, des d'institucions públiques fins a empreses privades. L'objectiu d'aquest grup és desenvolupar estratègies efectives per a reduir l'impacte dels pèl·lets de plàstic en les costes catalanes, així com buscar alternatives més sostenibles en la producció i gestió d'aquest material.

A través d'aquesta aliança, s'espera que s'aconsegueixin avanços significatius en la solució del problema dels pèl·lets de plàstic, posant fi a una amenaça que afecta tant la biodiversitat marina com a la qualitat de vida dels habitants de la regió. El Port de Tarragona demostra així la seva responsabilitat com a administració compromesa amb l'entorn i es posiciona com un referent en la lluita contra la contaminació marina a Catalunya.

Més informació a:

https://www.porttarragona.cat/ca/port/port-sostenible

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors