Port Tarragona actua com amfitrió en la presentació de resultats del projecte europeu STREAM

Port Tarragona actua com amfitrió en la presentació de resultats del projecte europeu STREAM
08 Jun
2023

El Teatret del Serrallo ha estat l’escenari per a la presentació de resultats del projecte STREAM, un projecte finançat pel Programa Ferroviari Europeu de la Unió Europea

El projecte ha tingut una durada de 33 mesos i ha rebut 2.700.000 euros

Aquest 8 de juny, al Teatret del Serrallo, s’han presentat els resultats finals del projecte STREAM. L’acte ha estat inaugurat pel director d’Infraestructures i Conservació del Port Tarragona, Carles Segura, qui ha donat la benvinguda a totes les persones assistents, a més de mostrar el seu agraïment per triar Port Tarragona com a seu amfitriona per a la presentació dels resultats finals de STREAM. Segura ha volgut emfatitzar la gran importància per al Port Tarragona del moviment i desenvolupament de la xarxa ferroviària per fer un Port més sostenible i competitiu. Stream és un projecte en el que participen 7 socis de 6 països de la Unió Europea amb l’objectiu de desenvolupar 2 tecnologies innovadores per a millorar les operacions d’inspecció i manteniment ferroviaris de manera que generin beneficis en la qualitat de les operacions i la salut i seguretat de les persones treballadores.

A continuació, s'han presentat diferents resultats sobre els desenvolupaments dels dos mètodes (Fluxos de treball) que s'han desenvolupat per millorar la competitivitat en les aplicacions de manteniment ferroviari.

El primer consisteix en una plataforma de control amb l'objectiu de convertir màquines hidràuliques tradicionals (per exemple, excavadores) en sistema robot, capaces de moure i completar tasques de manipulació de manera autònoma. Això introduirà un nivell d'autonomia robòtica, intel·ligència i seguretat a les màquines en pista. El demostrador al Port de Tarragona es va realitzar mitjançant un flux de treball automatitzat basat en models GNSS/BIM. Els moviments d'excavacions autònomes es van planificar basant-se en un model ferroviari BIM. El cas d'ús inclou una combinació de modes de treball i operació tal com es defineix en l'aplicació ferroviària estàndard EN 15746-1. El temps dedicat a la tasca operativa es va reduir de 17 minuts a menys d'11 minuts, una reducció del 35% del temps dedicat a la tasca. Amb els mètodes de garantia de qualitat basats en BIM /GNSS, també seria possible reduir encara més les hores-home dedicades a la tasca i reduir la càrrega que ha de portar el personal topògraf.

El segon flux de treball se centra en el desplegament d'un exoesquelet actiu portable modular per reduir el risc de lesions ajudant els treballadors en activitats físicament exigents, amb la característica principal de desenvolupar un exoesquelet versàtil que actua d'acord amb les activitats dels treballadors. Això millorarà, en última instància, l'acceptabilitat i la comoditat d'aquests dispositius innovadors i, al mateix temps, millorarà la qualitat de vida i la seguretat de la persona treballadora.

Un projecte innovador

STREAM és un projecte finançat per la Unió Europea en el marc de Europe’s Rail Joint Undertaking, és a dir, la iniciativa europea per a innovar el ferrocarril de la UE, el STREAM està coordinat per IIT-Institut Italiano di Tecnologia. Investigador/es i enginyers/es han desenvolupat sensors, actuadors hidràulics i programari, que permet als excavadors dur a terme operacions autònomes multipropòsit, i exoesquelets actius modulars per reduir el risc de lesions ajudant a la plantilla en activitats pesades. Europe’s Rail Joint Undertaking és la primera iniciativa ferroviària europea que busca una recerca i innovació centrades en la recerca i la innovació (R+I) i solucions orientades al mercat per a donar suport a la creació d'una zona ferroviària única europea (SERA), considerant un canvi modal de la carretera al ferrocarril amb la finalitat d'aconseguir un sistema de transport europeu més competitiu i eficient en recursos. La Iniciativa preveu diferents programes d'innovació per a abordar reptes específics i implicar, de manera competitiva, empreses ferroviàries, gestors d'infraestructures, indústria ferroviària, instituts i centres de recerca a Europa. El projecte STREAM va ser seleccionat per respondre a la necessitat de reduir costos i augmentar la seguretat en el disseny, construcció, funcionament i manteniment de la infraestructura de la xarxa ferroviària.

Objectiu STREAM

L'objectiu final de STREAM és el suport a l'execució del procés de manteniment intel·ligent introduint tecnologies dins dels procediments de treball actuals amb una modificació insignificant del flux de treball, però millorant fortament la planificació del funcionament, la seguretat i el rendiment. Els treballadors portaven l'exoesquelet desenvolupat en IIT per desplegar i resoldre conductes de cable al llarg d'una línia posseïda. Els experiments s'han dut a terme en diverses etapes que comprenen les proves del laboratori, la validació en un entorn simulat i una demostració final en un entorn operatiu. Quinze treballadors han participat en aquestes etapes experimentals recollint unes 100 hores d'ús.

El disseny de l'exoesquelet IIT desenvolupat en STREAM és una solució d'un sol conjunt, versàtil i còmode per a l'ús de desplaçament complet. Aquestes característiques adaptades als treballadors del ferrocarril són essencials per a permetre'ls moure's de manera natural i dur a terme diverses activitats diferents, al mateix temps que reben suport físic. La solució ergonòmica de l'exoesquelet combinada amb l'assistència en l'esquena generada pels motors elèctrics va mostrar evidència d'un 50% de reducció en el risc de sobrecàrrega física i lesió (basada en l'ISO 11228-1:2021). La fatiga també es redueix en un 15%-30%, i finalment, l'activitat muscular de l'esquena es redueix en un 20% mentre es transporten blocs de formigó pesats de 20kg-30kg.

D'altra banda, el sistema IoT desenvolupat en col·laboració amb STAM i IIT permet la transmissió de dades en temps real dels treballadors al núvol permetent el seguiment i la millora de la seguretat en el lloc de treball, alhora que fomenta accions de mitigació responsiva. El sistema pot transmetre en línia l'avaluació ergonòmica, les condicions ambientals (temperatura, contaminació, etc.), la condició del treballador i la seva geolocalització.

El projecte STREAM ha arribat a un TRL alt per a les noves tecnologies i s'han validat en un escenari real per a una ràpida participació en el mercat. Això ha estat possible gràcies a la participació directa en el consorci, dels usuaris finals que operen sobre el terreny i que reuneixen experts entre els usuaris finals.

El consorci del projecte està format per 7 socis amb àrees de coneixement complementàries i habilitats per promoure el resultat científic i la captació industrial i el lliurament de resultats tangibles en el STREAM: IIT-Istituto Italiano di Tecnologia (Itàlia, coordinador), TAU - Tampereen Korkeakoulusaatio (Finlàndia), STAM Srl (Itàlia), Novatron Oy (Finlàndia), GEM-Etablissement D'enseignement Superieur Consulaire Grenoble Ecole De Management (França), Union Des Industries Ferroviaires Europeennes (UNIFE) i Comsa Sau Es (Espanya).

 

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona