Simulacre d’incendi amb ferits en un creuer al Port de Tarragona

Simulacre d’incendi amb ferits en un creuer al Port de Tarragona
21 Maig
2023

▪ L’Autoritat Portuària de Tarragona i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat l’exercici d’incendi en un creuer amb una quarantena de persones afectades

▪ En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port i el pla d’emergències PROCICAT amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb els cossos d’emergència

Aquest diumenge al matí ha tingut lloc un simulacre d’incendi amb ferits en un creuer al Port de Tarragona, i en el qual s’han hagut d’evacuar una quarantena de passatgers. L’exercici ha estat organitzat per l’Autoritat Portuària de Tarragona, en col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil i la resta de cossos d’emergències.

Amb aquest simulacre s’ha volgut comprovar la resposta per part del personal de l’empresa de creuers davant emergències esdevingudes en el vaixell i les actuacions amb els ocupants.

També s’ha comprovat la coordinació dels operatius definits en els plans en actuacions per emergències en creuers (incendi, evacuació, atenció afectats), valoració de la comunicació i transferència de la informació entre els diferents cossos operatius activats del pla d’autoprotecció i plans d’àmbit superior (municipal i Generalitat), i finalment comprovar el funcionament de la interfase entre els plans activats.

L’emergència ha comportat l’activació del Pla d’autoprotecció del Port de Tarragona (PAU), del Pla d’actuació municipal del municipi de Tarragona i del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT).

A més, en aquest simulacre s’ha activat el Centre de Comandament Avançat (CCA) que s’ha instal·lat al moll de Balears proper a l’Àrea Sanitaria. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha activat també la sala de gestió d’emergències per coordinar els mitjans del PAU.

Desenvolupament del simulacre

El simulacre ha consistit en un incendi fortuït a la bugaderia del creuer MSC Magnífica, que s’ha propagat i ha acabat afectant les cobertures superiors del vaixell. S’ha simulat que el foc passava dins el mar tot i que les actuacions s’han fet a les mateixes instal·lacions del port.

La gestió de l’emergència i la coordinació dels diferents equips d’intervenció s’ha realitzat des de la Sala d’Emergències de l’Autoritat Portuària de Tarragona. La Sala, amb representants de tots els equips participants, s’han mantingut en comunicació permanent amb el CECAT i amb els centres de comandament avançats situats al Moll de Balears.

Els Bombers de la Generalitat hi han participat amb uns 35 efectius i amb una vintena de dotacions, entre les quals camions d’aigua, vehicles lleugers de coordinació i comandament, la Unitat Pesada de Comandament i els drons amb el Grup Operatiu de Suport (GROS). També hi han participat efectius de la unitat subaquàtica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE).

En un primer moment, els Bombers de la Generalitat han enviat un equip d'avaluació especialista en incendis en vaixells i han decidit la viabilitat d'intervenir en el creuer en coordinació amb el seu capità.

Posteriorment, s'han enviat dotacions per mar amb l'embarcació de Salvament Marítim i una vegada a l’interior del creuer han realitzat les tasques d’extinció de l'incendi, així com també de recerca i primer triatge de víctimes. Les persones afectades han estat extretes de la zona calenta i han estat transferides al SEM després que el vaixell ha pogut atracar al moll de Balears on hi havia l'àrea sanitària del SEM, que han acabat de fer el triatge i classificació dels ferits.

Des del Centre de Comandament Avançat, els Bombers de la Generalitat han coordinat les operacions juntament amb Salvament Marítim, l’Autoritat Portuària i la resta de cossos actuants.

El cos de Mossos d’Esquadra, juntament amb la Guàrdia urbana de Tarragona, han desenvolupat funcions del grup d’ordre i han establert els perímetres de seguretat de la intervenció.

Els mossos han mobilitzat un comandament a la sala de gestió d’emergències de l’autoritat portuària, un comandament i un agent de suport al CCA, quatre mossos a la zona de refugi del port i quatre embarcacions de la Policia marítima.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària a 40 persones afectades en el simulacre.

Un cop rebuda l’alerta des del 112 s’han activat diverses unitats al Moll Balears on es troba la terminal de creuers del Port de Tarragona. Comandaments de SEM, Bombers de la Generalitat i Policia Portuària han avaluat la situació i elaborat conjuntament l’estratègia de resolució de l’emergència.

Al tractar-se d’un Incident amb Múltiples Afectats (IMA), una vegada que el grup d’intervenció, juntament amb la Unitat d’Intervenció i Suport (UIS) de SEM han pogut extreure a les persones afectades, s’ha realitzat el triatge per ordenar la prioritat d’assistència i evacuació als centres sanitaris. Simultàniament, s’ha filiat a totes les persones utilitzant la nova plataforma informàtica de gestió d’afectats que millora la traçabilitat de tots els implicats des del moment que entren en contacte amb SEM fins que són derivats als centres sanitaris.

El SEM també ha habilitat una zona des d’on s’ha ofert assistència psicològica a aquells passatgers que ho han requerit.

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès a 40 afectats i ha desplegat més de 60 professionals i un total de 22 unitats, entre elles: 4 unitats de Suport Vital Bàsic, 3 de Suport Vital Avançat, 2 unitats ORCA, 3 psicòlegs, 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida, 1 Drone, 1 unitat de coordinació operativa mòbil, 2 camions de logística, 4 vehicles de transport col·lectiu i 2 comandaments. Els il·lesos han sigut evacuats a l’Àrea Temporal d’Atenció Afectats i Familiars (ATAF) que s’ha ubicat al Refugi 1 de les instal·lacions del Port. Aquest ha estat l’espai temporal per a l’atenció dels afectats i familiars ubicat fora de l’àrea general d’operacions.

L’Ajuntament de Tarragona ha participat al simulacre amb la Guàrdia Urbana, i amb personal tècnic i l’Associació de voluntaris de Protecció Civil, activant el Pla d’Actuació Municipal corresponent i atenent totes les necessitats requerides pels organismes competents. Una de les tasques més destacades és la participació en la comunicació, a través d’avisos al perfil oficial de twitter de l’Ajuntament.

També han participat al simulacre membres de la Creu Roja.

Quant al personal del Port de Tarragona, hi ha participat personal de l’empresa MSC, operatius del Port de Tarragona i Policia Portuària, Salvament Marítim, Policia Nacional, Guardia Civil i bombers del parc químic Port.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat en el simulacre amb els tècnics de Protecció Civil a les comarques de Tarragona. A més, l’equip de guàrdia del CECAT ha fet el seguiment del simulacre fent les actuacions en un succés d’aquest tipus i en el marc de l’activació del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT.

Protecció Civil ha garantit la coordinació de les actuacions dels grups actuants i ha assegurat el flux d’informació constant entre el CCA i el CECAT.

Etiquetat com
  • Creuers a Tarragona
  • Tarragona ciutat de creuers
  • Terminal de creuers
  • Creuers

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors