El Port de Tarragona impulsa la 4a edició de ‘Lectures de Mar’ davant del Tinglado 1

El Port de Tarragona impulsa la 4a edició de ‘Lectures de Mar’ davant del Tinglado 1
28 Ago
2023

L’Arxiu del Port i la Biblioteca Pública de Tarragona organitzen l’activitat gratuïta per aquest divendres 1 de setembre a les 20.30 hores

El lema d’enguany ‘Història i música al voltant del barri del rellotge del Port’ és amb motiu del centenari de l’icònic rellotge portuari. Els textos històrics i literaris s’acompanyaran de música

L’exposició ‘El rellotge del Port. 100 anys’ al Tinglado 2 es pot visitar fins al 24 de setembre

Sota el lema “Història i música al voltant del barri del rellotge del Port“,  l’Arxiu del Port i la Biblioteca Pública de Tarragona organitzen la 4a edició de ‘Lectures de Mar’. Enguany es  farà aquest divendres 1 de setembre, a les 20.30 hores, a la placeta de davant del Tinglado 1 del Moll de Costa. Vint-i-un textos conformen l’activitat que es distribueixen en cinc blocs: el control horari, els projectes i la construcció del rellotge, el rellotge i els rellotgers, la inauguració i el rellotge a la literatura, de la mà dels rapsodes Encarnació Laínez, Josep Maria Piñol i Antònia Sabater. La música anirà a càrrec de David Blay i Eladi Dalmau. L’activitat és gratuïta i no cal fer reserva prèvia. També al Tinglado 2 es pot contemplar l’exposició sobre  l’evolució i la història de l’icònic rellotge que durant uns anys va marcar la vida quotidiana de molts treballadors tarragonins

L'Arxiu del Port de Tarragona i la Biblioteca Pública de Tarragona organitzen per al pròxim divendres 1 de setembre de 2023, a les 20.30 hores a la placeta davant del Tinglado 1 del Moll de Costa, la quarta edició de les ‘Lectures de Mar’, una proposta cultural que enguany posa el focus en el rellotge del Port del dic de Llevant tarragoní, del qual aquest any se'n celebra el centenari. De fet, per commemorar l'efemèride ja s'han dut a terme diferents propostes aquests darrers mesos, com la presentació d'un llibre amb la història del monument, una exposició al Tinglado 2 o rutes guiades.

Les ‘Lectures de Mar’ és una activitat que conjunta música i lectura de textos històrics i literaris. La primera edició va tenir lloc l'any 2019 amb l'objectiu d'apropar a la ciutadania la història marítima i portuària de la ciutat d'una manera amable, sonora i visual.

En aquesta nova edició, la quarta, que gira al voltant del rellotge del Port, els rapsodes interpretaran lectures extretes del llibre: Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona de Coia Escoda i Ramon Aloguín, publicat pel Servei de Publicacions del Port de Tarragona l'any 2023, del qual se n'han triat set fragments adaptats per a la lectura en veu alta.

Aquests textos històrics de l'obra citada s'acompanyaran d'altres lectures relacionades, d'autors locals com: Artur Bladé Desumvila, Rosa Padró Canals o Ramon Comas Maduell, i també es llegiran dos fragments de dues narracions que van guanyar el Premi de Narrativa Curta Port de Tarragona l'any 2015 el de Mireia Oncins, i el 2017 el de Nerea Guinart.

Fins a un total de vint-i-un textos conformen la selecció d'aquest any que s'han distribuït en cinc blocs que són: el control horari, els projectes i la construcció del rellotge, el rellotge i els rellotgers, la inauguració i el rellotge a la literatura; tot amb l'objectiu de donar a conèixer la història d'aquest monument tan emblemàtic i icònic del Port de Tarragona que es va inaugurar fa cent anys.

Els rapsodes encarregats d'interpretar aquests fragments de textos històrics i literaris seran: Encarnació Laínez, Josep Maria Piñol i Antònia Sabater. La música anirà a càrrec de David Blay i Eladi Dalmau.

L'activitat es farà el divendres 1 de setembre a les 20.30 h a la placeta davant del Tinglado 1 del Moll de Costa amb el rellotge portuari de fons. És gratuïta i no cal fer reserva prèvia.

‘El rellotge del Port. 100 anys’ al Tinglado 2 

El 9 de juny, amb motiu de les Jornades de Portes Obertes del Port de Tarragona, s’inaugurava l’exposició ‘El rellotge del Port. 100 anys’ al Tinglado 2, una mostra visual sobre l’evolució i història d’aquest emblemàtic rellotge. Un itinerari que recorre la història d’un element fonamental en la ruta patrimonial del Port de Tarragona en tres àmbits: ‘El temps i el treball’  on es descriu com cap a 1922 no tothom disposava de rellotge, i  el control de la jornada laboral era força subjectiu, és per això que la classe treballadora reivindicà disposar d’un instrument precís per regularitzar les llargues jornades de treball. I es va decidir construir una torre per al rellotge a l’andana superior del dic de Llevant, perquè pogués ser ben visible des de qualsevol indret de la zona portuària i, també, des del carrer d’Apodaca, eix d’unió entre el port i la ciutat.

En el segon àmbit, ‘La torre del rellotge’, es pot contemplar  el disseny, la construcció i els elements decoratius com ara una petita estació meteorològica. I en el tercer, ´La maquinària’ es pot seguir la nissaga de rellotges tarragonins encarregats del seu manteniment fins a la restauració dels darrers anys.

D’entrada lliure, l’horari és de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, i els diumenges i festius, de 10 a 14 hores. La mostra restarà oberta fins al 24 de setembre.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona