L’Espai d’Opinió del Port de Tarragona es reuneix per aportar idees a la reforma urbanística de l’entorn de l’APT

L’Espai d’Opinió del Port de Tarragona es reuneix per aportar idees a la reforma urbanística de l’entorn de l’APT
19 Jun
2023

El grup de treball ha incrementat ha renovat algunes persones del teixit social i cultural de la ciutat de Tarragona i del territori

Els membres del panel d’opinió portuari han conegut el projecte “Ciutat Verda al Mar” de l’estudi d’arquitectes MasMaristany

Els membres del panel han aportat idees per al disseny definitiu del projecte de reforma urbanística de l’entorn de les seus de l’Autoritat Portuària de Tarragona

L’Espai d’Opinió Port Tarragona, creat al novembre de 2020, ha celebrat una nova sessió per conèixer i opinar sobre el projecte de remodelació urbanística sostenible de l’entorn de les seus de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT). Els membres del panel han conegut al detall el projecte guanyador del concurs d’idees convocat per l’APT de la mà de l’enginyer David Borrell i de l’arquitecta Teresa Jacas, ambdós tècnics del Port de Tarragona, amb els suport dels materials elaborats per a l’exposició “Parc del Port” que es va inaugurar en el marc de les Portes Obertes del Port de Tarragona, els dies 9, 10 i 11 de juny passats. Totes les persones panelistes han participat en grups de discussió per fer aportacions de caire Mediambiental i social al projecte guanyador de l’estudi MasMaristany.

Aportacions al projecte guanyador

La proposta guanyadora de la reforma integral de l’entorn de l’APT actua com una ròtula entre els espais verds urbans definits pel passeig del Miracle, el Moll de la Costa, el moll dels Pescadors, el Francolí, l’avinguda Roma i la Rambla Nova. El projecte es basa en la reestructuració a través d'un sistema de tres places connectades entre si amb diferents elements singulars: la plaça APT o del Port, la plaça Reial o de les Escales Reials i la plaça dels Carros. Aquest tres espais actuarien de connectors entre la ciutat, el Moll de Costa i la zona de les seus de l’Autoritat Portuària.

La proposta guanyadora també fa un aposta decidida per la renaturalització. L’equip tècnic de MasMaristany proposa crear a un paisatge heterogeni i biodivers amb diferents espais per a la passejda, l’esport o les trobades. A més, el projecte vol promocionar la mobilitat sostenible ja que opta per reduir espai destinat a la mobilitat rodada, i aposta per la racionalització i simplificació de l’espai, recuperant espai per noves zones de parc. De fet, proposa eliminar el vial que passa actualment per davant de les seus de l'APT i fer una perforació estratègica del mur per deixar passar un carril bici que funcionarà alhora com a accés a l'aparcament soterrat (aparcament dels tendals) i al futur passeig del Rellotge, afavorint la reapropiació de l'espai abans destinat al cotxe per part de vianants i bicicletes. La proposta genera un “loop ciclable” que connecta el Port amb els carrils bici ja existents i als de la ciutat.

Els membres el panel han aportat solucions i idees a partir de la informació rebuda durant la sessió, de les seves experiències personals i professionals; i des de la seva percepció de les necessitats de la ciutadania en aquest espai. Les aportacions dels panellites s’ha organitzat a partir de dos grups de treball reduïts d’unes 10 persones al voltant de dos eixos temàtics concrets: medi ambient i social. Les idees de cada grups sobre urbanització, energies renovables, vegetació i usos s’han posat en comú al final de la sessió i es transformaran en un informe que els tècnics de l’APT integraran en el disseny definitiu del projecte executiu de l’operació urbanística. Es preveu que la redacció del projecte executiu tingui una durada de 3 mesos i que les obres s’adjudiquin a finals d’any o principis de 2024.

Què és l’Espai d’opinió Port Tarragona?

L‘Espai d’Opinió Port Tarragona’ està format unes 20 persones amb perfils diversos. Els anomenats i anomenades ‘panelistes’ són representants del sector social, sanitari, cultural, ambiental, comunicatiu, del comerç, de l’hostaleria, educatiu, professional, salut alimentària, ONG, associacions de veïns i, finalment també, del sector de les emergències.

El que busca l’espai d’opinió és establir un diàleg, una comunicació bidireccional, entre el Port i persones estretament vinculades a totes aquestes activitats per tal de millorar les relacions amb l’entorn social d’aquesta infraestructura logística.

Aquest grup de treball, a través d’un debat moderat per l’empresa d’estudis sociològics i de mercats CERES, tracta mitjançant reunions periòdiques, per detectar i tenir diferents punts de vista sobre les activitats logístiques i culturals del Port i sobre les relacions dels diferents actors de l’entorn portuari amb el Port.

L‘Espai d’Opinió Port Tarragona’ és un canal de comunicació obert a la participació ciutadana. El Port de Tarragona posa a disposició de les persones que ho desitgin l’adreça de correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. per tal de rebre temàtiques, suggeriments, inquietuds i propostes per poder-los tractar a les reunions periòdiques amb els i les panelistes; i també recollir les dades de contacte de les persones (nom, cognoms, entitat o empresa, càrrec i telèfon de contacte) que desitgin participar en aquest grup de treball quan s’obri un nou període d’incorporació de nous panelistes per motius de renovació o ampliació.

Etiquetat com
  • Panel Públic
  • Espai Opinió

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona